Η γλυκιά Συνταγή της Ημέρας: Σοκολατόψωμο

10385390_10204274298032586_4894509736400777489_nτης Αναστασίας Θεοχαροπούλου, dolmadaki.gr tasa

Το σοκολατόψωμο είναι ενα ψωμί – τσουρέκι που δύσκολα θα αντισταθείτε να φάτε μόνο ενα κομμάτι! Το ιδιαίτερο σε αυτό το ψωμί είναι το σχέδιο του, που είναι σαν αστέρι! Είναι μπελαλίδικο αλλά αν το δοκιμάσετε μια δυο φορές θα του πάρετε τον αέρα. Εκτός απο πραλίνα μπορούμε να βάλουμε και μαρμελάδα ή και να το κάνουμε αλμυρό με τυριά, κασέρια, ελιές κλπ

Υλικά:

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
60 γρ ζάχαρη
180 μλ γάλα χλιαρό
80γρ βούτυρο
7γρ μαγιά
λίγο αλάτι
πραλίνα

10608245_10204274298432596_2917888676568454236_o
Εκτέλεση:
1. Ξεκινάμε απ το ζυμάρι : Στο χλιαρό γάλα λιώνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη. Αφήνουμε λίγο στην άκρη.
2. Ανακατεύουμε τα αυγά με το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι. Τα ρίχνουμε στο γάλα ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και το αλεύρι και πλάθουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη
3. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και τυλίγουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί (1-2 ώρες)
4. Όταν διπλασιαστεί το ζυμάρι το χωρίζουμε σε 4 μέρη. Το κάθε μπαλάκι θα το ανοίξουμε σε στρόγγυλο πιτάκι περίπου 20 κ διάμετρο. Χρησιμοποιούμε ένα δίσκο ή ένα πιάτο για να κόψουμε ομοιόμορφα τα ζυμάρια σε στρόγγυλο σχήμα μεταξύ τους. οτι περισσεύει το βάζουμε να ψηθεί σαν σκέτο τσουρέκι ή το ανοίγουμε σε ρολό
5. Πάνω σε μια λαδόκολα βάζουμε το πρώτο πιτάκι και αλείφουμε με πραλίνα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο και ξανάβάζουμε πραλίνα. Βάζουμε και το τρίτο πιτάκι και βάζουμε μια τελευταία στρώση πραλίνας. Σκεπάζουμε με το τελευταίο πιτάκι χωρίς να αλείψουμε την επιφάνεια με σοκολάτα!
6. Για να κάνουμε το σχήμα αστεριού, παίρνουμε ένα μικρό ποτήρι ή πιάτο και το βάζουμε στο κέντρο για να ξέρουμε μέχρι που θα κόψουμε τις ακτίνες.
7. Με ενα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε πρώτα στα 4 χωρίς να κόψουμε το κέντρο! Τα 4 κομμάτια τα χωρίζουμε στα 8 και τα 8 σε 16 κομμάτια. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν κόβουμε το κέντρο!
8. Για να κάνουμε το σχήμα, πιάνουμε ανα 2 τα κομμάτια και τα στριφογυρνάμε 2-3 φορές ένα προς δεξιά και ένα προς αριστερά. Θα μοιάζει σα νιφάδα χιονιού
9. Όπως είναι στη λαδόκολλα το μεταφέρουμε στο ταψί και το αφήνουμε άλλη μια ώρα να φουσκώσει. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει

*μπορείτε να βάλετε και αλεύρι για τσουρέκια
** αν δεν σας φουσκώσει καθόλου το ζυμάρι στην αρχή μη στεναχωριέστε! μπορείτε να το ανοίξετε πάλι σε αστέρι ή να το ανοίξετε σε ενα φύλλο και να κάνετε ενα μεγάλο ρολό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *