Δεκέμβρης…

thenia1Της Θένιας Τσαχειρίδου

Δεκέμβρης. Ο μήνας που έχει τις περισσότερες γιορτές του χρόνου. Έτσι αποφάσισαν οι αρχιερείς της θρησκείας μας. Είναι ο μήνας που δεν γίνονται  δουλειές, λόγω των καιρικών συνθηκών . Κρύο ,χιόνια, όλοι μαζεμένοι στα σπίτια τους, τα τζάκια καπνίζουν και η φασολάδα βράζει στο τσουκάλι. . Με αυτό το σκεπτικό καθιέρωσαν και τις γιορτές σε αυτόν τον μήνα. Αφού δεν μπορούμε να δουλέψουμε  πρέπει να βρούμε τρόπους να διασκεδάσουμε, σκέφτηκαν.

Η μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας  μας, τα Χριστούγεννα, γιορτάζεται τον μήνα Δεκέμβριο .Γεννήθηκε  ο Μεσσίας του κόσμου ,της ανθρωπότητας ,αυτός που θα μας λυτρώσει, από όλα τα κακά που κουβαλούσαμε, από το προπατορικό αμάρτημα. Λες και φταίνε οι επόμενες γενιές, για αυτά που έκαναν οι προηγούμενες .Αλλά, δυστυχώς  πάντα έτσι γίνεται, να πληρώνουν αυτοί  που δεν φταίνε. Μήπως, δεν το βιώνουμε και σήμερα με την κρίση που έχουμε, άλλοι  τα φάγανε και ο απλός ο κοσμάκης την πληρώνει.

Χριστούγεννα , ημέρες χαράς ,αγάπης ,αλληλεγγύης ,φιλανθρωπίας ,ανθρωπιάς και θα τολμούσα να πω και υποκρισίας .Ναι και υποκρισίας ,γιατί  προσπαθούμε, να κρύψουμε αυτά που μας ενοχλούν, λέγοντας την συνηθισμένη και πολύ  γνωστή φράση σ ‘όλους  μας »δεν βαριέσαι,  ας ξεχάσουμε μέρες που είναι ».Έτσι θα ανταμώσουμε και με άτομα καθόλου  συμπαθητικά ,θα τσουγκρίσουμε και τα ποτήρια και με χαμόγελο θα πούμε και το» στην υγεία μας» .Καλό και αυτό θα μπορούσα να πω ,γιατί  και το να μπορούμε να συγχωρούμε είναι μεγαλείο  ψυχής .Αδειάζουμε και καθαρίζουμε  την καρδιά  μας απ’ όλα τα σκουπίδια που μας βαραίνουν  και μας πιάνουν  τον χώρο.

Χριστούγεννα,  λοιπόν  και όλοι  νομίζω  κάτι περιμένουμε, κάτι καλό, να μας συμβεί ,να γεμίσουμε την ψυχή μας, να ηρεμήσουμε το μυαλό μας και να επιστρατεύσουμε τα καλά συναισθήματα μας. Να μας φαίνονται όλα ονειρεμένα ,μαγικά ,διαφορετικά από την ρουτίνα της καθημερινότητας μας ,πλούσια ,φωτισμένα και στολισμένα φανταχτερά .Τα δέντρα γεμάτα με πολύχρωμα στολίδια ,τα μπαλκόνια με λαμπάκια που αναβοσβήνουν. Οι Αγιοβασίληδες που περνάς από δίπλα τους και χαιρετάν με το χαρακτηριστικό τους χο χο χο χο και το κούνημα των χεριών τους ,τα ελαφάκια μέσα στα πάρκα, οι καμήλες μέσα στις φάτνες, βοσκοί ,μάγοι, αρνάκια και φυσικά οι πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων, ο Χριστός και η μητέρα του η Παναγία μας.

Όλα μια αρμονία φανταστική που μας κάνει να γινόμαστε  παιδιά ,γεμάτοι με τρυφερά συναισθήματα, αθωότητα και μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά. Ευχόμαστε, η πλάση γύρω μας ,να μοσχοβολάει από τα υπέροχα αρώματα του μελομακάρονου και του κουραμπιέ .Να ακούγονται παντού οι μελωδίες από τα κάλαντα και τα τραγούδια της Άγιας Νύχτας, για να απαλύνουν τον πόνο από τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και να κλείσουμε τις τελευταίες μέρες του χρόνου με χαρά και συγχώρεση, για να υποδεχτούμε τον καινούργιο χρόνο ,,μόνο με ωραίες ανυμνήσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.