Η Συνταγή της Ημέρας: Φανουρόπιτα!

fanouropitaτης Αναστασίας Θεοχαροπούλου

Όπως έχουμε πει και τις άλλες χρονιές, η φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κεικ που προσφέρεται την παραμονή της γιορτής του αγίου φανουρίου για να γλυκάνουμε τον άγιο να μας βρεί αυτό που χάσαμε ή (όπως λεει η παράδοση) να φανερώσει στις ανύπαντρες τον άντρα που θα παντρευτούν!!! Συνταγές υπάρχουν πολλές μιας και κάθε τόπος έχει τη δική του παράδοση στη tasaσυγκεκριμένη εορτή. Τα υλικά πρέπει να είναι 9 στον αριθμ,ό όπως τα τάγματα των αγγέλων και τα γράμματα του ονόματος του αγίου. Επίσης υπάρχει μαι διαφωνία στον αν πρέπει να βάζουμε σταφίδες ή όχι. Η μοναστηριακή φανουρόπιτα είναι με σουσάμι καθώς η προσθήκη σταφίδας μετατρέπει το χόλλυ κέικ σε σταφιδόψωμο……. Οπότε φέτος ας δοκιμάσουμε χωρίς σταφίδες μπας και σταθούμε τυχερές και μας φανερωθεί ο γαμπρός!!!

Κατά τη διάρκεια της παρασκευής της, πρέπει να προσευχόμαστε στον άγιο να μας βρεί αυτό που θέλουμε!

Υλικά :

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι λευκό κρασί 1 φλιτζάνι ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα και λιγο γαρύφαλλο 1 μπέικιν πάουντερ 500γρ αλεύρι περίπου 1 ποτήρι νερό Σουσάμι για πασπάλισμα Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση :

1. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι στο μίξερ. Προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, το κρασί, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το νερό. Κοσκινίζουμε 3 φλ αλεύρι μαζί με το μπείκιν και το ρίχνουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας απαλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι μέχρι να γίνει λεία η ζύμη αλλά όχι πολύ πηκτή. 2. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο με το πινέλο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αδειάζουμε από πάνω το μίγμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. 3. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Κάνουμε τον έλεγχο με το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. 4. Όταν κρυώσει η φανουρόπιτα, την κόβουμε σύμφωνα με την παράδοση σε 40 μικρά κομμάτια (η συγκεκριμένη δοση δεν βγάζει τόσα, εκτός αν τη βάλετε σε μεγάλο ταψί και βγει πιο λεπτή) και αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη

*Αν θέλετε να παραλείψετε το κρασί, βάλτε καρύδια ψιλοκομμένα ή σταφίδες

Καλή Επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.