Λειτουργία λιγνιτικών μονάδων στο μέγιστο της παραγόμενης ισχύος – Στο μέγιστο και η ατμοσφαιρική ρύπανση!

 Ενώ δεν έχει σβήσει ο απόηχος της έντονης συζήτησης για την απόφαση για επιβολή τέλους 2€ ανά μεγαβατώρα του «βρώμικου» λιγνίτη για επιδότηση των «καθαρών» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας καλύπτονται αποκλειστικά από τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Ο λόγος είναι ότι η μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου είναι εκτός λειτουργίας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν σχεδόν μηδενική παραγωγή και οι εισαγωγές ενέργειας αποκλείονται λόγω της κακοκαιρίας και της ανάγκης της κάθε χώρας για κάλυψη των δικών της ενεργειακών αναγκών. Έτσι η μοναδική πηγή ενέργειας είναι ο «βρώμικος» λιγνίτης και φυσικά οι λιγνιτικές περιοχές, το ρόλο των οποίων κάποιοι θέλουν να απαξιώσουν με διάφορους τρόπους. Έτσι αναδεικνύεται και μία άλλη πτυχή του ρόλου του λιγνίτη, με τη μοναδική του συμβολή στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.

Επειδή δεν υπάρχει άλλος ενεργειακός πόρος έχει ζητηθεί από τις διοικήσεις των λιγνιτικών μονάδων να λειτουργήσουν στο μέγιστο της ισχύος τους. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εδώ και ημέρες, είναι επίσης στο μέγιστο. Το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων έχει ζητήσει στοιχεία παραγωγής των εργοστασίων και των επιπέδων ρύπων στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας των πολιτών.

 

Γραφείο Τύπου

Δικτύου Ενεργειακών Δήμων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.