Ο Παναγιώτης Πλακεντάς, το μνημόνιο και η παράταξη του Γιώργου Δακή…

pliatsios1Του Παναγιώτη Πλιάτσιου

Με αφορμή την (ευγενέστατη και άμεση) απάντηση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Π. Πλακεντά σε ανάρτηση του Kozanimedia σχετικά με τη στάση του το 2010 σε σχέση με το 2014 και τη συμμετοχή του στο συνδυασμό «Συμμαχία των Πολιτών για τη Δυτική Μακεδονία» του Γιώργου Δακή, να επισημάνουμε τα εξής:

1. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Π. Πλακεντάς, η αιτία αποχώρησής του από τον εν λόγω συνδυασμό ήταν το «Μνημόνιο». Ωστόσο να θυμίσουμε πως η ΝΔ συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου (η οποία υλοποίησε τις επιταγές του Μνημονίου) από τις 11 Νοεμβρίου του 2011. Και σχημάτισε η ίδια κυβέρνηση (μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τότε) τον Ιούνιο του 2012. Μέχρι, όμως, και τον Ιανουάριο του 2013, όταν ο Γ. Δακής αποφάσισε (αιφνιδίως και μάλλον με άκομψο τρόπο) να αντικαταστήσει τον Π. Πλακεντά με τον Γ. Παπαδόπουλο, ο σημερινός υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης όχι μόνο παρέμενε κορυφαίο στέλεχος της εν λόγω παράταξης, αλλά και διατηρούσε και τη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου! Χωρίς, φυσικά να δηλώσει παραίτηση, ούτε ανεξαρτητοποίηση από τη μείζονα αντιπολίτευση, κάτι που έπραξε μόνο όταν «κλείδωσε» η υποψηφιότητα του με τον Θόδωρο Καρυπίδη! Γιατί, λοιπόν, αφού διαφωνούσε με το «Μνημόνιο», όπως σημειώνει, δεν αποχώρησε τότε και από την παράταξη, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, στηρίζεται από τη ΝΔ και εφάρμοζε τις πολιτικές του Μνημονίου;

2. Σημειώναμε πως: «Από τότε μπορεί να μεσολάβησαν πολλά, όμως ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν εκ των στενότερων συνεργατών του περιφερειάρχη Γ. Δακή μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013, έχοντας, ασφαλώς, σημαντικό μερίδιο στην όποια πολιτική άσκησε η νυν περιφερειακή αρχή από το 2010 μέχρι και τότε! Για την οποία πολιτική ασκούν σήμερα σφοδρότατη κριτική ο συνδυασμός «Ανατροπή-Δημιουργία» και ο Θόδωρος Καρυπίδης, με τον οποίο ο Παναγιωτης Πλακεντάς κατέρχεται ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης…»Θα περιμέναμε και εδώ κάποιο σχόλιο..

4. Eπειδή γράφτηκαν αρκετά: Ο υπογράφων, έχοντας παρακολουθήσει δεκάδες πολύωρες συνεδριάσεις του πάλαι ποτέ Νομαρχιακού και σήμερα Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και Δημοτικών Συμβουλίων, σημείωνε διαχρονικά -και εξακολουθεί να επιμένει σε αυτό- πως ο Παναγιώτης Πλακεντάς ήταν, ίσως, ένας από τους καλύτερους προέδρους αυτοδιοικητικών οργάνων που έχουν περάσει ποτέ από την περιοχή μας. Και η θέση αυτή δεν αλλάζει, ανεξάρτητα από όσα έχουν ακολουθήσει…

 

 

 

 

7 comments for “Ο Παναγιώτης Πλακεντάς, το μνημόνιο και η παράταξη του Γιώργου Δακή…

 1. bob
  19 Απριλίου 2014 at 08:14

  Που ειναι ο monsieur Murinio μπας και ….
  Μπραβο.Παναγιωτη αναλυτικο και αντικειμενικο το αρθρο σου.
  Χρονια Πολλα, Καλη Ανασταση!

 2. ΓΙΩΡΓΟΣ
  19 Απριλίου 2014 at 09:48

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,ΕΠΕΙΔΗ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΞΕΡΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΜΕ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΕΙΘΕΜΕΘΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 3. murinio
  19 Απριλίου 2014 at 10:43

  3η συνεχόμενη ημέρα ο Πλακεντάς πρώτο θέμα!!!

  Ας βάλω και εγώ κάποια δεδομένα στην συζήτηση:

  1ον Η Συμμαχία Πολιτών του κ. Δακή είχε στήριξη της Ν.Δ. αλλά ήταν μία Αυτοδιοικητική Παράταξη που διεκδικούσε την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.

  2ον Ο Παναγιώτης Πλακεντάς το Νοέμβριο του 2010 ήταν μέλος της Ν.Δ.

  3ον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου τον πρότεινε ο κ. Δακής αλλά τον ΕΞΕΛΕΞΑΝ οι συνάδελφοι του με ποσοστό περίπου 96%.

  4ον Από τη Ν.Δ. (όχι από την Συμμαχία Πολιτών) αποχώρησε 20 Φλεβάρη 2012, όταν αυτή αποφάσισε να ψηφίσει Μνημόνιο. Την ημέρα της επίσημης αποχώρησης του έθεσε και την παραίτηση του, από Πρόεδρος του Π.Σ. Δυτ. Μακεδονίας, στην διάθεση του Περιφερειάρχη αλλά αυτός δεν την έκανε αποδεκτή.

  5ον Ασφαλέστατα η απόφαση του κ. Δακή να μην προτείνει τον Πλακεντά να είναι ξανά Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι δικαίωμα του, αλλά σαφέστατα δεν αποτέλεσε την αιτία διαφωνίας Πλακεντά-Δακή..Ο Πλακεντάς υπερψήφισε τον καινούργιο Πρόεδρο και υπεψήφιζε όλες τις προτάσεις του Περιφερειάρχη, οι οποίες δεν συγκρούονταν με τις αξιακές αρχές όχι μόνο του ιδίου αλλά και της Παράταξης Συμμαχία των Πολιτών

  5ον Οι βασικές διαφωνίες με τον κ. Δακή, του οποίου ασφαλώς υπήρξε συνεργάτης, ξεκίνησαν όταν, με την εκλογή του περιφερειάρχη στην Εκτελεστική γραμματεία της Ν.Δ. (καλοκαίρι 2013), τοποθετήθηκε σε δεύτερη μοίρα η θεσμική ιδιότητα του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας και μπήκε σε πρώτο πλάνο των επιλογών του, αυτή του μέλους του κορυφαίου οργάνου του κόμματος που στηρίζει μια κυβέρνηση με την οποία διαφωνούσε κατάφωρα όχι μονο ο Πλακεντάς, αλλά και πολλές από τις βασικές αρχές της παράταξης Συμμαχία των Πολιτών.

  6ον Είναι απορίας άξιον πως ένας δημοσιογράφος, ο οποίος όντως έχει παρακολουθήσει ώρες από Περιφερειακά Συμβούλια, δεν σημειώνει στην ανάλυση του ότι ο Πλακεντάς έχει κάνει προφανέστατη την διάσταση απόψεων με τον Περιφερειάρχη με την καταψήφιση προτάσεων του σε θέματα κομβικής σημασίας.

  7ον Ένα άνθρωπος του οποίου η διαφωνία με το Μνημόνιο και με όποιους το εφαρμόζουν έχει γίνει αντιληπτή σε όλα τα επίπεδα, δεν θα μπορούσε να είναι μέλος μιας αυτοδιοικητικής παράταξης η οποία εκφράζει πλέον τις Μνημονιακές πολιτικές σε όλες τις εκφάνσεις της, απομακρυνόμενη κατά πολύ από θέσεις του προγράμματος με το οποίο κέρδισε τις Περιφερειακές εκλογές του 2010.

  8ον Σε αυτές τις πολιτικές κάνει κριτική και αυτών των πολιτικών απόρροια είναι η καταφανέστατη ανάγκη αλλαγής αυτής της Περιφερειακής Αρχής.

  Ο Πλακεντάς δεν παρέκκλινε στο ελάχιστο από τις πολιτικές του θέσεις για το μέλλον της Δυτ. Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης όμως εδώ και καιρό λειτουργεί ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και όχι ως ο αυτοδιοικητικός ηγέτης της περιοχής μας. Τελευταία απόδειξη αυτής της διαπίστωσης είναι η απομάκρυνση στενών του συνεργατών (π.χ. αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας) μόλις ένα μηνα πριν τις εκλογές και η αντικατάσταση τους με ανθρωπους που σαφέστατα αποτελούν αυστηρώς κομματική επιλογή.

  Ελπίζω αφού έκλεισε ο κύκλος του «Πλακεντά αποχωρήσαντα από την παράταξη του κ. Δακή», να αρχίσουμε να τον ρωτάμε και για τις σκέψεις του και το πρόγραμμα της παράταξης Ανατροπή-Δημιουργία του Θόδωρου Καρυπίδη, της οποίας είναι υποψήφιος στην θέση του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης.

  Θαρρώ πως αυτά είναι που ενδιαφέρουν περισσότερο τον κόσμο. Αυτός θα τον κρίνει και σε αυτού την κρίση έχει επανειλλειμένα θέσει τον ευατό του ο Πλακεντάς.

 4. Ε.Γ.
  19 Απριλίου 2014 at 13:45

  Προσωπικα δυσκολευομαι να παρακολουθησω τις σκεψεις του κ. Καρυπιδη.Απο αυτα που ξερω ηταν στο χωρο του ΠΑΣΟΚ υπερμαχος του κ. Αθανασιαδη και του κ.Παναγιωτη Αποστολιδη (στενη σχεση με τη Συνεταιριστικη Τραπεζα Δυτικης Μακεδονιας}. Μεταπηδησε στον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ εκοψε την υποψηφιοτητα του ,γιατι οπως δηλωσε ο ιδιος ο κ. Καρυπιδης στην ομιλια του Ισραηλιτες, που δεν ασχοληθηκαν να κοψουν ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ και ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , ασχοληθηκαν με το συντοπιτη μας κ,Καρυπιδη.Αν αυτα που αναφερω ειναι αναληθη , παρακαλω διαψευστε με. Και οσον αφορα τον κ.Πλακεντα ειναι υποψηφιος αντιπεριφερειαρχης της παραταξης του κ.Καρυπιδη που προφανεστατα σημαινει οτι πληρως συμμεριζεται αυτα που εμενα σοβαρα προβληματιζουν. Προσπαθω να παρακολουθησω αυτες τις πορειες και δυστυχως στο μυαλο μου ερχονται μονο δυο λεξεις .Οι λεξεις ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΜΑ υποβοηθουμενες απο συνωμοσιολογιες που προσβαλουν τη νοημοσυνη μου.

  • Κάτοικος Δανιμαρκίας
   19 Απριλίου 2014 at 15:57

   Δεν ξέρω τον Καρυπίδη…Δεν γνωρίζω τον Πλακεντά αλλά είναι λαϊκιστές και του βολέματος…Παρά την αξιοθαύμαστη προσπάθεια σας δεν πείθεται για την αυθόρμητη κατάθεση της γνώμης σας και για το αντικειμενικό τόνο του σχολίου σας…

   • kwstas
    19 Απριλίου 2014 at 22:29

    den tous gnwrizeis alla einai laikistes kai tou volemantos etsi apla sou hrthe to agio pneyma meres pou einai

 5. Paris
  19 Απριλίου 2014 at 21:00

  Ερώτηση:
  Τι πρότεινε ο κ. Δακής πριν τέσσερα χρόνια?
  Απάντηση:
  Πολλά
  Αποτέλεσμα:
  Περιφερειάρχης

  Ερώτηση:
  Τι έκανε ο κ. Δακής τέσσερα χρόνια σαν Περιφερειάρχης ?
  Απάντηση:
  Τίποτα
  Αποτέλεσμα:
  Ξανά φαρμακοποιός

  Έτσι απλά γιατί τρελαίνεστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.