Επιμένει στις αποφάσεις του ο Πρωθυπουργός: «Όλα θα κριθούν την Παρασκευή»

Σταθερός στις πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε τη Δευτέρα το βράδυ είναι ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε τη Δευτέρα μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή, οπότε και θα διεξαχθεί και η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως το σύστημα που θίγεται από την ελάφρυνση του χρέους ήταν φυσικό να αντιδράσει λυσσαλέα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ενώ η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν σε εξέλιξη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Αγγελος Τόλκας ανέφερε πως «γίνεται μία συζήτηση πάνω στις πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο κ. Παπανδρέου τη Δευτέρα», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα λαβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό ήταν ραγδαίες, μετά τη γνωστοποίηση των προθέσων του κ. Παπανδρέου τη Δευτέρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και στη συνέχεια να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάτι που τοποθετείται χρονικά κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.

Έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και η βουλευτής Εύα Καϊλή ζήτησαν την παραίτηση του Πρωθυπουργού, την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία δεχόταν ισχυρούς κλυδωνισμούς μετά τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης της βουλευτού Μιλένας Αποστολάκη [Βλέπε άρθρο] , που έφερε τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στους 152 βουλευτές.

Αίσθηση εν τω μεταξύ προκάλεσε η αποκάλυψη πηγών του περιβάλλοντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών -λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική εξαγγελία διενέργειας δημοψηφίσματος- ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν ενήμερος μόνον για την πρόταση περί ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και όχι για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Την παραίτηση του Πρωθυπουργού ζήτησαν σε κοινή επιστολή τους, έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη, οι οποίοι υπογράφουν την επιστολή.

«Η χώρα», υπογραμμίζουν, «χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα» και «η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία» και «η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, σε δήλωσή της στο Περιστύλιο της Βουλής λίγο μετά την ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης της κ. Μιλένας Αποστολάκη, ζήτησε υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία, προειδοποίησε η κ. Παπανδρέου και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει την άμεση σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών, με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια την προκήρυξη εκλογών.

Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με άλλο πρωθυπουργό, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ζήτησε λίγο αργότερα με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή [Βλέπε άρθρο] .

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο με την οποία εκφράζει την αντίθεση της στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με κοινοβουλευτικά και μη μέλη, απέστειλε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου [Βλέπε άρθρο] .

Ενας ακόμα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον οποίο πληροφορίες έφεραν να ανεξαρτητοποιείται, ο Κώστας Καρτάλης, ξεκαθάρισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν είναι σε λογική ανεξαρτητοποίησης, καθώς και ότι δεν έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με τη θέση της κ. Βάσως Παπανδρέου. Οσο για τη στάση που θα τηρήσει, ο βουλευτής Μαγνησίας παρέπεμψε στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης συνέδεσε την ψήφο του στη διαδικασία ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με το δημοψήφισμα και το περιεχόμενό του. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega σημείωσε πως δεν είναι πολιτικά σκόπιμη η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και εξέφρασε την πεποίθηση πως τελικά δεν θα γίνει. Ζήτησε τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, επισημαίνοντας πως αν αυτό τελικά δεν επιτευχθεί, τότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές.

Κατά του δημοψηφίσματος τάχθηκε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου, προκρίνοντας ως «μοναδική λύση τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων» [Βλέπε άρθρο] .

Με το δημοψήφισμα υπό τις παρούσες συνθήκες διαφωνεί και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας επιτακτικά την ανάγκη μεσολάβησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο να επιτευχθεί μια «στοιχειώδης δημοκρατική συμφωνία» ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά [Βλέπε άρθρο] .

Ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης από την πλευρά του έσπευσε να στηλιτεύσει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις των στελεχών του κυβερνητικού κόμματος, καταγγέλοντας ουσιαστικά επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης από «συμμορίες» που είναι σε πλήρη διάταξη [Βλέπε άρθρο] .

Τη στήριξή της στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού εξέφρασε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να επαναπροσδιοριστεί το ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης, της συναινετικής διαδικασίας, έτσι ώστε η χώρα να μην προσφύγει σε δημοψήφισμα, έστω και αν αυτό στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τη λαϊκή βούληση για το θέμα της δανειακής σύμβασης» [Βλέπε άρθρο] .

Παράλληλα, με επιστολή του ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσε ότι στηρίζει την απόφαση του Πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε εθνική ανάγκη τις εκλογές, δηλώνοντας αποφασισμένος να κάνει ό,τι απαιτείται «προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας να μην μπει σε περιπέτειες».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μπροστά μας απλά ένα αίτημα για εκλογές, αυτή τη στιγμή οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω για τις επόμενες κινήσεις του κόμματός του [Βλέπε άρθρο] .

«Ο κ. Παπανδρεου και η κυβέρνησή του κάτω από την ασφυκτική πίεση του λαϊκού ξεσηκωμού τελικα σύρεται σε κάλπες και από ό,τι φαίνεται και παρά τη θελησή τους οι κάλπες τελικά δεν θα είναι δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμη ότι «ένα είναι σίγουρο, ο λαός θα σηκώσει το ανάστημα του και θα πει συντριπτικό όχι στην πολιτική της λιτότητας […] ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν συμφωνεί με την πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας απάντησε ότι «δεν έχει κανένα νόημα πια».

Συνάντηση με τον κ. Σαμαρά θα ζητήσει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, προκειμένου όπως είπε, να συντονιστεί η αντιπολίτευση με στόχο την προκήρυξη εκλογών ή τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η χώρα οδηγείται σε πλήρη αποσύνθεση και ο κόσμος αγωνιά ενώ οι θεσμοί παραπαίουν, υποστήριξε ο προεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Παρατήρησε ακόμη ότι κυβέρνηση και τα κόμματα βρίσκονται στον αστερισμό της παράνοιας και στο σημείο αυτό απηύθυνε δημόσια έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή να μεδοθεύσει άμεσα τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή με σύμφωνη γνώμη αρχηγών να πάμε σε εκλογές το Νοέμβριο.

«Με κάθε τρόπο πρέπει να επαναφέρουμε την κοινωνική και πολιτική ομαλότητα για να αποφύγουμε τις τεράστιες δοκιμασίες και τον διεθνή διασυρμό, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες που ήδη δρομολογούνται σε βάρος της Ελλάδος», διεμήνυσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Η λύση», υποστήριξε, «είναι μία. Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να παραιτηθεί. Να γίνουν εκλογές με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Η ώρα ευθύνης για τον καθένα από τους τριακόσιους έχει σημάνει», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Αναγκαία χαρακτήρισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Οπως είπε, οι εκλογές «είναι η καθαρή και έντιμη λύση, προκειμένου κυριαρχικά ο ελληνικά λαός να αποφασίσει πώς θέλει τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών, ποια είναι εκείνη η πολιτική που μπορεί να οδηγήσει σε δρόμους ελπίδας και αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πολύμορφης κρίσης».

Τέλος, το αίτημα του για άμεση προκήρυξη εκλογών επανέλαβε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς, σε δηλώσεις του από τα Χανιά [Βλέπε άρθρο] . Ο κ. Δημαράς καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό πως οι εκλογές είναι επικίνδυνες, προσπαθώντας να κερδίσει περισσότερο χρόνο στην εξουσία, κάτι, που όπως είπε, είναι πολύ επικίνδυνο για τη χώρα και κατέληξε λέγοντας πως η Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με δικτατορία.

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, το ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 18.00, με ομιλήτρια την γ.γ. του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους της Αττικής σε συμπόρευση, «ώστε να παρέμβει ο ίδιος ο λαός πιο αποφασιστικά στις εξελίξεις και να αποτύχουν τα εκβιαστικά τρομοκρατικά διλήμματα που θέτουν η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η Ε.Ε.».

από την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.