Το κείμενο της απόφασης του Eurogroup για τα 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα – Κούρεμα 53,5%

Μαραθώνιος 15 ωρών

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν σε συμφωνία έπειτα από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 53,5%.

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει για το επίπεδο της συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του συμβουλίου διοίκησης, δήλωσε ο γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα προτείνω να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι η βοήθεια του Ταμείου «θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσόν των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν δεσμεύθηκε ούτε για συμμετοχή κατά τον εν τρίτον του ποσού, στο ύψος δηλαδή στο οποίο ανήλθε η συμβολή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

 

 

 
Σύμφωνα με την απόφαση, το νέο πρόγραμμα παρέχει συνολική εγγύηση για να τεθούν τα δημόσια οικονομικά και γενικότερα η οικονομία της Ελλάδας σε βιώσιμο δρόμο, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη συνολικά.

Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ακόμη, ότι το Eurogroup έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν κάνει οι Ελληνες πολίτες και υπογραμμίζεται ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες από την ελληνική κοινωνία ώστε να επιστρέψει η οικονομία σε βιώσιμο δρόμο.

Το Eurogroup σημειώνει επίσης, ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας είναι οι βασικοί στόχοι του νέου προγράμματος, του οποίου η επιτυχία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του εκ μέρους της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τους φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα από το 2013, να δρομολογήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να εφαρμόσει μια γενναία μεταρρυθμιστική ατζέντα στην
αγορά εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να προωθηθούν η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Eurogroup επέμεινε στη ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας της Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει σημαντικά την Ομάδα Δράσης στην Ελλάδα, κυρίως μέσα από την ενισχυμένη και μόνιμη παρουσία της στην Ελλάδα για τον καλύτερο συντονισμό της τεχνικής βοήθειας. Τα κράτη μέλη δηλώνουν έτοιμα να παράσχουν εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα ενσωματωθούν στην Ομάδα Δράσης.

Το Eurogroup καλοσώρισε ακόμη τις προθέσεις των ελληνικών αρχών να παρουσιάσουν εντός διμήνου στην ελληνική νομοθεσία διάταξη η οποία θα διασφαλίζει ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Η διάταξη αυτή θα εισαχθεί στο ελληνικό Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν, υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup.

Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν στη μείωση των επιτοκίων στις 150 μονάδες βάσης κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 2,8% έως το 2020 και σε εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ.

Από τη συνεισφορά των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών αναμένεται περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 1,8% έως το 2020 και σε εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ.

Εκθεση – δηλητήριο από την τρόικα

Η «αυστηρά εμπιστευτική» δεκασέλιδη έκθεση της τρόικας για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας που μοιράστηκε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία τέθηκε προς συζήτηση χθες στο τραπέζι του Eurogroup αποκαλύπτει ότι το υπάρχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας είναι εκτός στόχων και ότι η χώρα μας μπορεί να χρειαστεί μετά το 2015 και μέχρι το 2020 τρίτο πακέτο σωτηρίας, που θα κυμαίνεται από 50 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, έως 115 δισ. ευρώ στη χειρότερη.
Την έκθεση αποκάλυψαν οι «Financial Times» και το Reuters. Σύμφωνα με αυτήν, τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν προκαλούν τον κίνδυνο να υπάρξει τόσο βαθιά ύφεση που η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ξεφύγει απο τη μαύρη τρύπα του χρέους παρά το δεύτερο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ.

Με βάση το βασικό σενάριο, το οποίο μάλιστα προυποθέτει ότι θα σταματήσει ο κατήφορος της ύφεσης το 2013 και ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 2,3% το 2014, η χώρα μας θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια 50 δισ. ευρώ από το 2015 έως το 2020, ανέφερε ο ανταποκριτής των «Financial Times» από τις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ.

Το…  κακό σενάριο.
Με βάση το κακό («tailored downside scenario») σενάριο που παρουσιάζει η τρόικα, το χρέος της Ελλάδας όχι μόνο δεν θα πιάσει τον στόχο του 120% του ΑΕΠ ώς το 2020 αλλά θα αυξηθεί σε 160% του ΑΕΠ σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, η βοήθεια που θα χρειαστεί να παρασχεθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να ανέλθει σε περίπου 245 δισ. ευρώ, δηλαδή θα χρειαστούν επιπλέον 115 δισ. ευρώ από τα 130 δισ. ευρώ.

Επίσης στην εμπιστευτική έκθεση της τρόικας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων από το οποίο αναμενόταν να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ θα καθυστερήσει για μία πενταετία και θα αποφέρει τελικά 30 δισ. ευρώ και ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που αρχικά αναμενόταν να κοστίσει 30 δισ., τώρα αναμένεται ότι θα κοστίσει 50 δισ. ευρώ.

Η έκθεση σημειώνει ότι, σε αντίθεση με όσα είχαν προβλεφθεί με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο, υπάρχει ο κίνδυνος να μην προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μην ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και να αποτύχουν οι μεταρρυθμίσεις στον επιχειρηματικό κλάδο λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup είναι τα εξής:

  • Iδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δέχτηκαν μεγαλύτερη περικοπή στην ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου τους, ύψους 53,5%, σε σχέση με τα 50% που είχαν προβλεφθεί στην αρχική συμφωνία του Οκτωβρίου. Το ελληνικό χρέος που ανήκει σε ιδιώτες θα μειωθεί έτσι κατά 107 δισ. ευρώ.
  • Οι ιδιώτες αποδέχθηκαν επίσης και διαφορετικό κουπόνι, από ό,τι συζητιόταν αρχικά, στα 30ετή ομόλογα που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα ομόλογα. Το κουπόνι στα νέα ομόλογα θα είναι κυμαινόμενο, της τάξης του 2% από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2015, για να αυξηθεί μετά στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια και στο 4,3% από τον Φεβρουάριο. του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2042.
  • Το μεσοσταθμικό κουπόνι στα ομόλογα, σε όλη τη 30ετή διάρκειά τους, ανέρχεται στο 3,65%.
  • Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, οι οποίες παρέχουν διμερή δάνεια στην Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου πακέτου διάσωσης από το Μάιο του 2010, συμφώνησαν να μειώσουν το επιτοκιακό περιθώριο των δανείων αυτών στις 150 μονάδες βάσης (1,50%). Αυτό θα ελαφρύνει το χρέος της χώρας κατά 2,8% του ΑΕΠ της.
  • Κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης, οι κεντρικές τράπεζες των οποίων διακρατούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεών τους, συμφώνησαν να μεταβιβάζουν στην Ελλάδα έως το 2020 ποσό ίσο με τα μελλοντικά κέρδη που θα αποκομίζουν οι εν λόγω τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο αυτό. Αυτό θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 1,8% του ΑΕΠ έως το 2020.
  • Για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτήν τη συμφωνία, η Αθήνα θα καταβάλει απευθείας σε ειδικό, κλειστό λογαριασμό, ποσό που θα αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση του χρέους της για κάθε τρίμηνο του έτους. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ακόμα να υιοθετήσει εντός των επόμενων δύο μηνών νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει ταμειακή προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους της.
  • Εκπρόσωποι της τρόικας θα έχουν «μόνιμη παρουσία» στην Αθήνα για να διασφαλίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση.

Πηγές: TO BHMA, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΤΑ ΝΕΑ, Europa, in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.