Ζήλεια…

thenia1Της Θένιας Τσαχειρίδου-Χημικού ΑΠΘ
Μια λέξη που όπως και να τη δεις έχει αρνητική σημασία.Ακόμα και όταν θαυμάζουμε κάτι ,βαθιά μέσα μας ,υπάρχει.Ζήλεια για τον πιο ωραίο, για τον πιο πλούσιο,ζήλεια για τον πιο καλό.Κοιτάμε τον άλλον και αντί να του δώσουμε ένα χαμόγελο,προσπαθούμε να του πάρουμε ό,τι έχει ακόμα και αν ήδη το έχουμε. Εχουμε δουλειά ,αλλά ζηλεύουμε τη δουλειά του άλλου. Δεν έχουμε δουλειά και ζηλεύουμε αυτόν που έχει. Δεν πιανόμαστε πουθενά. Βλέπουμε την ευτυχία του διπλανού μας και ενδόμυχα στεναχωριόμαστε αντί να προσπαθήσουμε και εμείς για τη δική μας χαρά.Σχολιάζουμε τις ζωές των άλλων ,αλλά καταβάθος θα θέλαμε πολύ να τις ζούμε. Ακούω συχνά κοινωνικές κριτικές (κουτσομπολιά δηλαδή) που σχολιάζουν τον έναν και τον άλλον και προσπαθώ να καταλάβω τι κρύβει μέσα του αυτός που σχολιάζει.Και καταλήγω σχεδόν πάντοτε στο ίδιο συμπέρασμα.

Ζηλεύει.Ακόμα και όταν ο άλλος δεν έχει στον ήλιο μοίρα,κάτι θα βρούμε που δεν το έχουμε εμείς και θα το ζηλέψουμε.Αχάριστο πλάσμα ο άνθρωπος. Η ζήλεια σε κάνει φτωχό άνθρωπο.Οχι στο πορτοφόλι μα στο μυαλό.Δε σε αφήνει να αναπτυχθείς συναισθηματικά.Σου βγάζει την επιφάνεια μόνο τα αρνητικά συναισθήματα και δε σε αφήνει να νιώσεις αγάπη ,τρυφερότητα,προσφορά. Ζηλεύουμε και προσπαθούμε να ταπεινώσουμε το συνάνθρωπό μας μόνο και μόνο για να νομίσουμε πως είμαστε ανώτεροι.

Μόνο που έτσι πετυχαίνουμε το ακριβώς αντίθετο. Ας την αφήσουμε λοιπόν στην άκρη και ας προσπαθήσει ο καθένας το καλύτερο για τον εαυτό του χωρίς πάθη και ματαιοδοξία.Γιατί στη ζωή δεν αξίζουν ούτε τα λεφτά, ούτε τα πολλά,ούτε τα καλύτερα.Αξίζουν όσα μας κάνουν χαμογελαστούς. Κι αυτά ,πιστέψτε με, βρίσκονται στα μικρά ,καθημερινά πράγματα που αν τους δώσεις λίγη αξία θα γίνουν ακριβότερα και από το πιο ακριβό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.