Κοzanimedia: Τίτλοι τέλους (;) για την Ελένη Δημοπούλου ως καλλιτεχνική διευθύντρια στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

dimopoulou_media_1Η παράσταση «Η πράσινη γάτα» της Ελίζε Βιλκ, σε σκηνοθεσία: Γιάννη Παρασκευόπουλου,που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Ιανουάριο, πιθανότατα θα αποτελέσει και το κύκνειο άσμα της Ελένης Δημοπούλου στη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, η συγκεκριμένη και ιδιαίτερα σημαντική αυτή εξέλιξη προκύπτει μετά από τη μη προκήρυξη της θέσης από τη δημοτική αρχή του Δήμου, κίνηση που θα έπρεπε να είχε γίνει εντός του 2017 και, σε κάθε περίπτωση, αρκετούς μήνες πριν, λόγω της πολύμηνης διαδικασίας που απαιτείται για την πλήρωσή της.Ωστόσο φαίνεται πως η όλη διαδικασία ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη και παρουσίαζε σημαντικά νομικά ζητήματα.

Η θητεία της Ελένης Δημοπούλου στο ΔΗΠΕΘΕ ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2018 και, με τα σημερινά δεδομένα, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή της, τουλάχιστον στη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, σε συζητήσεις των δυο πλευρών φαίνεται να της έχει προταθεί μια «μεταβατική» θέση, αυτή της καλλιτεχνικής συμβούλου, με πολύ λιγότερες, φυσικά, απολαβές και χωρίς και οικονομικά προνόμια που απολαμβάνει ο κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής (όπως επιδότηση ενοικίου). Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Ελένη Δημοπούλου να μην αποδέχεται την εν λόγω πρόταση, επικαλούμενη κυρίως ζητήματα αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τα θεατρικά πράγματα της χώρας και μόνο.

O πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Θέμης Λιάκος, μιλώντας στο Kozanimedia, τόνισε πως το πρόβλημα είναι καθαρά τυπικό και έχει προβληματίσει ακόμη δυο ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, με τον ίδιο να τονίζει πως ήδη ο Δήμος Κοζάνης έχει κινήσει τις διαδικασίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για να λυθεί το πρόβλημα, με την προκήρυξη και όχι την ανανέωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή. Ο ίδιος εκφράζει την αισοδοξία του πως μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες το αίτημα θα γίνει αποδεκτό, τονίζοντας, όμως, πως έχει συζητηθεί ήδη το ενδεχόμενο προκήρυξης (και πάλι όχι ανανέωσης) μιας «μεταβατικής θέσης». Ο κ. Λιάκος επιβεβαιώνει πως η σχετική συζήτηση για μια «μεταβατική» θέση έχει γίνει και με την ίδια την Ελένη Δημοπούλου, χωρίς να επιθυμεί, ευγενικά, να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως από άλλες πηγές στη δημοτική αρχή του Δήμου Κοζάνης δεν επιβεβαιώνεται πλήρως η πληροφορία περί συζήτησης για τη θέση καλλιτεχνικής συμβούλου, ενώ γενικά υπάρχει έκδηλη αμηχανία για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Μέχρι και σήμερα,μάλιστα, ουδείς είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει εάν η διαφαινόμενη αποχώρηση της Ελένης Δημοπούλου από το ΔΗΠΕΘΕ αποτελεί αποτέλεσμα απόφασης της δημοτικής αρχής ή εάν, απλώς, υπήρχε μόνο τυπικό ζήτημα με την ανανέωση της σύμβασης.

Τους τελευταίους, πάντως,μήνες είναι κοινό μυστικό πως υπήρχε -και στους κόλπους της δημοτικής αρχής-μια συζήτηση για το έργο και -ειδικά- τα οικονομικά αποτελέσματα των παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ, οι οποίες μπορεί από καλλιτεχνικής πλευράς να θεωρούνται ως εξαιρετικές, αλλά δε φαίνεται να αποδίδουν και οικονομικά, «κόβωντας» λίγα εισιτήρια. Η στήριξη, πάντως, της Ελένης Δημοπούλου από το δημαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, αλλά και τα περισσότερα στελέχη του Δήμου, ήταν σαφής, με την απομάκρυνση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ (που εξέφραζαν ανοιχτά και με επιχειρήματα τις ενστάσεις τους) να στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης προς το έργο της Ελένης Δημοπούλου.

 

Παναγιώτης Πλιάτσιος

14 comments for “Κοzanimedia: Τίτλοι τέλους (;) για την Ελένη Δημοπούλου ως καλλιτεχνική διευθύντρια στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

 1. Π.Α.Φ
  18 Οκτωβρίου 2017 at 13:44

  Και πόσο πολύ σας χαροποιεί εσάς αυτό κ.Πλιάτσο που ποτέ δεν είχατε έναν καλό λόγο για το έργο της κ.Δημοπούλου ως καλλιτεχνική Διευθύντρια,που αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι αυτός είναι ο σκοπός των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να παράγουν θεατρικό έργο ποιότητας με εισητήρια των 3 και 5 ευρώ. Γιατί δεν είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Είναι οργανισμοί πολιτισμού. Και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι επίσης χώροι πολιτισμού για παιδιά και νέους και ενήλικες και αυτό με καλλιτεχνική διευθύντρια την κ. Δημοπούλου έχει επιτευχθεί στο μέγιστο για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Κοζάνης. Τί κρίμα που δεν μπορείτε να υπερβείτε τη μεροληψία σας; Αλήθεια πόσες παραστάσεις είδατε; επισκεφθήκατε τα εργαστήρια θεάτρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, το καλλιτεχνικό σχολείο, το Art Camp, τα έργα που φιλοξενούνται στο πλαίσιο της «Μουσικής Στην Αίθουσα». Παραγωγές που εμείς απολαμβάνουμε με 5 και 7 ευρώ ενώ οι Αθηναίοι τις χρυσοπληρώνουν. Λυπάμαι γιατί ως νέος δημοσιογράφος θα έπρεπε να βλέπετε το καλό της πόλης και όχι το ταμείο ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Ψάξτε το λίγο περισσότερο αδικείτε τον εαυτό σας.

  • 18 Οκτωβρίου 2017 at 16:03

   Πλιάτσιος, παρακαλώ. Τουλάχιστον να το γράφουμε σωστά. Για τα υπόλοιπα έχουμε μέρες. Ενδιαφερουσες, πιστεψτε με. Υ.Γ. Εγώ πάντως ό,τι γραφω και λεω το κανω επωνυμα και δημοσια.

   • Π.Α.Φ
    18 Οκτωβρίου 2017 at 16:37

    Ο δαίμων του πληκτρολογίου κ. Πλιάτσιο. Το δικαίωμα στην ανωνυμία το παρέχετε στους αναγνώστες σας εσείς αν δεν κάνω λάθος.

    • 18 Οκτωβρίου 2017 at 16:41

     Φυσικά.Το δικαίωμα.Η επιλογή της ανωνυμιας είναι όμως αποκλειστικά δική σας.

     • Π.Α.Φ
      18 Οκτωβρίου 2017 at 17:11

      Δικαίωμα και επιλογή σωστά. Αλλά δεν απαντήσατε στα ερωτήματα που σας έθεσα.

     • Νίκος
      18 Οκτωβρίου 2017 at 17:19

      Κύριε Πλιάτσιο, μου κάνει εξαιρετικά μεγάλη εντύπωση πως τα μόνα 2 πράγματα που σας κίνησαν το ενδιαφέρον να απαντήσετε ήταν η αποκατάσταση του τυπογραφικού λάθους σχετικά με το όνομά σας και η ανωνυμία του σχολιαστή.

      Για τα υπόλοιπα του σχολίου προφανώς δεν έχετε να πείτε κάτι;

     • 18 Οκτωβρίου 2017 at 17:38

      Υπομονη. Ειστε βιαστικος.

 2. Χάρης Σισμανίδης
  18 Οκτωβρίου 2017 at 14:16

  Για όσους δεν τόχουν καταλάβει θα είναι μια μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό στην Κοζάνη και για τα θεατρικά δρώμενα που τα τελευταία χρόνια έζησαν τη χρυσή εποχή τους με μπροστάρη την καταπληκτική Ελένη Δημοπούλου….Αυτές οι αγκυλώσεις μόνο ζημιά κάνουν για το σύνολο της τοπ.κοινωνίας

 3. Νίκος
  18 Οκτωβρίου 2017 at 17:26

  Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ τα 2 τελευταία χρόνια παρήγαγε τόση πολλή τέχνη όση δεν έχει δει ο νομός μας εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Πέραν αυτού κατάφερε να εισάγει το θέατρο και την τέχνη σε παιδιά και ενήλικες που μέχρι χτες δεν είχαν την παραμικρή ιδέα.

  Το καλλιτεχνικό σχολείο του καλοκαιριού είχε περίπου 80 παιδιά τα οποία αφιέρωναν χρόνο στην κοινωνικοποίηση και στην τέχνη.

  Αυτό δεν πληρώνεται με κανένα εισιτήριο και με κανένα κονδύλι, γιατί αφορά πολιτισμικό και επιμορφωτικό πλούτο.

  Η Δημοτική αρχή δεν έχει καμία δικαιολογία για την ολιγωρία που επέδειξε ως προς την μη προκήρυξη θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή.

 4. Ωκ
  18 Οκτωβρίου 2017 at 23:22

  Μιλαμε για ενα ΔΗΠΕΘΕ που κοστιζει ακριβα στον δημο κ δεν ωφελουνται αναλογικα οι δημοτες…
  τα ποσα επιχορηγησης απο τον δημο ειναι πολυ μεγαλα τη στιγμη που ο δημος ειναι ανικανος να λυσει πχ το ζητημα με τα αδεσποτα, κατα τ’αλλα πολιτισμος, Κοζανη τοπος να ζεις.

  • Νίκος
   19 Οκτωβρίου 2017 at 00:34

   Αφενός μπορείτε να μας παραθέσετε τα κονδύλια που ξοδεύει ο Δήμος για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Και για τα αδέσποτα αντίστοιχα και αφετέρου τι εννοείτε δεν επωφελούνται οι πολίτες αναλογικά; Θέλανε οι πολίτες να πάνε θέατρο και υπήρχε σειρά προτεραιότητας;

   Τέλος τι σχέση έχουν τα αδέσποτα με το θέατρο;

 5. Λένα Γκαντιά
  19 Οκτωβρίου 2017 at 18:19

  Το ΔΗΠΕΘΕ ήταν ανοιχτό τα τελευταία τρία χρόνια για τα παιδιά,τους μεγάλους και τους γονείς Πάντα ανοιχτό και φωτισμένο
  Και τα δυο παιδιά μου,ο ενας στην ομαδα των εφήβων και ο άλλος στην ομάδα της διαφορετικότητας
  Παίζουν θέατρο μαζί,ισότιμα
  Χάρη στην κ.Δημοπούλου που δημιούργησε στο ΔΗΠΕΘΕ αυτές τις ομάδες και όχι μόνο.
  Έβαλε το θέατρο στο κέντρο της ζωής μας
  «Προς τ’άστρα» μια παράσταση απο παιδιά με αναπηρία και απο νέα παιδιά της πόλης που έφτασε μέχρι το Ναύπλιο!
  «Και άλλαξε το δέρμα της η γη» μια παράσταση απο τους έφηβους της πόλης που έπαιξε στη Λυρική Σκηνή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.