Η γλυκιά Συνταγή της Ημέρας: Φοινίκια

photo.phpτης Αναστασίας Θεοχαροπούλου, dolmadaki.gr
Τα φοινίκια είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό της Μακεδονίας αν και θεωρούνται τα μελομακάρονα της Ανατολής. Ειναι λίγο μπελαλίδικο γλυκό γιατί εκτός απο ψήσιμο θέλει και λίγο τηγάνισμα πριν το σιρόπιασμα. Αλλά αυτό είναι και το μυστικό τους, γιατί με το τηγάνισμα μένουν μαλακά απο μέσα και κρατσανά απ έξω.

Υλικά:
3 ποτήρια γάλα
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
μισό ποτήρι κορν φλάου ή νισεστέ
2 αυγά
1 κουταλάκι αμμωνία
αλεύρι όσο πάρει
2 βανιλίνες

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 ξύλο κανέλας

σπορέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

1. Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά. ρίχνουμε το λάδι, τις βανίλιες και 2,5 ποτήρια γάλα ανακατεύοντας συνεχόμενα.
2. Στο υπόλοιπο μισό ποτήρι γάλα διαλύουμε την αμμωνία και την προσθέτουμε .
3. Προσθέτουμε το κορν φλάου και το αλεύρι κοσκινισμένα. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη
4. Παίρνουμε μικρές μπαλίτσες ζύμης και τις πλάθουμε σε οβάλ σχήμα, το χαρακτηριστικό σχήμα των φοινικιών. Μπορούμε να ανοίξουμε και φύλλο τη ζύμη και να κόβουμε με ενα ποτήρι για να είναι ομοιόμορφα στο μέγεθος. {υπάρχει και κουπ πατ με το ειδικό σχήμα}
5. Αραδιάζουμε τα φοινίκια, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσα, σε λαδωμένο ταψί ή με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά ίσα να ροδίσουν. ΔΕΝ τα παραψήνουμε γιατί θα τηγανιστούν κιόλας
6. Όσο ψήνονται τα φοινίκια ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώνει ελαφρά. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα. Μόλις αρχίσει να δένει βγάζουμε την κανέλα.
7. Οταν έχουν ψηθεί τα φοινίκια, καίμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγα λίγα τα φοινίκια. ΔΕΝ γεμίζουμε την κατσαρόλα γιατί δεν θα τηγανιστούν καλά. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να ροδίσουν απ έξω και βγάζουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα.
8. Αφού στραγγίσουν τα λάδια τα ρίχνουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και τα βάζουμε στο ταψί
9. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φοινίκια. Οταν τελειώσουμε και τα έχουμε στο ταψί περιχύνουμε με το σιρόπι που περίσσεψε και τα αφήνουμε να το τραβήξουν γυρνώντας τα και ανάποδα

** Για τη νηστίσιμη εκδοχή αντικαθιστούμε το γάλα με χυμό και νερό μισό μισό το ποτήρι. Επίσης αντί αυγών βάζουμε 2 κ.γλ. μπέικιν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *