Το αέριο του γέλιου

Του Κων/νου Τζέκη

Η βιομηχανία και οι αετονύχηδες κατά καιρούς ψάχνονται διαρκώς και προσπαθούν να σερβίρουν κάθε φορά καινούργιες ουσίες που έχουν σκοπό αφενός να κεντρίσουν το ενδιαφέρον αφελών νέων και αφετέρου να κερδίσουν από τις αδυναμίες τους. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο που φιλοξενήθηκε στον ημερήσιο τύπο και οι τοξικές αντιδράσεις, παραχωρήθηκαν από το Κέντρο απεξάρτησης ΑΛΛΑΓΗ ΖΩΗΣ (http: allagizois.com)

 Τελευταία στη χώρα μας σερβίρεται το αέριο του γέλιου.
Αυτή η «τρέλα» με το αέριο γέλιου  αν και παλιά στην Ευρώπη,  στην Ελλάδα έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια, κυρίως στους πλούσιους τουριστικούς προορισμούς.  Στην αρχική του μορφή κυκλοφορούσε σε μικρές αμπούλες που περιείχαν το αέριο, ενώ τώρα έχουν αντικατασταθεί από μπαλόνια.

Μερικές εισπνοές από υποξείδιο του αζώτου προκαλεί μία αυτόματη ευθυμία και γέλιο.

Ο «χρήστης», αφού το εισπνεύσει, αρχίζει αμέσως να ονειροπολεί και να χάνει ελαφρώς την επαφή με την πραγματικότητα. Η επίδραση του αερίου δεν κρατάει πολύ, συνήθως ένα λεπτό και η αίσθηση ευχαρίστησης που νιώθει ο χρήστης προέρχεται από την έλλειψη οξυγόνου στους πνεύμονες.

Τι μπορεί να προκαλέσει το  αέριο του γέλιου

Το υποξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου έχει γλυκιά μυρωδιά και γεύση που προκαλούν ολιγόλεπτη ευφορία. Είναι συνήθως γνωστό σαν το αέριο του γέλιου επειδή μπορεί να προκαλέσει το αυθόρμητο γέλιο σε μερικούς χρήστες. Είναι ένα άχρωμο και άφλεκτο αέριο, με μια ευχάριστη και ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά. Είναι αναισθητικό και αναλγητικό. Μπορεί να προκαλέσει αναλγησία, ευφορία, ίλιγγο, αλλά και -σε μερικές περιπτώσεις- μικρές παραισθήσεις.

Η εισπνοή του νιτρώδους οξειδίου μπορεί να αναγκάσει τους πνεύμονες να καταρρεύσουν από τα υψηλά επίπεδα πίεσης. Αγοράζεται σε μεταλλικό δοχείο. Στη συνέχεια μεταφέρεται σε ένα μπαλόνι που πρόκειται να εισπνευστεί.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη χρήση του είναι η έλλειψη οξυγόνου. Εάν, για παράδειγμα, χρησιμοποιηθεί σε ένα κλειστό χώρο όπως είναι ένα αυτοκίνητο ή σε δωμάτιο, μπορεί να προκαλέσει και θάνατο.

Το «αέριο του γέλιου» εξολοθρεύει τη βιταμίνη Β12, γι’ αυτό απαιτείται αναπλήρωσή της με πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως κρέας, ψάρι, αυγά και τυρί, ή συμπληρώματα    διατροφής προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από την έλλειψή της.

Αέριο γέλιου ή υποξείδιο του αζώτου
Το υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως αέριο του γέλιου, ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, είναι χημική ένωση με χημικό τύπο Ν2Ο η οποία ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη εύφλεκτο αέριο, με ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση. Χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντιατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του. Όπως γράφει και το wikipedia είναι γνωστό και ως αέριο του γέλιου επειδή προκαλεί ευφορία όταν εισπνέεται, μια ιδιότητα που έχει οδηγήσει να χρησιμοποιείται για διασκέδαση. Επίσης χρησιμοποιείται σαν οξειδωτικό μέσο στους πυραύλους και στους αγώνες αυτοκινήτων για να αυξηθεί η ισχύς των κινητήρων. Σε υψηλές θερμοκρασίες, το υποξείδιο του αζώτου είναι ισχυρό οξειδωτικό, παρόμοιο με το μοριακό οξυγόνο.

Το υποξείδιο του αζώτου μετατρέπεται σε μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) όταν αντιδρά με άτομα οξυγόνου και στη συνέχεια το ΝΟ αντιδρά με το όζον. Έτσι, είναι ο κύριος   ρυθμιστής του στρατοσφαιρικού όζοντος. Είναι επίσης κύριο αέριο του θερμοκηπίου και αέριος ρύπος. Σε χρονικό διάστημα 100 ετών, έχει 310 φορές μεγαλύτερο αντίκτυπο ανά μονάδα μάζας (δυναμικό παγκόσμιας θέρμανσης) σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα σύμφωνα με την EPA.

Προσοχή λοιπόν στους νεολαίους που δοκιμάζουν από περιέργεια ή μαγκιά νέες εμπειρίες. Οι διακοπές έχουν τον χαρακτήρα της ξεγνοιασιάς, του γλεντιού, της ασυδοσίας, όσον αφορά τον τρόπο της ζωής ιδίως των νέων.

Ας μην μετατρέψουν το σώμα τους σε σκουπιδότοπο. Δεν αξίζει να χασκογελάς ρουφώντας ένα μπαλόνι με αέριο. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορεί ο καθένας να χαρεί στην εξοχή.

Άραγε όταν χασκογελάς διασκεδάζεις; Σας παρακαλώ γαργαλίστε τον αγέλαστο.

Διαφορετικά κινδυνεύει  να μείνει μια κέρινη μάσκα με ένα χαμόγελο απορίας στο πρόσωπο.

1 comment for “Το αέριο του γέλιου

 1. PATTY Guillaume
  21 Ιουνίου 2018 at 01:10

  Κύριε Τζεκη

  Παρακολουθώ τα άρθρα σας τα οποία βρίσκω ενδιαφέροντα ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη να κάνω αντίλογο αν και είχα τις αντιθέσεις μου διότι τα επιχειρήματα σας με κάλυπταν

  Σε αυτό το άρθρο όμως απορώ. Πώς μπορεί κάποιος να θέλει να γελάσεις με αέριο γέλιου.
  Εδώ και χρόνια περνώ μια δυσκολη κατάσταση που πρέπει να την διαχειρίζομαι και να την αντιμετωπίσω κάθε ημέρα. Ποτέ δεν σκέφτηκα το αέριο γέλιου . Είναι απελπιστικά να το χρησιμοποιούν νέοι άνθρωποι ,και θεωρώ τον εαυτό μου όχι εκτός εποχής να φανταστείτε.
  Υπάρχουν τόσα πολλά που σε κάνουν να γελάσεις όσο χάλια ψυχολογικά και αν είσαι.

  Μια Κολούμπια ενός μικρού ελεφαντάκι με κάνει να γελω κσιμοχι μόνο , με γέμιζει συναισθήματα αγάπης.
  Πολλά μπορώ να πω που με κάνουν να γελω ενώ οι οι υπόλοιποι δεν τα δίνουν σημασία αλλά θέλω να σταθώ στα συναισθήματα αγάπης.
  Αν δεν έχεις αγάπη κανένα αστείο ή αέριο γέλιου θα σε κάνουν να γελάσεις η να σε γεμίσουν συναισθηματικα
  Αυτό με κρατά δυνατή χρόνια τώρα
  Άρα καταλήγουμε στην αγάπη.
  Πάλι Ναι κοινότυπο αλλά αυτό μόνο σε ικανοποιεί.
  Αλλοιμονο σε αυτούς που δεν αγάπησαν. Και δεν ομιλώ για έρωτα μόνο. Εννοώ το λουλούδι ι που δεν κόβεις διότι το αγαπάς, το πεινασμένο ζώο, τον άστεγο, τον πρόσφυγα που εξαναγκάστηκε να γίνει πρόσφυγας, τον άστεγο που ενώ κάποτε τα είχε όλα είναι τώρα στο δρόμο, και πολλά άλλα
  Απορώ ,τρόπος του λέγειν , τίποτε δεν μου κάνει εντύπωση πια ,γιατί χρειάζονται αέριο γέλιου.
  Πιστεύω ότι είναι θέμα οικογένειας πρώτα από όλα και έπειτα θέμα διδασκαλίας
  Άρα? Πάσχουμε από αυτά?
  Ας το κάνουν το όψιν τα υπεύθυνα υπουργεία.
  Θα σταματούσα εδώ αλλά πιστεύω ότι το θέμα έχει πιο βαθιές ρίζες.
  Διανύουμε μια μεταβατική περίοδο την οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν ενήλικες πόσο μάλλον έφηβοι.
  Ας επικεντρωθούν οι αρμόδιοι σε αυτό διότι αφ’ ενός πιστεύω ότι μπορεί να διδαχθεί αφετέρου το βρίσκω εξαιρετικά επείγον διότι σε λίγα χρόνια εμείς δεν θα υπάρχουμε για να καθοδηγούμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.