Η Συνταγή της Ημέρας: Μπακαλιάρος Σουφλέ

1509653_10205229071581328_6745612509628658843_n της Αναστασίας Θεοχαροπούλου, www.dolmadaki.grtasa2

Την 25η Μαρτίου την τιμητική του έχει ο μπακαλιάρος. Πέρα απο τηγανιτό σκέτο ή με κουρκούτι, στο φούρνο με κρεμμύδια ή γιαχνί, φέτος δοκιμάστε την εκδοχή του σουφλέ. Με λίγο φρυγανισμένο σκορδάτο ψωμί για βουτιές, μπορεί να γίνει ένα ωραίο μεζεδάκι μέχρι το κυρίως πιάτο.

Υλικά

φιλέτο μπακαλιάρου χωρίς πέτσα

2 φύλλα δάφνης

θυμάρι

1 1/2 φλιτζάνια πλήρες γάλα

πιπέρι κόκκινο καγιέν

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

8 μεγάλες σκελίδες σκόρδο,

ξεφλουδισμένες πατάτες

χυμός λεμονιού

1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

1. Αν ο μπακαλιάρος δεν είναι ξαλμυρισμένος, τον αφήνουμε 2 μέρες μέσα σε κρύο νερό το οποίο το αλλάζουμε συχνά.

2. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομματάκια. Τον βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με την δάφνη, θυμάρι, κόκκινο πιπέρι και το γάλα. Βράζουμε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει ο μπακαλιάρος και να αρχίσει να διαλύεται όταν το πιάνουμε. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τον μπακαλιάρο, αφαιρούμε τα μυρωδικά και αφήνουμε να κρυώσει. ΔΕΝ πετάμε το γάλα.

3. Βράζουμε πατάτες μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν

4. Μαδάμε τον μπακαλιάρο αφαιρώντας τυχόν κόκαλα ή πέτσα και προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού και λίγο απ το γάλα που έβρασε. Τον λιώνουμε με ενα πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ. Προσθέτουμε κι άλλο γάλα αν χρειαστεί. Ρίχνουμε και τις πατάτες κομμένες σε κομματάκια και συνεχίζουμε το πάτημα. Δεν χρειάζεται να είναι τελείως κρέμα, αφήνουμε να έχει και μερικά κομματάκια.Ρίχνουμε λίγο χυμό λεμόνι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε αν χρειαστεί αλάτι.

5. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πήλινο σκεύος, ελαφρά λαδωμένο. Απο πάνω, προαιρετικά, μπορούμε να ρίξουμε τριμμένη φρυγανιά ή παρμεζάνα ή λίγη κρέμα γάλακτος 6. Ψήνουμε στους 200 για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε ζεστό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *