Η…κοζανίτικη συνταγή της ημέρας: Τραχανόπιτα με πανσέτα και Μπάτζιο!

anastasia15151317_10209919243992707_181199285_nΤης Αναστασίας Θεοχαροπούλου-www.dolmadaki.gr

 

Υλικά (μεγάλη δόση 8-10 ατομα) 7 ποτηρια νερο 3 ποτηρια τραχανά 600-800γρ πανσετα 300γρ τυρί μπατζιος

 

Εκτέλεση: 1. Κόβουμε την πανσέτα σε κομματάκια και την τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και λίγο νερό και αφήνουμε να μαλακώσει. Πιπέρι και λίγο αλάτι 2. Βράζουμε τον τραχανά στο νερό μέχρι να χυλώσει 3. Μέσα στον τραχανά ρίχνουμε πανσέτα και τον μπάτζιο ψιλοκομμένο 4. Ρίχνουμε το μίγμα σε ταψί, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα και να μείει χωρίς υγρά 5. Αφήνουμε λίγο νακρυώσει πριν κόψουμε σε κομμάτια

*Η παραδοσιακή εκδοχή αντί πανσέτες βάζουμε τσιγαρίδες! επίσης μπορούμε να βάλουμε λουκάνικο ή μπριζολάκι

**Προσοχή στο αλάτι γιατί ο μπάτζιος είναι αλμυρός. Αντί μπάτζιο μπορούμε να βάλουμε φέτα ή γραβιέρα

*** Το ταψί δεν πρέπει να είναι μικρό για να μπορέσει να ψηθεί καλα. Επίσης ούτε πολύ μεγάλο για να μη στεγνώσει τελείως.

2 comments for “Η…κοζανίτικη συνταγή της ημέρας: Τραχανόπιτα με πανσέτα και Μπάτζιο!

  1. Seboymenos
    23 Νοεμβρίου 2016 at 20:53

    Ως γνωστόν τέτοιες μέρες ο κόσμος νηστευει. Ας σεβαστούμε τας παραδώσεις και ας μην κολάζουμε όσους πιστεύουν

    • 23 Νοεμβρίου 2016 at 21:14

      Σεβαστή απολυτα η επιλογή του καθενός να νηστεύει. Δικαιωμα, επισης, ολων των υπολοιπων να διαβαζουν και να γραφουν συνταγες για οσους δε νηστευουν. Που ειναι και η πλειοψηφία, εδώ που τα λέμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *