Τσιτσιλάτο

arnaki_kremmydiaΥΛΙΚΑ

2kg αρνί ή κατσίκι

1 μέτρια συκωταριά αρνίσια

λίγα έντερα αρνίσια

2kg φρέσκα κρεμμυδάκια
300γρ σπανάκι

3 κουταλιές ντοματοπελτέ
1 φλ. ελαιόλαδο

1/2 ματσάκι  μαϊντανό

1/2 ματσάκι  δυόσμο

1/2  ματσάκι άνηθο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
κόκκινο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε  τα  έντερα γυρνώντας τα,  και  από  την  εσωτερική  πλευρά. Τα πλένουμε πολλές φορές για να καθαρίσουν καλά και για να μη μυρίζουν βάζουμε νερό με 3-4 κουταλιές ξίδι σε μια λεκάνη  και τα έντερα και τα αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα.

Πλένουμε τα εντόσθια. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και ζεματίζουμε τα εντόσθια μαζί με τα έντερα για λίγα λεπτά. Τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε, ψιλοκόβουμε τα έντερα και κόβουμε σε λίγο μεγαλύτερα κομματάκια τα εντόσθια.

Κόβουμε το αρνί,  το πλένουμε και σε μια κατσαρόλα το τσιγαρίζουμε  με  λίγο  λάδι,  στη συνέχεια  το  σκεπάζουμε  και  το  αφήνουμε  να  σιγοβράζει  με  λίγο  νερό.

Πλένουμε τα κρεμμυδάκια και τα σπανάκια το μαϊντανό,  τον  άνηθο,  το  δυόσμο και τα ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι να κάψει, ρίχνουμε πρώτα τα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν, μετά τα εντόσθια  και τέλος τα σπανάκια και τα μυρωδικά, συνεχίζοντας πάντα το τσιγάρισμα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο και τον  ντοματοπελτέ  αραιωμένο. Τα  αφήνουμε  να  πάρουν  μια  βράση  και  μετά γυρίζουμε το μείγμα  σε ταψί. Βάζουμε από πάνω  το κρέας  και  λίγο  ζεστό  νερό. Στα μισά του ψησίματος γυρίζουμε το κρέας από την άλλη μεριά και  συμπληρώνουμε  νερό  αν  χρειάζεται.

Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο στους 200ο C . Είναι έτοιμο, όταν τελειώσει το ζουμί του, πιάσουν κρούστα τα «τσίτσιλα» (τα ψιλοκομμένα εντόσθια) και ροδοκοκκινίσει το αρνί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *