Ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης τελείωσε μόνος του το συνδυασμό «Αρχή…Ζούμε Μαζί»…

pliatsios6Papaiordanidis_Progr_bannerΤου Παναγιώτη Πλιάτσιου

Οι προσεκτικοί παρατηρητές των κινήσεων του ήδη το είχαν αντιληφθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ή, έστω ημέρες. Ακολουθώντας μια στενά προσωπική στρατηγική και αδιαφορώντας πλήρως για την ευρύτερη Κεντροαριστερά, η οποία τον στήριξε στις περιφερειακές εκλογές του 2010, ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης κράτησε όμηρο επί μήνες μια ολόκληρη παράταξη, δηλώνοντας μόλις στις 17 Φεβρουαρίου πως δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης στις εκλογές του Μαϊου.

Ακόμη και στη δύσκολη αυτή πολιτική συγκυρία για το συγκεκριμένο χώρο,ο ίδιος κρατούσε ίσως στο δικό του χέρι τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα του εξασφάλιζαν, στη χειρότερη περίπτωση, μια αμφίρροπη εκλογική μάχη, εφόσον αποφάσιζε από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού να κατέλθει ως υποψήφιος περιφερειάρχης, με τη συνδρομή, φυσικά, των περισσότερων περιφερειακών του συμβούλων, αλλά και με παράλληλη, συστηματική, σκληρή αντιπολίτευση (η περιφερειακή αρχή του Γιώργου Δακή προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει απλόχερα πολλές ευκαιρίες κριτικής) και συνεχή παρουσία στην τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας. Είχε, ακόμη και τότε, ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης τη δυνατότητα δημιουργίας μιας δυναμικής σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, η οποία θα «ανάγκαζε» κόμματα και φορείς να ασχοληθούν μαζί του και όχι ακριβώς το αντίθετο.

Δεν το έπραξε, συνεχίζοντας την ίδια, άνυδρη, άνευρη και χλωμή αντιπολιτευτική τακτική της τριετίας, επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή πολιτική ανωριμότητα μέχρι τέλους. Αλλά, κυρίως, δείχνοντας έναν πολιτικό τυχοδιωκτισμό, επιδιώκοντας επί μήνες να χτίσει γέφυρες και με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εμφανιστεί ως ο επικεφαλής ενός «μετριοπαθούς» (ας μου επιτραπεί ο όρος) ή light «αντιμνημονιακού», ώστε να διατηρήσει και τον κορμό του ψηφοδελτίου του, αλλά και τη σχέση του με τον μέσο ψηφοφόρο της Κεντροαριστεράς.

Επειδή, όμως, στην πολιτική δεν υπάρχει εύκολα μια μέση οδός, ο νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια είδε στην πορεία τον μεν ΣΥΡΙΖΑ να μην εμφανίζεται πρόθυμος να τον στηρίξει (και τελικά να στρέφεται στην υποψηφιότητα Καρυπίδη), τους δε περιφερειακούς του συμβούλους (πολλοί εκ των οποίων δεν αποτελεί υπερβολή να σημειώσουμε πως…αγανάκτησαν με την επαμφοτερίζουσα αυτή τακτική)  να…σκορπίζουν για άλλες πολιτείες ή για το σπίτι τους.

Έχοντας να αντιμετωπίσει, παράλληλα, και σημαντικές, πλέον, οικονομικές δυσκολίες στην εξεύρεση πόρων για τη δύσκολη προεκλογική περίοδο, ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης φαίνεται λοιπόν, πως είχε λάβει την απόφασή του εδώ και μερικές εβδομάδες. Και απλά παρέτεινε τη ανακοίνωσή της, ελπίζοντας, ίσως, σε κάποιο…θαύμα υποστήριξής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, κυρίως, επιδιώκοντας μια «ηρωϊκή έξοδο», επιχειρώντας να επιμερίσει την ευθύνη για την αρνητική αυτή εξέλιξη και στους περιφερειακούς του συμβούλους (κάποιοι εκ των οποίων τους τελευταίους μήνες έχουν, πράγματι, ακολουθήσει μια πρωτοφανή αμοραλιστική, προσωπική τακτική).

Δυστυχώς, όμως, όσο και αν, όντως, σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, για τη διάλυση του συνδυασμού «Αρχή…Ζουμε Μαζί», η πρώτιστη και τεράστια ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον επικεφαλής της. Και το βράδυ της Δευτέρας στον αγαπημένο του «Ακρίτα», ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην πικρή κατάληξη ενός εγχειρήματος, το οποίο άρχισε μαζί με πολλούς άλλους το 2010, αλλά το τελείωσε ουσιαστικά μόνος του το 2014…

5 comments for “Ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης τελείωσε μόνος του το συνδυασμό «Αρχή…Ζούμε Μαζί»…

 1. Nein
  18 Φεβρουαρίου 2014 at 10:33

  Πω, πω χολή.
  Αμάν ρε Παναγιώτη. Δεν έδωσε άλοθι στον Πάρι και να τον φας….
  Στο τέλος θα μας πεις και καλύτερα ο Θ.Κ.

 2. ΒΛ...
  18 Φεβρουαρίου 2014 at 16:28

  Τυχοδιώκτης και παπαγαλάκι πολυτελείας είσαι εσύ κ. Πλιάτσο.

  • 18 Φεβρουαρίου 2014 at 16:35

   Πλιάτσιος παρακαλώ…αν είναι να μας βρίζετε κάντε το σωστά παρακαλώ…

 3. ΗΛ...
  18 Φεβρουαρίου 2014 at 16:41

  Δεν σε βρίζουμε λέμε την άποψη μας όπως κάνεις και εσύ για πολύ κόσμο.

  • 18 Φεβρουαρίου 2014 at 16:50

   Μάλλον κάπου διαφωνούμε στο νόημα της λέξης «ύβρις». Κατανοητό. Την καλησπέρα μου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.