Η Συνταγή της Ημέρας: Μουσταλευριά με σπιτικό μούστο

10593235_10204103048311450_5122971761755376767_nτης Αναστασίας Θεοχαροπούλου, www.dolmadaki.grtasa

Η μουσταλευριά είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα φτιαγμένο από μούστο και ζάχαρη ή από πετιμέζι μαζί με αλεύρι. Συνήθως πασπαλίζεται με κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια. Αν δεν βρείτε μούστο μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας. Διαλέγουμε ώριμα σταφύλια, τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα στύβουμε με τα χέρια ή στο μουλτι και το περνάμε απο λεπτή σίτα. Ο χυμός που θα πάρουμε {χωρίς σπόρια,κοτσάνια} είναι ο μούστος. Αν δεν τον χρησιμοποιήσουμε άμεσα πρέπει να τον βράσουμε. Για το βράσιμο του μούστου βάζουμε τον χυμό σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγη στάχτη {στάχτη καθαρή απο ξύλα} Υπολογίζουμε 1 λίτρο μούστο= 1 κοφτή κουταλιά σούπας στάχτη. Μόλις αρχίσει αν βράζει τον ξαφρίζουμε. Όταν βράσει, αποσύρουμε απ τη φωτιά και αφήνουμε αρκετές ώρες να κάτσει η στάχτη. Το σουρώνουμε απο διπλή σίτα με τουλπάνι ή βαμβάκι και φυλάμε σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο. Αν μετα το σούρωμα ξαναβράσουμε τον μούστο για αρκετή ώρα να γίνει σα μέλι θα έχουμε πετιμέζι. Αν το φυλάξουμε σε αποστειρωμένα βάζα μπορούμε να το διατηρήσουμε για χρόνια και εκτός ψυγείου.

Για τη μουσταλευριά:
Υλικά

2 ποτήρια μούστο
μισό ποτήρι αλεύρι ή νισεστέ
κανέλα
καρύδια ψιλοκομμένα
ζάχαρη {ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε}

Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον μούστο με τη ζάχαρη να βράσει
2. Σε ενα μπολ διαλύουμε το αλεύρι ή το νισεστέ με λίγο μούστο να μην έχει σβόλους Και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
3. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
4. Σερβίρουμε σε πιάτα ή μπολάκια και πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *