Aύριο εκλέγουμε τον ηγέτη της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης (Του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, δικηγόρου, πολιτευτή Π.Ε. Κοζάνης)

11947615_1142926299068075_1211495157056782681_nΦίλες και φίλοι,

Εμείς, τα (συν)ιδρυτικά μέλη του υπό ίδρυση νέου φορέα της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης, που συμμετείχαμε στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, καλούμαστε να αναδείξουμε τον επικεφαλής του νέου φορέα αύριο Κυριακή, 19/11. Από τη μεριά μου και επιθυμώντας να συμβάλλω στη διαμόρφωση της απόφασης για την επιλογή του προσώπου στο οποίο θα εμπιστευθούμε τόσο το σχεδιασμό και την υλοποίηση των υπολοίπων βημάτων μέχρι τη διεξαγωγή του Ιδρυτικού Συνεδρίου και την οριστική αποκρυστάλλωση της ιδεολογικής κατεύθυνσης αλλά  και της οργανωτικής μορφής που θα λάβει ο νέος φορέας, όσο και τον σχεδιασμό πολιτικών τακτικών και στρατηγικών, αλλά και λήψη  αποφάσεων εντός του υφιστάμενου πολιτικού πλαισίου, θα ήθελα να σημειώσω τα παρακάτω:

1.Με ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου  ΠΑΣΟΚ του 2015 αποφασίσθηκε η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Παράταξης. Η απόφαση αυτή όχι μόνον καθυστέρησε να υλοποιηθεί από τη σημερινή ηγεσία, αλλά φαίνεται ότι υλοποιείται δυόμιση σχεδόν χρόνια μετά, υπό την πλήρη ‘’εποπτεία’’ και τον απόλυτο οργανωτικό έλεγχο της ηγεσίας, που έφθασε στο σημείο να καταργήσει εκλεγμένα συλλογικά όργανα του κόμματος, μόνον και μόνον για να διατηρηθεί η απόλυτη οργανωτική καθοδήγηση της δημιουργίας του νέου εγχειρήματος. Στα πλαίσια αυτά, η ένταξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη άλλων κομματικών σχηματισμών, ομάδων, ‘’τάσεων’’ και προσωπικοτήτων δεν ήταν αποτέλεσμα μιας θεσμοποιημένης διαδικασίας διεύρυνσης, αλλά αποφάσεων της ηγεσίας, η οποία βεβαίως διατήρησε και τον απόλυτο έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέλη της, που, αυτονόητα επιθυμούν την επανεκλογή τους…. Συνεπώς, αντί να οδηγηθούμε στον σχηματισμό του νέου φορέα ‘’από τα κάτω’’, με τη διεξαγωγή Ιδρυτικού Συνεδρίου, τον καθορισμό ιδεολογικού και οργανωτικού πλαισίου από αυτό και ,εν τέλει, την ανάδειξη των οργάνων του, όπως συμβαίνει ακόμη και σε ένα απλό Σωματείο, με βάση τη ‘’δημοκρατική αρχή’’, την οποία όλοι κατά τα λοιπά επικαλούνται, όσον αφορά στην ‘’εσωκομματική δημοκρατία’’, φθάσαμε να καλούμαστε να επιλέξουμε την ηγεσία του υπό Ίδρυση φορέα υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της σημερινής ηγεσίας, που διατηρεί την ύπαρξη των επιμέρους κομμάτων και κινήσεων σε μια μορφή συνομοσπονδίας κομμάτων, χωρίς ιδεολογική και πολιτική ‘’πυξίδα’’ για την επόμενη ημέρα, ώστε να υφίσταται ορατό το ενδεχόμενο να εκλεγεί ηγεσία του υπό ίδρυση φορέα, ο οποίος στο οργανωτικό του συνέδριο να τοποθετηθεί ιδεολογικά πέρα από τις θέσεις και τη στρατηγική του εκλεγόμενου Προέδρου….Το πλαίσιο και η κατεύθυνση της στρατηγικής, που η σημερινή ηγεσία είχε επιλέξει για τον υπο ίδρυση φορέα, ήδη βέβαια είχε διαφανεί τόσο από την ‘’αριστίνδην’’  συγκρότηση των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όσο και  από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το φετινό καλοκαίρι, με συνέδρους ‘’exofficio’’τοποθετημένους….

 1. Η προοπτική της ίδρυσης ενός νέου φορέα της Προοδευτικής Παράταξης, που θα κάλυπτε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του χώρου, δόθηκε με την ‘’Ελιά’’ στις ευρωεκλογές του 2014, προοπτική που τότε λοιδορήθηκε αλλά και υποσκάφθηκε, από όσους σήμερα ομνύουν στο όνομα της διεύρυνσης, προφανώς γιατί εκείνο το πρώτο εγχείρημα ήταν ‘’απροϋπόθετο’’ και βασιζόταν στην αυτενέργεια και αυτοοργάνωση των δημοκρατικών προοδευτικών πολιτών, μακρά και πέρα από τους υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς και-κυρίως- μηχανισμούς. Σε εκείνη την πρωτοβουλία διεύρυνσης του χώρου, που έλαβε ποσοστό επιδοκιμασίας περί τα 8% τότε και σε ένα περιβάλλον πολιτικά άκρως εχθρικό για τον ορθολογικά δομημένο προοδευτικό χώρο, αναδείχθηκε ως ευρωβουλευτής, με εκλογικό σώμα, το σύνολο τής επικράτειας, Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, που στη διαδρομή του έκτοτε τίμησε την ιδιότητα του ως Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού αναδείχθηκε σημαίνον στέλεχος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας τόσο στο ίδιο το ευρωκοινοβούλιο, όσο και στις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει ,πολλές από τις οποίες κρίσιμες για τα ελληνικά συμφέροντα.

3.Μετά τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, οι επιδιώξεις πολλών ‘’παραγόντων’’ του ευρύτερου προοδευτικού χώρου έγιναν πλέον ορατές. Πέρα και ανεξάρτητα από τις  τακτικές και επιδιώξεις των εν λόγω ‘’παραγόντων’’, ο προοδευτικός κόσμος εκφράσθηκε στην απόλυτη πλειοψηφία του, υπερ ενός κόμματος σύγχρονου,  ‘’ανοικτού’’, με εσωκομματική δημοκρατία και αξιοκρατικά κριτήρια στη λήψη αποφάσεων. Αυτός ο προοδευτικός κόσμος, ανεξάρτητα από αυτόκλητους, ή πολλές φορές αυτοαποκαλούμενους ‘’εκφραστές’’ του, δεν μπορεί παρά να στηρίξει τον ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ως το πρόσωπο που θα κληθεί να οργανώσει και να σχηματοποιήσει ιδεολογικά και οργανωτικά το νέο φορέα, με  τρόπο δημοκρατικό, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς παραγοντισμούς, με τη δημιουργία εκείνου του οργανωτικού σχήματος που θα διασφαλίσειτην έκφραση του συνόλου των τάσεων στον υπο δημιουργία ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, μακρά και πέρα από τα ξεπερασμένα ‘’φέουδα’’ όσων θεωρούν ότι έχουν- δήθεν ‘’δικαιωματικά’’- τον ‘’πρώτο λόγο’’ στις εξελίξεις, παρ’ότι, δυστυχώς, πολλοί από αυτούς εμπόδισαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους τις μέχρι τώρα κινήσεις ενοποίησης του πολιτικού προοδευτικού χώρου σε ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ σύγχρονο κόμμα.

Φίλες και φίλοι,

Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε αύριο ότι είμαστε, ‘’στα λόγια και στα έργα’’ προοδευτικοί πολίτες. Τα μάτια της κοινωνίας, στο σύνολο της οποίας απευθυνθήκαμε την προηγούμενη Κυριακή, είναι στραμμένα πάνω μας. Ας μην απογοητεύσουμε τους δημοκρατικούς πολίτες, επιχειρώντας μια συντηρητική επιλογή, τη στιγμή που ακόμη και η συντηρητική παράταξη της Ν.Δ. έκανε πρόσφατα ένα βήμα εκσυγχρονισμού της, παίρνοντας αποστάσεις από το λαϊκισμό του παρελθόντος. Ας ψηφίσουμε όλοι με το βλέμμα στο αύριο και την προσδοκία της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ των κατεστημένων. Γι’αυτό, ας ψηφίσουμε τον ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ.

8 comments for “Aύριο εκλέγουμε τον ηγέτη της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης (Του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, δικηγόρου, πολιτευτή Π.Ε. Κοζάνης)

 1. κρανέτας
  18 Νοεμβρίου 2017 at 16:10

  Εκσυγχρονίστηκε η ΝΔ,κατα τον γράφοντα,με Μητσοτάκη αρχηγό και πήρε αποστάσεις απ’ τον λαικισμότου παρελθόντως,με Γεωργιάδη υπαρχηγό!Δεν μας χέζετε,λέω εγώ…καραγκιόζηδες…

  • t.
   18 Νοεμβρίου 2017 at 21:22

   Mιλησε ο επαναστατης του καναπε και της πλατειας Κρανετας

   • κρανέτας
    19 Νοεμβρίου 2017 at 00:07

    Το να μιλάει ή να σιωπά ο κρανέτας (κι ο κάθε κρανέτας) λίγη,ή καθόλου σημασία έχει.Το πρόβλημα είναι πως μιλούν αυτοί που κανονικά θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί απ’ το πολιτικό προσκήνιο.Για τον απλό λόγο,πως είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την ξεφτίλα μιας χώρας και την κατάντια ενός λαού…λαμόγια…

  • p.
   19 Νοεμβρίου 2017 at 16:07

   χα,χα,χα,χα!

   Φαντάσου δηλαδή πόσο εκσυγχρονιστής είναι και ο Ανδρουλάκης…

   Και στην τελική αν τόσο πολύ τους αρέσει αυτού του είδους ο εκσυγχρονισμός γιατί δεν ψηφίζουν και τον ορίτζιναλ της ΝΔ.

   • κρανέτας
    19 Νοεμβρίου 2017 at 23:28

    Το SPD με τον M.Schulz,στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές,απέρριψε κατηγορηματικά μια εκ’ νέου συνεργασία με τους χριστιανοδημοκράτες της Α. Μerkel,με το σκεπτικό πως αυτό θα μείωνε ακόμη περισσότερο,τα ήδη χαμηλά ποσοστά του.Αυτοί μια τον έναν γλύφουν,μια τον άλλον.Εχουν πάθει στερητικό σύνδρομο εξουσίας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται)…

 2. παπαγεωργιου γιαννης
  18 Νοεμβρίου 2017 at 18:20

  ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ,Πιστευω οτι ολες οι γενικευσεις σου,γυρω απο τη ΦΓ,ειναι λαθεμενες,της παρουσης συμπεριλαμβανομενης(συντηρητικη επιλογη,Ανατροπη κατεστημενων).Το δικαιωμα να πεις τα πιο σκληρα λογια για την ΦΓ.,εχει μονο εκεινος που απεδειξε οτι παραγματι νοιαζεται για αυτην.Δεν μπορεις να αλαξεις το παρελθον,αλλα μπορεις να καταστρεψεις το παρον,με το να στεναχωριεσαι για το μελλον.ΚΡΑΤΑ το για την κυριακη, μην κλαις,επειδη ΤΕΛΕΙΩΣΕ.Χαμογελα επειδη συνεβη και μην ξεχνας αυτο που η καμπια οναμαζει τελος του κοσμου,η ΖΩΗ το λεει Πεταλουδα!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

  • κρανέτας
   19 Νοεμβρίου 2017 at 01:30

   Η Πεταλούδα θα έχει το ΑΦΜ της κάμπιας,ή δικό της ολοκαίνουριο;

 3. Ντος
  18 Νοεμβρίου 2017 at 22:14

  Οπως έχασε το φαβορί μειμαρακης έτσι θα χάσει κ η φωφη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.