Αναλογικά τα διόδια στην Εγνατία

se-idioti-i-egnatia-odos-tha-mpoun-21-diodiaΑναλογικά διόδια καθιερώνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Εγνατία οδό, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υποδομών, ενώ το σύστημα θα είναι έτοιμο το 2017. Όπως επισημαίνει το υπουργείο, για πρώτη φορά υπάρχει δικαιοσύνη στον τρόπο χρέωσης. Ο χρήστης του δρόμου θα πληρώνει μόνο για τη διαδρομή που διανύει. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή, που σίγουρα θα επηρεάσει μελλοντικά και τον τρόπο χρέωσης στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους της χώρας..

Από σήμερα αρχίζει στην Εγνατία και συγκεκριμένα στον κάθετο άξονα των Ευζώνων, η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων με ελεύθερη ροή χωρίς μετωπικούς σταθμούς. Μετά την πιλοτική φάση που θα διαρκέσει έξι με οκτώ μήνες, θα αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή του στους υφιστάμενους σταθμούς.

«Η αλλαγή έγινε. Τα διόδια θα είναι δίκαια. Ας φωνάζουν κι ας παραπληροφορούν, όσοι δεν τολμούν να δουν το μέλλον και δεν βολεύονται με την αλήθεια» αναφέρει το υπουργείο Υποδομών.
Σε ότι αφορά στην αναγκαιότητα χωροθέτησης νέων σταθμών, αλλά και τα σχόλια περί διοδίων στην Αμφίπολη, το υπουργείο διευκρινίζει ότι:

Σήμερα, ο δημόσιος προϋπολογισμός καλύπτει το 50% των εξόδων συντήρησης της Εγνατίας Oδού, αδικώντας κατάφωρα όσους πολίτες πληρώνουν χωρίς να χρησιμοποιούν το δρόμο. Είναι επίσης αυτονόητο ότι αυτή η κατάσταση των ελλειμμάτων θα οδηγούσε σε πλήρες αδιέξοδο την Εγνατία.

Με τους νέους σταθμούς το Δημόσιο αντιδρά έγκαιρα και προληπτικά. Αυξάνονται τα έσοδα της Εγνατίας. Από τους χρήστες κι όχι από τους φόρους των άλλων. Εφαρμόζονται δίκαια και προηγμένης τεχνολογίας διόδια που μειώνουν το κόστος λειτουργίας των σταθμών.

Παράλληλα, με τους νέους σταθμούς το Δημόσιο επενδύει επιπλέον 70 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του αυτοκινητόδρομου και την άμεση βελτίωση της οδικής ποιότητας και ασφάλειας του. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, δεν πρόκειται για νέα διόδια και τάχα, νέα άδικα βάρη στους πολίτες.

http://www.koutipandoras.gr

3 comments for “Αναλογικά τα διόδια στην Εγνατία

 1. oxw
  17 Νοεμβρίου 2014 at 17:15

  Οι Αττικές Διαδρομές και τα διόδια της Εγνατίας οδού…Γειά σου ρε Μπόμπολα,στην υγεία εμάς των μακακών.

 2. Γιάννης
  17 Νοεμβρίου 2014 at 18:30

  Είδα το σύστημα σε άλλες, κανονικές χώρες και πράγματι είναι σωστό.
  Εδώ όμως, στην πατρίδα μου, είμαι διαρκώς καχύποπτος.
  Συγγνώμη…

 3. ΣΤΕΡΓΙΟΣ
  17 Νοεμβρίου 2014 at 22:33

  Το σύστημα είναι πραγματικά πιο δίκαιο. Ερχόμενος από Ηουμενίτσα, υπάρχουν διόδια μετά το Μέτσοβο και κατόπιν στον Πολύμυλο. Όσοι μπαίνουν στην Εγνατία από Γρεβενά, Καστοριά (κάθετο άξονα), Κοζάνη, Πολύμυλο, πληρώνουν το ίδιο ενώ έχουν διανύσει διαφορετικές διαδρομές. Αλλά θα πρέπει να καταγραφούν και οι υποχρεώσεις της Εγνατίας οδού, για τους χρήστες της. Γιατί πχ στο ένα τούνελ είναι αναμμένα το 70% του φωτισμού, στο άλλο το 50% και στο άλλο το 10%;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.