Καλό ταξίδι «Mister Keating»…

pliatsios11315561397_dead_poets_societyToυ Παναγιώτη Πλιάτσιου

Την ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» την είδα μαθητής γυμνασίου, σε μια από εκείνες τις πραγματικά σημαντικές και χρήσιμες επισκέψεις των σχολείων στο «Ολύμπιον». 14-15 χρονών τότε, θυμάμαι πως στο τέλος της είχαμε όλοι συγκλονιστεί και στη αίθουσα δεν ακουγόταν ούτε κιχ, πράγμα σπάνιο για μαθητικές «εκδρομές» σε κινηματογράφο.

Από τότε και η ταινία, αλλά και ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, ως «Μr Keating», έγιναν κάτι σαν «σήμα κατατεθέν» της εφηβείας. Το «Carpe Diem» μου έλεγε συνεχώς να αδράξω τη μέρα. Το «νόημα» της, πως και στην Ελλάδα θέλουμε μια παιδεία σύγχρονη, με καθηγητές ανατρεπτικούς. Και πως η ζωή μας θέλει έρωτα, πάθος και μάχη για τα «θέλω» μας.

Αναπόφευκτο, λοιπόν, ο πρωταγωνιστής της ταινίας ήρθε να σφραγίσει εκείνα τα όμορφα και ανέμελα χρόνια. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή, καθώς, συνεπαρμένος ακόμη από τον «Mr Keating» δεν έχανα καμία σχεδόν ταινία του Ρόμπιν Γουίλιαμς. Από το απολαυστικό «Good morning Vietnam» και το φανταστικό «Good Will Hunting», που του χάρισε το μοναδικό του χρυσό αγαλματίδιο (Β’ αντρικού ρόλου),  μέχρι το συναρπαστικό «Ιnsomnia», αλλά ακόμη και το «παιδικό» «Jumanji»!

Τα όσα, όμως, δίδασκε ως «Mr Keating» μάλλον δεν ήταν αρκετά για τον ίδιο τον Ρόμπιν Γουίλιαμς. Συχνά, άλλωστε, η ζωή δε μιμείται τον κινηματογράφο. Είναι σκληρή με όλους. Ακόμη και με τους επιτυχημένους. Νεκρός, λοιπόν, απόψε ο γνωστός και πολυαγαπημένος ηθοποιός…

Και μέσα σε λίγα λεπτά, ρίχνοντας μια ματιά σε Twitter και Facebook, διαπιστώνεις πως δεν είσαι ο μόνος που με το ζόρι συγκράτησες μερικά δάκρυα. Είναι πολλοί και πολλές ακόμη. Που μεγαλώσαμε με το «Oh captain, my captain», που νιώσαμε πως ο «Mr Keating» ήταν και δικός μας καθηγητής.  Που απόψε νιώθουμε ότι έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος, ένας  ηθοποιός του τόσο μακρινού μας Hollywood που, όμως, μας άγγιξε.

Και το σημερινό πρωινό ξημερώνει μάλλον μελαγχολικό. Με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς να μας ξυπνά από κάπου ψηλά, με ένα διαφορετικό «Καλημέρα» από εκείνο που έγραψε ιστορία στην ταινία «Good morning Vietnam»….

Rest in Peace Mr John Keating…

Υ.Γ. Έψαξα να διαβάσω ολόκληρο το ποίημα του Ουόλτ Ουίτμαν. Κλείνει έτσι…

«Ο Καπετάνιος μου δε μ’ απαντά, τα χείλη του ακούνητα κι ωχρά·

Ο πατέρας μου το χέρι μου δε νιώθει, σφυγμό δε θα ‘χει πια ποτέ ξανά·

Το πλοίο έδεσε άγκυρα σώο και αβλαβές, η πλεύση του ανήκει πια στο χθες·

Από ταξίδι φοβερό, το πλοίο νικητής, εισπλέει με σκοπό επιτυχή·

Πανηγυρίστε, ω ακτές, χτυπάτε, ω καμπάνες!

Όμως εγώ, με πάτημα θρηνητικό,

Γυρνώ τη γέφυρα που ο Καπετάνιος μου ξαπλώνει

Πεσμένος κρύος και νεκρός…»

 

 

 

 

1 comment for “Καλό ταξίδι «Mister Keating»…

  1. FOTIS
    12 Αυγούστου 2014 at 23:20

    ΑΨΟΓΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΟΥ . ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΧΟΛΙΟ . ΜΑΣ ΑΓΓΙΞΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.