Επίθεση του Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κατά της Αποκριάς: «Να μην συμμετάσχετε σε καμία καρναβαλική εκδήλωση»!

Λάβρος κατά του καρναβαλιού και των καρναβαλικών εκδηλώσεων, είναι με εγκύκλιος σημείωμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος.

Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τα καρναβάλια, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, είναι έθιμα ειδωλολατρικά, τα οποία η Εκκλησία μας πολλές φορές τα έχει καταδικάσει.. Αποτελούν δε κατάπτωση της ανθρωπίνης προσωπικότητος.»

Επίσης αναφερόμενος στις δύσκολες ημέρες που βιώνει η πατρίδα μας, ο Μητροπολίτης Θεόκλητος τονίζει: . Υπάλληλοι απολύονται. Πλήθος καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν. Και πάνω σε αυτό το φάσμα, οι τοκογλύφοι δανειστές μας επισείουν τα χρεόγραφα με τα τεράστια χρέη μας και μας απειλούν καθημερινά».

«Χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία• χάσαμε την εθνική αξιοπρέπειά μας.
Και εμείς, αντί να πέσουμε στα γόνατα και να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας βοηθήσει, αντί να τρέξουμε και να μοιραστούμε τα αγαθά που μας χαρίζει ο Θεός με τους πτωχούς, ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τον «θεό καρνάβαλο» και να κάψουμε τα λιγοστά χρήματά μας, αλλά και τα χιλιάδες ευρώ του κρατικού κορβανά  στο βωμό του. Ω της παραφροσύνης!», προσθέτει ο κ. Θεόκλητος.

Διαβάστε από τη Romfea.gr την εγκύκλιο:

«Αποθώμεθα τα έργα του σκότους
και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός»
(Ρωμ. 13,12)

Πριν από δύο εβδομάδες η Εκκλησία μας εισήλθε στην ευλογημένη περίοδο του Τριωδίου. Το Τριώδιο είναι μία περίοδος κατά την οποία κάθε χριστιανός καλείται σε αυτογνωσία, σε μετάνοια, σε εξομολόγηση, σε προσευχή και σε εντονώτερη προσπάθεια για μια πιο συνεπή χριστιανική ζωή.

Για τον σκοπό αυτό η Εκκλησία μας προτείνει τη νηστεία, με την οποία εξασκούμε την θέληση και την αυτοκυριαρχία. Επίσης μας καλεί σε τακτικώτερο εκκλησιασμό, για να συμμετάσχουμε στις κατανυκτικές ακολουθίες της περιόδου αυτής, τους Χαιρετισμούς, τις Θείες Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων, τα Απόδειπνα, τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς.

Αλλ’ ενώ η Εκκλησία καλεί τον λαό σε μετάνοια και επιστροφή στον Θεό, έρχεται ο διάβολος να τον αποπροσανατολίσει και να τον οδηγήσει σε έναν ακριβώς αντίθετο τρόπο ζωής, με ένα δικό του Τριώδιο, το «αντιτριώδιο». Τον καλεί σε μεθύσια, σε αποκριάτικους χορούς, σε καρναβαλικές μεταμφιέσεις και σε κάθε είδους ασωτία.

Τα καρναβάλια, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, είναι έθιμα ειδωλολατρικά, τα οποία η Εκκλησία μας πολλές φορές τα έχει καταδικάσει.

Είναι κατάλοιπα των αρχαίων οργιαστικών τελετών που γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου και του Βάκχου, αλλά και άλλων Ρωμαϊκών θεοτήτων. Αποτελούν δε κατάπτωση της ανθρωπίνης προσωπικότητος.

Ούτε πάλι προσφέρουν καμία ουσιαστική ψυχαγωγία, πέρα από μία προσωρινή εφορία και ένα εφήμερο ξέσπασμα.

Την πρόσκαιρη διασκέδαση διαδέχεται η απογοήτευση, η λύπη και το κενό. Η ψυχή του ανθρώπου δεν γεμίζει με τέτοιες ψεύτικες χαρές.

Φέτος όμως, υπάρχει και άλλος ένας λόγος για τον οποίον δεν πρέπει να γίνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Η πατρίδα μας διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση. Περνά μια νέα κατοχή. Πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Άλλοι πεινούν και άλλοι κρυώνουν. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται. Νέοι δυσβάστακτοι φόροι συνεχώς προστίθενται.

Υπάλληλοι απολύονται. Πλήθος καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν. Και πάνω σε αυτό το φάσμα, οι τοκογλύφοι δανειστές μας επισείουν τα χρεόγραφα με τα τεράστια χρέη μας και μας απειλούν καθημερινά. Χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία• χάσαμε την εθνική αξιοπρέπειά μας.

Και εμείς, αντί να πέσουμε στα γόνατα και να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας βοηθήσει, αντί να τρέξουμε και να μοιραστούμε τα αγαθά που μας χαρίζει ο Θεός με τους πτωχούς, ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τον «θεό καρνάβαλο» και να κάψουμε τα λιγοστά χρήματά μας, αλλά και τα χιλιάδες ευρώ του κρατικού κορβανά  στο βωμό του.

Ω της παραφροσύνης! Πότε, λοιπόν, θα συνετιστούμε; Και, επί τέλους, δεν θα βρεθεί ένας ηγέτης που να πονά αληθινά αυτή τη δύσμοιρη πατρίδα, για να βάλει φρένο στις τόσες απερίσκεπτες σπατάλες και στα τόσα αλόγιστα έξοδα;

Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά,

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι υπεύθυνοι αποποιούνται τις ευθύνες και οι ένοχοι σιωπούν. Εμείς όμως αρνούμαστε να σιωπήσουμε.

Αρνούμαστε να σιωπήσουμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του επισκόπου να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα και να προστατεύει το ποίμνιό του από τις πλάνες.

Δηλώνω δε προς όλους, πως μου είναι εντελώς αδιάφορο αν κάποιοι από τους λεγομένους «προοδευτικούς» και «εκσυγχρονιστές» με χαρακτηρίσουν οπισθοδρομικό και φανατικό.

Εξ άλλου, όλοι μας σήμερα γευόμαστε στο πετσί μας τα αποτελέσματα της «προοδευτικότητάς» τους.

Έχοντας,  λοιπόν, βαθειά συναίσθηση της επισκοπικής ευθύνης μου, απευθύνομαι σε εσένα πιστέ λαέ της ακριτικής ιεράς Μητροπόλεώς μας και σε προτρέπω πατρικά να μη συμμετάσχεις σε καμιά καρναβαλική εκδήλωση.

Αντίθετα σε παρακαλώ, να εισέλθεις στην αγία περίοδο του Τριωδίου και της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής με πίστη, ευλάβεια και κατάνυξη.

Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους γονείς, οι οποίοι με αγάπη και πολλούς κόπους γαλουχούν τα παιδιά τους και τους παρακαλώ με διάκριση και σύνεση να αποτρέψουν τα παιδιά τους από τα μασκαρέματα, όπως επίσης απευθύνομαι και στους καλούς δασκάλους και καθηγητές που επαξίως διακονούν την εκπαίδευση και τους προτρέπω να μην συναινέσουν στη δημιουργία αποκριάτικων εορτών στον χώρο του σχολείου.

Παιδιά μου ευλογημένα,

με αφορμή την σημερινή επικοινωνία μας σας καλώ και πάλι όλους, μικρούς και μεγάλους, ως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», να μετανοήσουμε για όλες αυτές τις πράξεις μας που παρόργισαν την δικαιοσύνη του Θεού.

Να μετανοήσουμε ειλικρινά, γιατί μόνον η αληθινή μετάνοια έχει τη δύναμη να προσελκύσει το έλεος του Θεού και να μεταβάλει θετικά την τραγική κατάσταση που ζούμε.

Αρκετά γευτήκαμε τα ξυλοκέρατα της αποστασίας. Καιρός να έλθουμε «εις εαυτόν». Καιρός να συνέλθουμε και να επιστρέψουμε στον Θεό των πατέρων μας.

Καιρός να επιστρέψουμε στην γλυκιά μας μάνα, την Εκκλησία μας, την μάνα που ποτέ δεν μας πρόδωσε, αλλά έμεινε δίπλα μας σ’ όλες τις δύσκολες στιγμές και έδωσε και το αίμα της για να αναστήσει την πατρίδα μας.

Η μετάνοιά μας, προσωπική και συλλογική, είναι η μοναδική διέξοδος στα τραγικά αδιέξοδά μας.

Ελπίζοντας ότι θα εισακούσετε την φωνή του επισκόπου σας και  ότι έτσι η ιερά Μητρόπολή μας θα μετατραπεί σε στήλη μετανοίας και προσευχής, σας ευλογώ έναν έναν ξέχωρα και σας εύχομαι η χάρη τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ καί ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ Πατέρα καί ἡ κοινωνία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος νά εἶναι μέ ὅλους σας.
Καλή κι ευλογημένη Τεσσαρακοστή.

Μετά πολλών πατρικών ευχών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας
ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

 

Αιμίλιος Πολυγένης, www.romfea.gr

7 comments for “Επίθεση του Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κατά της Αποκριάς: «Να μην συμμετάσχετε σε καμία καρναβαλική εκδήλωση»!

 1. Τ.Μ.
  18 Φεβρουαρίου 2012 at 18:54

  ΣΩΣΤΟΣ Ο ΠΑΠΑΣ!!ΑΝ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟΣ!!

  • Γεωργία
   19 Φεβρουαρίου 2012 at 11:11

   Σιγα μην καθίσει να ασχοληθεί ένας παπάς με το οργανωμένο έγκλημα του Βατοπεδίου! Οι περισσότεροι από τους παπάδες αρκούνται στα ηθικοπλαστικά κηρύγματα, αγνοώντας, ή μάλλον κλείνοντας και τα μάτια και τα αυτιά στα πραγματικά προβλήματα του ποιμνίου τους. Και λίγοι που ισως ξεχωρίζουν, πρώτα ως άνθρωποι και έπειτα ως ιερωμένοι, βρίσκονται συνήθως σε βουνά και ρεματιές σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι…ενώ άλλοι ζουν και βασιλεύουν….τρέχα γύρευε….!!

 2. Α. Ρ.Α.
  18 Φεβρουαρίου 2012 at 22:22

  Αλλος ήταν ο «Θεός των Πατέρων μας»… .Πληροφοριακά, λεγόταν και λέγεται ΖΕΥΣ!!!
  Τα «ξυλοκέρατα» τα «τρώμε» μετά Χριστόν!!!!
  Α.Ρ.Α.

 3. Α. Ρ.Α.
  18 Φεβρουαρίου 2012 at 22:43

  «Τα καρναβάλια, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, είναι έθιμα ειδωλολατρικά, τα οποία η Εκκλησία μας πολλές φορές τα έχει καταδικάσει.. Αποτελούν δε κατάπτωση της ανθρωπίνης προσωπικότητος.»
  _
  -Ενώ, το «προσκύνημα» του «πάγκου με τα γαρύφαλλα» και το χειροφίλημα κάθε στρουμπουλού «ταπεινού» «Παναγιωτάτου»
  είναι…μη ειδωλολατρική(!!!???)…»ανύψωσις της προσωπικότητας» !!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΤΣΟΥ
  19 Φεβρουαρίου 2012 at 00:43

  Ήλπιζα πως θα έχουν πάψει αυτές οι υπερβολές, μα τελικά δεν είναι εύκολο. Μα γυρίζει πολλά χρόνια πίσω ο Σεβασμιότατος Φλωρίνης. Και θυμίζει κάποιον προκάτοχο του, μη λέμε ονόματα…

 5. Α. Ρ.Α.
  19 Φεβρουαρίου 2012 at 10:06

  Μπράβο στους Κοζανίτες που «δεν μασάνε»
  και κατακεραυνώνουν με το ελεύθερο πνεύμα και το χιούμορ τους
  όλα τα κακώς κείμενα!!!!

 6. ΘΑΝ
  19 Φεβρουαρίου 2012 at 10:12

  ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ. ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.