Ποιά είναι η Ομάδα Υποστήριξης Άκαπνων Μαγαζιών Κοζάνης- «Η αποτυχία εφαρμογής του νόμου, κατέδειξε ότι στη χώρα μας οι άγραφοι νόμοι της αγοράς, είναι ισχυρότεροι από τους ψηφισμένους νόμους για την δημόσια υγεία”

26239273_1523325017702803_6863484543969708426_nΗ ομάδα υποστήριξης άκαπνων μαγαζιών Κοζάνης είναι μια προσπάθεια δημοτών που στηρίζεται στην αυτενέργεια και στην ελεύθερη πρωτοβουλία.
Η ομάδα αυτή δεν έχει αυτοσκοπό την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνισματικού νόμου, ούτε την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.
Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε στις αρμοδιότητές της, ούτε στις δυνατότητές της.
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του αντικαπνισματικού νόμου έχει δυστυχώς αποτύχει , μη μπορώντας να εξασφαλίσει καθαρό αέρα στους δημόσιους χώρους ψυχαγωγίας. Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, και η ανάθεση στους καταστηματάρχες του ρόλου του χωροφύλακα, έφερε αναμενόμενες αντιδράσεις από καταστηματάρχες και καπνιστές. Στην πίεση αυτών των αντιδράσεων, ο κράτος υποχώρησε στην εφαρμογή του.
Η αποτυχία εφαρμογής του νόμου, κατέδειξε ότι στη χώρα μας οι άγραφοι νόμοι της αγοράς, είναι ισχυρότεροι από τους ψηφισμένους νόμους για την δημόσια υγεία.
Ως εκ τούτου και για την ώρα τουλάχιστον, η μόνη δράση για την εξασφάλιση καθαρού αέρα στην ψυχαγωγία, φαίνεται να είναι εφικτή μέσω των άγραφων νόμων της αγοράς. Φαίνεται δηλαδή να είναι η υποστήριξη άκαπνων καταστημάτων ψυχαγωγίας (καταστήματα εστίασης, καφετέριες, μπαρ) από τους καταναλωτές. Η ανάδειξη και υποστήριξη των άκαπνων μαγαζιών, μέσω διαφόρων τρόπων και δικτύων, έχει φέρει κάποια απτά αποτελέσματα σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Στην πόλη της Κοζάνης δεν υπήρχε έως τώρα τέτοια πρωτοβουλία. Τα άκαπνα καταστήματα ψυχαγωγίας, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι επίσης συγκεκριμένου χαρακτήρα και ταυτότητας, αφήνοντας χωρίς επιλογή ευρείες ηλικιακές ομάδες και γούστα. Αντιθέτως, τα άκαπνα καταστήματα ψυχαγωγίας σε διάφορες πόλεις της χώρας, παρόμοιου μεγέθους της Κοζάνης, είναι πολλαπλάσια. δίνοντας έτσι στοιχειώδεις επιλογές στους καταναλωτές.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την άτυπη καταγραφή άκαπνων καταστημάτων στη χώρα, από το forum.nosmoke.gr, στα Χανιά υπάρχουν 31 καταστήματα όπου οι ιδιοκτήτες εφαρμόζουν πολιτική μη καπνίσματος, στο Ηράκλειο 23, στα Ιωάννινα 18, στον Βόλο 15, στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη 12, ενώ στην Κοζάνη μόνο 5.
Όπως αναφέρει και το όνομά της, «η ομάδα υποστήριξης άκαπνων μαγαζιών Κοζάνης» είναι η προσπάθεια μιας παρέας, που θέλει επιλογές ψυχαγωγίας, χωρίς καπνισμένη ατμόσφαιρα για την πόλη της Κοζάνης. Είμαστε πολίτες, καπνιστές και μη καπνιστές, άτομα ευπαθών ομάδων, εγκυμονούσες, γονείς, άνθρωποι που θέλουμε ένα καθαρό περιβάλλον για εμάς και τους γύρω μας. Υποστηρίζουμε στην πράξη και τις άκαπνες εκδηλώσεις και τα άκαπνα μαγαζιά της Κοζάνης, και θα προσπαθήσουμε ώστε να γίνουν περισσότερα.
Σκοπός μας είναι να βρεθούμε και από κοντά, να μιλήσουμε με καταστηματάρχες και δημότες, να ενημερώσουμε τους άμεσα εμπλεκόμενους, ώστε τα άκαπνα – καθαρά μαγαζιά να γίνουν κανόνας και όχι εξαίρεση.
Όλοι και όλες μπορούμε και πρέπει να χωρέσουμε στη διασκέδαση αυτής της πόλης. Και παιδιά και συνταξιούχοι. Και έγκυες, και θεριακλήδες. Και ασθματικοί, και άκαπνοι. Και αθλητές, και νικοτινομανείς. Και όντες καρκινοπαθείς, αλλά και εν δυνάμει καρκινοπαθείς. Βρείτε μας στη σελίδα μας στο fb «Ομάδα υποστήριξης άκαπνων μαγαζιών Κοζάνης”.

2 comments for “Ποιά είναι η Ομάδα Υποστήριξης Άκαπνων Μαγαζιών Κοζάνης- «Η αποτυχία εφαρμογής του νόμου, κατέδειξε ότι στη χώρα μας οι άγραφοι νόμοι της αγοράς, είναι ισχυρότεροι από τους ψηφισμένους νόμους για την δημόσια υγεία”

 1. Μαυρίδης Στέφανος
  15 Ιανουαρίου 2018 at 14:31

  Καλή η προσπάθεια, αλλά δεν φτάνει. Είναι μόνο ένα μπάλωμα και τίποτε περισσότερο Υπήρξαν και στήν Κοζάνη κάποια μαγαζιά που οι ιδιοκτήτες τους θέλησαν να τα κρατήσουν άκαπνα, όμως μετα από κάποιο χρόνο κι αυτά μετατράπηκαν σε…. τεκέδες . Επειτα σχεδόν πάντα στίς παρέες υπάρχουν και κάποιος ή καποιοι καπνιστές οι οποιοι θα προτιμούσαν χώρους καπνιζόντων . Και για να μήν κουράζω τους αναγνωστες, υπάρχουν κι ενα σωρό άλλοι λόγοι που ισως έχουμε τήν ευκαιρία στο μέλλον να τους αναπτύξουμε.
  Η δική μου πρόταση είναι , η με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο άσκηση πίεσης προς του αρμόδιους φορείς (Υγειονομικές Αρχές, Δημοτική Αρχή, Αστυνομία, εισαγγελέα κλπ) για ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του αντικαπνιστικού Νομου πού είναι σε ισχύ από το 2010 (!!!) και δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Αυτή η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ επί τέλους κάποτε πρέπει να τελειώσει και να τηρείται ο Νόμος όπως τηρείται σε όλη την Ευρώπη,( των Σκοπίων, της Βουλγαρίας , αλλά και τής Τουρκίας, συμπεριλαμβνομένων). Είναι ντροπή για τη χώρα και προσβολή για τον Πολιτισμό μας η μή εφαρμογή αυτού του τόσου σημαντικού Νόμου….Αλλά για το θέμα, θα επανέλθουμε.

 2. co
  19 Ιανουαρίου 2018 at 09:20

  αυτο ακριβως. τιποτα αλλο δεν χρειαζεται. τηρηση της κειμενης νομοθεσιας κ εφαρμογη προστιμων απο το δημο σε οσους δεν την εφαρμοζουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.