Η Συνταγή της Ημέρας: Πασχαλινά Καλαθάκια απο ζυμάρι

tasa2της Αναστασίας Θεοχαροπούλου-dolmadaki.gr

Μια ωραια και πρωτότυπη ιδέα για το Πάσχα ειναι τα καλαθάκια απο ζυμάρι. Μεσα σε αυτα μπορούμε να βάλουμε τα βαμμένα αυγα μας, σοκολατένια αυγουλάκια να τα κάνουμε δωρο, να στολίσουμε το πασχαλινό τραπεζι βάζοντας μεσα το ψωμι ή φαγητο κλπ.
Για να το φτιάξουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ζυμάρι πχ για πίτες, σφολιάτα, πίτσας, για μπισκότα .
Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ενα μπολ, αλουμινόχαρτο και υπομονή!! Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ταψάκι για καπκεικς, ανάποδα,  κάνοντας ατομικά καλαθάκια

Στο ιντερνετ θα βρείτε πάρα πολλές παραλλαγές και σχέδια !

11130146_10205339072131273_5249680759588073109_n

3γρ μαγιά
Μισό φλ νερό χλιαρό
Μισό φλ γάλα
1 αυγό
1/4 φλ ζάχαρη
1/4 φλ λάδι
Λιγο αλάτι
4 φλ αλεύρι
1 αυγό για επάλειψη

1 μπολ
Αλουμινόχαρτο
Οδοντογλυφίδες

Διαλύουμε τη μαγια στο νερό και το γάλα. Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. Ρίχνουμε το αυγό, αλάτι , λάδι. Προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστο ζύμη . Αφήνουμε μια ωρα να φουσκώσει.

10981614_10205339079371454_4365857059229502039_nΓια να πλέξουμε το καλάθι θα χρειαστούμε ενα μπολ το οποίο να είναι ανθεκτικό στο φούρνο. Το γυρνάμε ανάποδα και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Κόβουμε το ζυμάρι σε ίσες λωρίδες και πλέκουμε ξεκινώντας απο τη βάση του μπόλ. Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσει, περίπου 30 λεπτά. Αφήνουμε το καλάθι να κρυώσει πάνω στο μπωλ για να σταθεροποιηθεί.

Για το χερούλι του καλαθιου, πλέκουμε μια πλεξούδα με 3 λωρίδες ζύμης και την βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Στη λαδόκολλα καλό ειναι να σχεδιάσουμε το μπολ κάνοντας ένα κύκλο με στυλό για να υπολογίσουμε το μήκος της. Επίσης την τοποθετούμε κάνοντας καμπύλη και όχι ίσια. Οταν ψήθεί και θελήσουμε να τη στερεώσουμε βάζουμε απο δυο οδοντογλυφίδες σε κάθε μεριά και τις μπήγουμε στο καλάθι.

Με οτι ζύμη περισσέψει μπορούμε να κάνουμε λουκουδάκια να στολίσουμε το καλάθι.

Στα μικρά ατομικά καλαθάκια που θα κάνουμε στο ταψάκι, αντι να πλέξουμε καλάθι κόβουμε με στογγυλο κουπ πατ.

* οτι ζύμη φτιάξετε θα μειώσετε τη μαγιά ή το μπέικιν γιατί δεν θέλουμε να φουσκώσει.
** βάλτε λιγο γκοφρέ χαρτί ή μια πασχαλινή χαρτοπετσέτα μέσα στο καλάθι προτού το γεμίσετε
*** ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ! μη το πιάνετε απο το χερούλι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *