ΚΚΕ Κοζάνης: Ανακοίνωση για το θέμα με τα αθλητικά σωματεία και το Δήμο Κοζάνης-Οι θέσεις για τον αθλητισμό

news_kkeΟι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στo Πρόγραμμα Χρήσης και Λειτουργίας των Κλειστών Δημοτικών Γυμναστηρίων, με την περιβόητη “διαβούλευση” και την παροδική εκτόνωση της κρίσης μεταξύ ΟΑΠΝ και αθλητικών σωματείων , επιβεβαιώνουν πως το πρόβλημα κάθε άλλο παρά λύνεται. Οι όποιες ενέργειες από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και του ΟΑΠΝ απέχουν πολύ από τη ριζική επίλυση του προβλήματος.

Φυσικά αν θέλουμε να δούμε το πρόβλημα στην αντικειμενική του διάσταση μακριά από ίντριγκες και αποκρουστικές προσωπικές διαμάχες, θα πρεπει να λάβουμε υπόψη μας το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται το εν λόγω ζήτημα της χρήσης των αθλητικών εγκατάστασεων του Δήμου μας.

Για να προσεγγίσει κανείς αυτό το πλαίσιο, αρκεί να δει ότι την ίδια ώρα που πετσοκόβεται η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίνεται στα σωματεία το πράσινο φως για κάθε είδους εμπορικές δραστηριότητες που αφορούν την αντιμετώπιση λειτουργικών και αθλητικών αναγκών, που δε μπορούν σήμερα να καλύψουν, και θεσπίζεται αποκλειστικά η ανταποδοτικότητα τόσο στα προγράμματα των δήμων όσο και στα σωματεία. Θωρακίζεται ακόμα περισσότερο το εμπόρευμα που λέγεται αθλητισμός και η επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού.

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη και με την ανταποδοτική λειτουργία των αθλητικών κέντρων δημιουργείται δυσλειτουργία, και σε πολλές περιπτώσεις αντίθεση ανάμεσα στα σωματεία και στους δήμους για την αξιοποίηση των γηπέδων.
Χαρακτηριστική είναι φέτος η περίπτωση Δήμων που πετάνε έξω τα σωματεία από τα γήπεδα, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν για να βγάλουν έσοδα. Ή ζητάνε ενοίκια.
Άλλοι πάλι παραχωρούν τελείως τις υποδομές χωρίς να δημιουργούν κανένα πρόγραμμα με αποτέλεσμα, είτε οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν είτε τα σωματεία να μεταφέρουν ολοκληρωτικά το κόστος στους γονείς και στους αθλούμενους.
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι πολλά σωματεία να αναστείλουν την δράση τους.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την στρατηγική κατεύθυνση της συγκέντρωσης της αθλητικής δραστηριότητας σε οργανισμούς των δήμων, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το αδιέξοδο που δημιουργείται με την αντίθεση ανάμεσα στα σωματεία και τους δήμους αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της εξέλιξης.
Βλέπουμε λοιπόν πως ο Δήμος Κοζάνης δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση και άρα τα αίτια του προβλήματος είναι μάλλον ακόμα πιο βαθιά.
Κύριο γνώρισμα της οικονομίας του σημερινού κατεστημένου είναι η αντιμετώπιση όλων των βασικών αγαθών και κοινωνικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένου και του αθλητισμού, ως εμπορευμάτων. Αν δεν πιάσουμε το νήμα από αυτό το καίριο και καθοριστικό σημείο, τότε όλη η υπόλοιπη προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων και σε τοπικό επίπεδο θα ναι στην καλυτερη των περίπτωσεων επιφανειακή και στη χειρότερη εμπαιγμός.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι τοπικοί φορείς (σωματεία, σύλλογοι,κλπ) θα πρέπει να κριθούν με βάση το πώς τοποθετούνται απέναντι στο δίλημμα “Αθλητισμός εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό;” ,όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Όσοι λοιπόν ομονοούν ως προς το δεύτερο δεν μπορούν να στηρίζουν την κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο του αθλητισμού και τη λογική της ανταποδοτικότητας, την οποία συχνά εξυμνεί η νυν δημοτική αρχή ακολουθώντας τα βήματα της προηγούμενης.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό της Λαικής Συσπείρωσης παλεύουμε για:

-Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον Αθλητισμό.

-Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση.
 Αυτό σημαίνει ότι μετά το σχολείο ο δήμος θα δίνει την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να συμμετέχουν μαζικά σε αθλητικά προγράμματα αλλά και σε διαφόρου είδους σωματικές δράσεις, χορό, γυμναστική.
 Οι δήμοι θα συνεργάζονται με τα σωματεία ώστε να αξιοποιείται η κλίση και το ταλέντο σε συναγωνιστικές προσπάθειες. Τα σωματεία πρέπει να στηρίζονται – από τον κρατικό προϋπολογισμό- για τις ανάγκες τους. Να μειωθεί άμεσα η συνδρομή σε όλα τα σωματεία. Η συνδρομή πρέπει να είναι συμβολική και το κράτος να εξασφαλίζει οικονομική στήριξη.
 Κάλυψη όλων των δαπανών των τοπικών πρωταθλημάτων των αθλημάτων από θεσμοθετημένο κρατικό κονδύλι και όχι να τα φορτώνονται στις πλάτες τους τα σωματεία. Να κοπούν οι δεσμοί με τους χορηγούς. Είναι άλλο πράγμα το μαγαζί της γειτονιάς να στηρίζει – αν και με την οικονομική κρίση και αυτό κόπηκε- και άλλο η αθλητική δραστηριότητα να αποτελεί πεδίο επενδυτικό και κερδοφορίας.
-Να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις ( ΔΑΚ, Σκ’ρκα, Λιάπειο κλπ.) ΔΩΡΕΑΝ από τα σχολεία και τα αθλητικά σωματεία της κάθε περιοχής και η μετακίνηση σ’ αυτά να είναι δωρεάν.
Διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων από τους συλλόγους, τα σωματεία και όλο το λαό της περιοχής εδώ και τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.