«Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας Μεταναστών»-Δείτε το καταπληκτικό φωτογραφικό αφιέρωμα του Λεωνίδα Τούμπανου και του www.protagon.gr μέσα στο στρατόπεδο «Μιλτιάδη Πόρτη» στη Νεάπολη!!!

Κείμενο – Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τούμπανος

Το στρατόπεδο Μιλτιάδη Πόρτη βρίσκεται στην Νεάπολη Κοζάνης. Είναι ένα από τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα που το Υπουργείο προστασίας του πολίτη προορίζει για Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας Μεταναστών. 

Συγκεκριμένα η δήλωση του κυρίου Χρυσοχοΐδη ήταν η εξής: «Η ίδρυση των πρώτων Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αποτελεί το κομβικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα σε σχέση με τον εθνικό μας σχεδιασμό. Ξεκινάμε από την Κοζάνη τον επόμενο μήνα. Η επιλογή της συγκεκριμένης εγκατάστασης έγινε διότι πληροί συγκεκριμένες και απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Θα φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι την απέλαση τους περίπου χίλιοι (1.000) παράνομοι μετανάστες, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Αυτοί που θα φιλοξενηθούν δεν είναι κακοποιοί, δεν είναι εγκληματίες. Είναι εξαθλιωμένοι δυστυχείς άνθρωποι, θύματα κυκλωμάτων δουλεμπορίου»

 

Βέβαια, το στρατόπεδο δεν έχει ύδρευση και το σύστημα αποχέτευσης είναι ελλιπές. Επίσης οι άνθρωποι που θα εγκατασταθούν, στο στρατόπεδο, θα στοιβαχτούν σε μισογκρεμισμένα κτίρια, εγκαταστάσεις παλιές και υγειονομικά ακατάλληλες για την διαβίωση ανθρώπων. Φαίνεται πως η απόφαση αυτή έχει παρθεί χωρίς κανένα προγραμματισμό και καμία οργάνωση.

 

Σίγουρα χρειάζονται ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας μεταναστών, όμως,  χωρίς φράχτες και συρματοπλέγματα, στους οποίους θα μπορούν να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες, με ιατροφαρμακευτική κάλυψη και σίτιση. Χώροι όπου πρόσφυγες, ή μετανάστες, που στις χώρες τους υπάρχει πόλεμος είτε κατοχή, θα μπορούν να παραμένουν προσωρινά μέχρι να πάρουν άσυλο, ή ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν σαν ελεύθεροι πολίτες στις χώρες που επιθυμούν. Έτσι θα δοθεί ένα τέλος στην ομηρία τους, στα αστικά κέντρα, που σαν αποτέλεσμα έχει την εκμετάλλευση τους από διάφορα κυκλώματα.

 

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν συμφωνούν με την απόφαση του Υπουργείου προστασίας του πολίτη και έχουν αποκλείσει το στρατόπεδο θέλοντας να αποτρέψουν τις εργασίες για την διαμόρφωση του χώρου και σε ανακοίνωση τους σημειώνουν:

«Ο αγώνας μας ενάντια στην ίδρυση Κέντρου Κράτησης παράνομων μεταναστών στην πόλη μας, στη Νεάπολη Κοζάνης, στρέφεται κατά των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας, η οποία  αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς. Μια Κεντρική Εξουσία που αποφάσισε να «καθαρίσει το κέντρο της Αθήνας και να αποδιοργανώσει την μικρή και ήρεμη κοινωνία του Βοΐου. Αυτή, η κεντρική εξουσία αποφάσισε, χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς καμία οργάνωση, αποσπασματικά και εσπευσμένα, να ιδρύσει Κέντρο Κράτησης στη Νεάπολη του Δήμου Βοΐου,  χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και υγιεινή, στοιβάζοντας απλώς ανθρώπινες ψυχές.

Σ’ αυτή την πολιτική, η κοινωνία της Νεάπολης, του Βοΐου και της ευρύτερης περιοχής, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε, αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής μας αλλά και των μεταναστών.  Η αδιαφορία της Κεντρικής Εξουσίας για το Βόιο, για τη Νεάπολη, υποβαθμίζει συνεχώς την περιοχή μας. Αυτή η απόφαση υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τον τόπο μας.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλος διαβεβαίωσε ρητά και θεσμικά, στην Παλλαϊκή συγκέντρωση του Σαββάτου στη Νεάπολη,  ότι δεν θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στη δημιουργία του κέντρου, εφόσον η κοινωνία δεν το επιθυμεί.

Συνεχίζουμε για δεύτερη εβδομάδα τον αποκλεισμό του στρατοπέδου «Μιλτιάδη Πόρτη» σε μία προσπάθεια να εμποδιστούν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου.

Οι αποφάσεις της σημερινής σύσκεψης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τους Περιφερειάρχες όλης της Ελλάδας καθώς και λοιπών αρμοδίων φορέων, με θέμα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, δεν μας καθησυχάζει.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναστείλει την απόφασή του για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου, στην περιοχή της Νεάπολης.

Σύσσωμη η Κοινωνία της Νεάπολης, του Βοΐου και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, το Δημοτικό Συμβούλιο στον αγώνα  κατά της δημιουργίας του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στη Νεάπολη.

Αρωγοί στον αγώνα μας, ο Πολιτικός κόσμος, η Εκκλησία, ο πνευματικός κόσμος, οι φορείς, όπου εξέφρασαν επανειλημμένως, είτε  προφορικά, είτε  γραπτά,  την αντίθεσή τους στις αποφάσεις της Κεντρικής Εξουσίας να ιδρύσουν κέντρο κράτησης μεταναστών στη Νεάπολη».

Και τις 29 μοναδικές και τόσο χαρακτηριστικές φωτογραφιες μπορείτε να δείτε στο

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.fwtografia&id=1425

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.