Η συνταγή της ημέρας: Χωριάτικο φύλλο για πίτες!

της Αναστασίας Θεοχαροπούλου

Όλοι λατρεύουμε τις πίτες, ειδικά τις σπιτικές με το τραγανό φύλλο και την πλούσια γέμιση (σπανακι, τυρί, κρεας, πρασο, κοτόπουλο και η λίστα συνεχίζει!). Τα φύλλα που χρησιμοποιούμε στις πίτες είναι το χωριάτικο, η σφολιάτα, το κουρού και τα φυλλα κρούστας. 

Η πίτα μπορεί να θεωρηθεί ενα πλήρες γεύμα ή να αποτελέσει σνακ για το πρωί στη δουλεία, το σχολείο ή τις απογευματινές λιγούρες  

Η διαδικασία όμως του να καθήσει μια νοικοκυρά να ανοίξει φύλλο και ολη η προετοιμασία μερικές φορές ειναι αρκετά κουραστική. Ειναι λίγο μπελαλίδικο να ανοίγεις τα «γκεσλεμέδια», ειδικά όταν καταπιάνονται οι νέες νοικοκυρές που δεν έχουν και τόσο υπομονή. 

Αυτή ειναι μια συνταγή για χωριάτικο φύλλο, χωρίς γκεσλεμέδια και με ευκολία στο άνοιγμα. 

Μερικά μυστικά για μια επιτυχημένη πίτα : 

  1. Το μυστικό για να είναι καλό το φύλλο είναι στο αλεύρι. Το σκληρό αλεύρι (κιτρινο) ανοίγει καλύτερο φυλλο ενω με το πολυτελείας το ασπρο εχουμε λεπτότερα φύλλα.Στην αγορά υπάρχουν ειδικά αλεύρια για πίτες, όπως και για γλυκά
  2. Μετά το ζύμωμα αφήνουμε 30′ περίπου τη ζύμη να ξεκουραστεί. Ετσι ενεργοποιείται καλύτερα η γλουτένη και ανοίγει το φύλλο χωρίς να μας παιδεύει.
  3. Για να ανοίξουμε τα φύλλα ότα τα πλάθουμε χωρίς να παιδευόμαστε και να μας τρυπάνε, καλυτερα είναι να βάζουμε νισεστέ ή κορν φλάου και όχι αλεύρι
  4. Η γέμιση της πίτας πρέπει να ειναι ΚΡΥΑ, αλλιώς θα μουσκέψει το φύλλο και θα τρυπήσει
  5. Πριν την ψήσουμε την χαράζουμε και την αφήνουμε πρώτα να κρυώσει προτού κόψουμε τα κομμάτια. Δεν την σκεπάζουμε αμέσως γιατί θα μαλακώσει το φύλλο
Υλικά:
  • 480 -500 γρ αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
  • λίγο λάδι για το ταψί & τα φύλλα
  • λίγο αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε σε μία λεκάνη όλο το αλέυρι (μετρήστε 6 χούφτες για αρχή και μετα προσθέτετε κι άλλο), σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με μιά τρύπα στη μέση. Μέσα στην τρύπα ρίχνουμε το αλάτι,το ελαιόλαδο, το ξύδι και ζυμώνουμε.
  • Στην αρχή φαίνεται μια τριφτή ζύμη σαν της τάρτας, αλλά προσθέτοντας το νερό σταδιακά ομογενοποιείται και καταλήγει σε μία μέτρια εύπλαστη ζύμη.
  • Αφού την ετοιμάσουμε τη χωρίζουμε σε έξι μικρότερες μπαλίτσες και τις αφήνουμε μισή ώρα στη λεκάνη να ξεκουραστούν
  • Αλευρώνουμε ή με νισεστε τον πάγκο και τη ζύμη και με τον κλώστη ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε φυλλαράκι λεπτό 
  • Βάζουμε 3 φύλλα κάτω, 1 στη μέση και 2 για σκέπασμα. Η 4 κάτω 3 πάνω ή 3 και 3 ή κοβουμε στα 5 και εχουμε 3 κατω και 2 πανω φύλλα.
  • Λαδώνουμε το ταψί (30ρι οχι μεγαλύτερο) και κάθε φύλλο που βάζουμε. Το πάνω-πάνω τελευταίο φύλλο το ρίχνουμε «τσαλακωμένο», να κάνει σχέδια δηλάδη.
  • Ψήνουμε περίπου 50-60 λεπτά ισα ισα να ροδίσει το φύλλο. (Μην το αφήσετε παραπάνω γιατί θα γίνει στεγνό).

1 comment for “Η συνταγή της ημέρας: Χωριάτικο φύλλο για πίτες!

  1. Σοφία Γεωργουλάκη
    26 Σεπτεμβρίου 2018 at 15:46

    Κορίτσια εντάξει η αλήθεια είναι πως το χειροποίητο φύλλο δεν συγκρίνεται με τίποτα!!! Αλλά και εμείς οι μαμάδες που δουλεύυμε πολύ και δεν προλαβαίνουμε πρέπει να βρισκουμε κ εναλλακτικές!!!εγώ το καλύτερο που έχω βρει σε χωριάτικο φύλλο που μοιάζει με το δικό μου είναι της χρυσής ζύμης http://xrisizimi.gr/proionta/xoriatiko-fillo-gia-pites/ και αυτό που κάνω έιναι να συνδυάζω λίγο πιο ευφάνταστα υλικά για τη γέμιση. προχθές δοκίμασα μια συνταγή με κοτόπουλο, σταφίδες, κρέμα τυριιού και λιαστή ντομάτα και έδεσε υπέροχα με το χωριάτικο φύλλο!κάπως έτσι παρηγορούμε που δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ λίγο περισσότερο με τη μαγειρική που τόσο μ αρέσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.