Στρατηγικός σχεδιασμός…κατά παράδοση ή αλλιώς «Business as usual»

του Νίκου Ραχωβίτη, www.pro-tasis.net

Διάβασα σήμερα (15/2/2012) στον ηλεκτρονικό τύπο πως η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης αποφάσισε να ενισχύσει το έθιμο της Κοζανίτικης Αποκριάς με 25.000 ευρώ. Το ποσό θα διανεμηθεί ως εξής: 1000 ευρώ σε κάθε φανό (16 συνολικά), 2500 ευρώ στο σύλλογο «Κασμιρτζίδις» και 1500 ευρώ στο σύλλογο «Κόζιανη» για τις θεατρικές παραστάσεις που ανεβάζουν κάθε χρόνο. Παράλληλα, ποσό 5000 ευρώ διατίθεται από την Τσικνοπέμπτη και καθόλη τη διάρκεια του δεκαημέρου στα ΜΜΕ για διαφημιστική καμπάνια.

Κανονικά, ως Κοζανίτης θα έπρεπε να χαρώ ιδιαιτέρως, αφού, από τη μία διασφαλίζεται η απρόσκοπτη διεξαγωγή του εθίμου, τηρουμένων των συνθηκών πάντα, ενώ από την άλλη πετυχαίνουμε μεγάλη νίκη για τον τόπο, αφού η χρηματοδότηση του εθίμου της αποκριάς αποφασίσθηκε κατ’ εξαίρεση για την Κοζάνη! Έλα όμως που δεν νιώθω και τόσο χαρούμενος και ψάχνω από το πρωί τι να φταίει. Αν συνεχιστεί αυτή η ανεξήγητη κατήφεια, το πήρα απόφαση, θα επισκεφθώ γιατρό.

Το γεγονός ότι η Κοζανίτικη Αποκριά χρηματοδοτείται κατ’ εξαίρεση με κάνει να αναρωτιέμαι αν συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθεί και κάποια άλλη δράση σε κάποιον άλλο νομό, επίσης κατ’ εξαίρεση, όταν η στιγμή είναι «κατάλληλη» για ότι κρίνει κανείς. Ίσως, όμως, γίνομαι καχύποπτος τώρα και δεν το θέλω, οπότε ας συνεχίσω. Το δεύτερο στοιχείο που με εντυπωσιάζει (δεν εντυπωσιάζομαι εύκολα πια και ξέρω πως είναι κακό) είναι η ταχύτητα με την οποία βρέθηκε το ποσό. Εκτός και αν πάλι μου διαφεύγει κάτι και όλα ήταν προγραμματισμένα και αποφασισμένα, βάση μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδιασμού εξ’ αρχής. Βέβαια, τότε προκύπτει το εξής ερώτημα: Γιατί ανακοινώθηκε τώρα, μόλις μία μέρα από την επίσημη (Τσικνοπέμπτη) έναρξη της αποκριάς; Ίσως για να συμπέσει με την επίσκεψη των εκπροσώπων των φανών και των θεατρικών ομάδων. Είναι πάντοτε καλό και προνοητικό να έχεις ένα θέμα συζήτησης έτοιμο, όταν σε επισκέπτονται μουσαφιραίοι.

Ως Κοζανίτης θα έπρεπε, επίσης, να χαρώ ιδιαιτέρως, διαπιστώνοντας πως και δύο σύλλογοι της πόλης («Κασμιρτζίδις» και «Κόζιανη») θα ενισχυθούν οικονομικά, προκειμένου να συμβάλλουν στην καλύτερη και πληρέστερη παρουσίαση του εθίμου μας, μέσω των θεατρικών παραστάσεων που ανεβάζουν. Οι σύλλογοι καλώς πράττουν, αφού χάρη στην οικονομική κάλυψη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης θα δοθεί η δυνατότητα σε ηλικιωμένους, αλλά και σε άλλες, υποθέτω, ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις δωρεάν. Ωστόσο, αναρωτιέμαι, αφού τα έσοδα των παραστάσεων (στην περίπτωση των «Κασμιρτζίδων» τουλάχιστον) πηγαίνουν για τη στήριξη του Ειδικού Εργαστηρίου, γιατί δεν δίνονται απευθείας στο Ειδικό Εργαστήρι; Στο σημείο αυτό, μάλλον, θα κατηγορηθώ για άγνοια ή και αφέλεια, αφού, όπως διαφαίνεται από την απορία μου, δεν έχω υπόψη ότι το Ειδικό Εργαστήρι, λόγω έλλειψης κατάλληλου νομικού πλαισίου, δεν μπορεί να ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Ίσως αυτή η κακή διάθεση από το πρωί να με κάνει να ξεχνώ διάφορα, έστω και στιγμιαία. Βέβαια, αφήνοντας το παραπάνω ερώτημα για λίγο στην άκρη, σκέφτομαι πως μπορεί να υπάρχει και άλλη εξήγηση. Το χρήμα πρέπει να κινείται. Έτσι δεν λένε οι έμποροι; Θυμάμαι πάντοτε την πρώτη φορά που ένας συγγενής, έμπορος στο επάγγελμα, μου εξήγησε τις διαδρομές του χρήματος και την υπεραξία που αυτό αποκτά ταξιδεύοντας. Σαν αέναη σκυταλοδρομία μου φαινόταν τότε. Μια σκυταλοδρομία που όμως  πάντα είχε νικητές και ηττημένους…

Θα έπρεπε, τέλος, να χαίρομαι και για το ποσό των 5000 ευρώ που δίδεται στα ΜΜΕ, ώστε να προβληθεί το έθιμο της Αποκριάς. Μήπως, όμως είναι λίγο αργά; Θα προλάβουν τα ΜΜΕ να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά προς όφελος της ευκταίας επισκεψιμότητας; Μήπως ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερα χρήματα; Μήπως με περισσότερα; Αυτό που με τρώει και δεν με αφήνει να χαρώ και σ’ αυτή την περίπτωση είναι μια απροσδιόριστη ανησυχία (ίσως πρέπει να το κοιτάξω τελικά αυτό), μήπως και όλα αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί λεπτομερώς. Μήπως, δηλαδή, κάποιες αποφάσεις έχουν παρθεί στο πόδι, αν και κάποιες άλλες μου φαίνονται καλοζυγισμένες. Τι λέτε εσείς;

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.