Kozanimedia: Η γλυκιά συνταγή της ημέρας – Μπισκότα βουτύρου για ζαχαρόπαστα ή γλάσο

15435900_10210070052322821_1959806400_nanastasiaΤης Αναστασίας Θεοχαροπούλου-www.dolmadaki.gr

 

Εύκολα μπισκότα για να κόψετε με κουπ πατ διάφορα σχήματα και να τα στολίσετε με ζαχαρόπαστα ή γλάσο! Ιδανικά για χριστουγεννιάτικα μπισκότα ή για βαφτίσεις, κεράσματα κλπ
Υλικά 1 αυγό 250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 1 βανίλια ή λίγο ξύσμα πορτοκάλι 1 φλ ζάχαρη κρυσταλλική {170γρ) ή άχνη {200γρ} μια πρέζα αλάτι 3-4 φλ αλεύρι{1φλ=118γρ}
Εκτέλεση: 1. Αφού έχει μαλακώσει το βούτυρο, το χτυπάμε στο μίξερ 2. Ρίχνουμε την ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα 3. Προσθέτουμε τη βανίλια,αλάτι και το αυγό. Χτυπάμε να γίνει σα κρέμα 4. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι 5. Το ζυμώνουμε με τα χέρια να δούμε αν χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι, να μη κολλάει! 6. Ανοίγουμε μια μεμβράνη, βάζουμε το ζυμάρι, το πατάμε να είναι επίπεδο, το τυλίγουμε και βάζουμε ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά να παγώσει. 7. Βγάζουμε απ το ψυγείο και ανοίγουμε φύλλο. Το πάχος δεν πρέπει να είναι πολύ χοντρό ούτε πολύ λεπτό! 1,5 με 2εκ ειναι καλά. 8. Κόβουμε διάφορα σχέδια με τα κουππατ και βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου στους 200.
ΠΡΟΣΟΧΗ τα βγάζουμε μόλις ροδίσουν οι άκρες! Τα αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν έστω 5-10 λεπτά και μετά τα βάζουμε σε σχάρα ή στον πάγκο με τη λαδόκολλα. Στολίζουμε τα μπισκότα όταν ΚΡΥΩΣΟΥΝ εντελώς!! *Αν θέλουμε να στολίσουμε με ζαχαρόπαστα ΔΕΝ βάζουμε μπέικιν
**Το ζυμάρι πρέπει να είναι σκληρό παγωμένο για να κοπεί καλά με το κουπ πατ αλλά και όταν ψηθεί να μη χάσει το σχήμα. Αν δείτε οτι μαλακώνει η ζύμη, την ξαναβάζετε ψυγείο ή κατάψυξη
***Το ζυμάρι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο καλά κλειστό έως 7 μέρες! στην κατάψυξη ακόμα παραπάνω. Επίσης αν θέλετε πολλά μπισκότα,μπορείτε να ψήσετε και όταν κυρώσουν ΕΝΤΕΛΩΣ να τα τυλίξετε ένα – ένα με μεμβράνη και μετά με αλουμινόχαρτο και να τα βάλετε σε σακουλίτσα στην κατάψυξη. Όταν έρθει η ώρα για στόλισμα, τα ξεπαγώνετε μια μέρα πριν απλωμένα σε πετσετούλες
****Στα μπισκότα μπορείτε να βάλετε ή άχνη ή κρυσταλλική. Η διαφορά τους; με την άχνη είναι πιο μαλακά ενώ με την κρυσταλλική πιο μπισκοτένια. Επίσης η κρυσταλλική ζάχαρη μπορεί να αλλοιώσει το σχήμα -όχι πάντα!- αν η ζύμη δεν είναι καλά παγωμένη ή είναι πολύ μικρό το κουπ πατ
*****Το βούτυρο μπορεί να είναι αγελάδος ή τύπου βιτάμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *