«The girl next door»: Η Koζανίτισσα Βάσω Βαγιώτα είναι το πιο θετικό κορίτσι του instagram

Aπό την Αργυρώ Ζυμάρα

Όταν προσέγγισα για πρώτη φορά τη Βάσω και της ζήτησα να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη, κατάλαβα  πολύ γρήγορα ότι έχω να κάνω με έναν συνειδητοποιημένο, θετικό και όμορφο άνθρωπο. Φυσικά, χρησιμοποιώντας τη λέξη όμορφο, δεν εννοώ μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Η Βάσω είναι διατροφολόγος και τη γνωρίσαμε από το προφίλ της στο instagram (dietitians_diary), μέσα από το οποίο μας δίνει πρακτικές συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή και μας γεμίζει θετικά vibes με τις όμορφες φωτογραφίες της. Είναι επίσης συντοπίτισσα και η τιμή που μας κάνει να τη φιλοξενούμε στη στήλη μας είναι μεγάλη!

Μιλήσαμε για διατροφή, για το δημοφιλές πλέον diet coaching αλλά και για πολλά άλλα!

 

Μίλησε μας για την ιδιότητά σου ως διατροφολόγος. Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις/ ασχοληθείς με αυτό; Ήταν η πρώτη σου επιλογή;

Καταρχάς θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που με κάλεσες γι αυτή την υπέροχη συνέντευξη σε ένα από τα πιο αγαπημένα site της πόλης της καταγωγής μου. Όσο αφορά την ερώτησή σου οι σπουδές μου ήταν κάτι που επέλεξα. Ήμουν ανάμεσα στη Γυμναστική Ακαδημία και στην επιστήμη της διατροφής, αλλά έπειτα αποφάσισα ότι θέλω να γίνω Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Όσο ήμουν στη σχολή δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο πολύ θα μου ταίριαζε αυτό το επάγγελμα.  Έπειτα κι από την εξειδίκευση μου στις Διατροφικές Διαταραχές και την παχυσαρκία από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών το οποίο είναι αποκλειστικός συνεργάτης εκπαιδεύσεων  του Εθνικού Κέντρου Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας, ήταν αυτό που με έκανε να το αγαπήσω ακόμα περισσότερο βοηθώντας τόσο κόσμο που πάσχει από αυτές τις διαταραχές. Χάρη σε αυτή την εξειδίκευση έγινα ‘’Θεραπευτής’’ και όχι  ‘’Αδυνατιστής’’. Αργότερα απέκτησα και το δίπλωμα ως TRX Instructor , άρα συνδύασα τις δυο μεγάλες αγάπες μου , την διατροφή και την γυμναστική. Τώρα, ξεκίνησα την εξειδίκευση μου στην Ειδική Αγωγή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λατρεύω την δουλειά μου και είμαι πολύ τυχερή που την επέλεξα.

 

Οι περισσότεροι από εμάς σε γνωρίσαμε από το προφίλ σου στο instagram. Πώς κατάφερες να δημιουργήσεις ένα τόσο positive και δημοφιλές προφίλ;

 Καταρχάς  σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Ξεκίνησα το @dietitians_diary αρχικά όπως όλοι, αλλά το αγάπησα πολύ στην πορεία. Το να έχω ένα όμορφο προφίλ με ωραία αισθητική, όμορφες φωτογραφίες, ωραίες ιδέες γευμάτων και συμβουλές για την υγεία με κάνει να νιώθω πολύ δημιουργική. Ήθελα να έχω ένα προφίλ με ενδιαφέρον και ο κόσμος να περνάει καλά βλέποντας το. Να ξεχνάει την καθημερινότητα και συγχρόνως να ενημερώνεται. Με τον καιρό έβλεπα ότι έχει πολύ απήχηση και ότι ο κόσμος το αγάπησε. Τώρα βέβαια έχουμε και κανάλι στο YouTube με τον αρραβωνιαστικό μου (το V&VLifeMotivation) άρα πολλά  videos ανεβαίνουν κι εκεί.

Αγαπημένο μας κομμάτι είναι ομολογουμένως το diet coaching. Πώς ξεκίνησε η ιδέα του να κάνεις κάτι τόσο ενδιαφέρον μέσω των instagram stories;

Τον όρο diet coaching τον άκουσα αρχικά από τον καθηγητή μου στην εξειδίκευση και πλέον συνεργάτη μου Ευάγγελο Ζουμπανέα. Έχει γράψει ένα εκπληκτικό βιβλίο το Thin Positive όπου μέσα περιέχει και diet coaching. Ο όρος αυτός λοιπόν ήταν η αρχή για να ξεκινήσω το diet coaching στο @dietitians_diary. Είναι δηλαδή γενικές συμβουλές διατροφής και ενημέρωσης στο κοινό σχετικά με την υγιεινή ζωή και την υγιή σκέψη. Πως λοιπόν να τρεφόμαστε σωστά και ισορροπημένα και συγχρόνως να φτιάξουμε τη σχέση μας με το φαγητό και να αγαπήσουμε τον σώμα μας. Το ξεκίνησα για να βοηθήσω τον κόσμο με τις δικές μου γνώσεις ώστε να ενημερώνονται σωστά από τα social media και δωρεάν. Δυστυχώς το διαδίκτυο είναι μια μεγάλη παγίδα. Καλό είναι να κινητοποιούνται επιστήμονες ώστε να κάνουν μια παρόμοια γενική ενημέρωση για τέτοια θέματα. Και λέω γενική γιατί προφανώς δεν βγάζω δίαιτες και της αναρτώ. Ο κάθε άνθρωπος έχεις τις δικές του ξεχωριστές ενεργειακές ανάγκες. Εάν θέλει να κάνει κάτι οργανωμένο και σωστά θα πρέπει να επισκεφτεί έναν Διαιτολόγο – Διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, για εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

 Ποιες είναι οι 5 βασικές συμβουλές που θα μας έδινες για σωστή και ισορροπημένη διατροφή;

  1. Ισορροπημένη Διατροφή χωρίς στερήσεις
  2. Μεσογειακή Διατροφή
  3. Αύξηση Φυσικής Δραστηριότητας
  4. Καλή ψυχολογία
  5. Τα πάντα με μέτρο

 

Είσαι ένας πολύ θετικός άνθρωπος! Από πού πηγάζει αυτό το positivity και τι σε βοηθά να αντιμετωπίζεις τη ζωή με θετικό τρόπο;

Είμαι γενικά ένας αισιόδοξος άνθρωπος αλλά από τότε που άλλαξα την διατροφή μου και τρώω ισορροπημένα , γιατί παλιά δεν έτρωγα έτσι και συνεχίζω την γυμναστική με κάνουν να νιώθω τέλεια. Η διατροφή μου δίνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να νιώθω καλά και η άσκηση μου διώχνει το στρες. Η απώλεια της μητέρας μου πριν από 5 περίπου χρόνια ήταν επίσης ένα καμπανάκι στο να φροντίζω για μένα και να ζω την κάθε στιγμή. Ο αρραβωνιαστικός μου, Κωνσταντίνος Βέλτσης, παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην διάθεση μου, είναι ένας από τους πιο θετικούς ανθρώπους και στο μεταδίδει. Στη ζωή δεν είναι όλα ρόδινα αλλά εμείς φροντίζουμε να ζούμε χωρίς γκρίνια και αρνητισμό πάντα με αισιοδοξία. Υγεία να χουμε και όλα γίνονται.

Ποια είναι η γνώμη σου για το girl power; Είναι, θεωρείς, σημαντικό για εμάς τις γυναίκες να υποστηρίζουμε η μία την άλλη; Είναι δύσκολο να μην μπαίνουμε σε συγκρίσεις; ( ειδικά όταν αυτές αφορούν στο σώμα και την εμφάνισή μας).

Πιστεύω ότι η ισορροπία πρέπει να υπάρχει στα πάντα. Δηλαδή δεν θεωρώ ότι το girl power είναι μία φράση που αντιπροσωπεύει τις γυναίκες. Σίγουρα παλαιότερα υπήρχε άλλη μεταχείριση προς εκείνες αλλά πλέον θα προτιμούσα να υπάρχει το people power όπου η φράση περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, κάθε φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, σωματότυπου κλπ. Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να στηρίζουν ο ένας τον άλλον και να μην υπάρχουν διακρίσεις στο σχολείο , στη δουλειά, στις παρέες. Πλέον οι γυναίκες έχουν αποδείξει πολλάκις τις δυνατότητες τους. Το bullying για παράδειγμα είναι  κάτι που έχουν βιώσει όλοι και όχι μόνο οι γυναίκες. Η οικογένεια είναι αυτή που μπορεί να δώσει τις πρώτες βάσεις και να κάνει το άτομο να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αργότερα σίγουρα το δουλεύεις μόνος σου ή με την βοήθεια ψυχολόγου αλλά πρέπει να το δουλέψεις. Όσον αφορά το σώμα , δυστυχώς δεν βοηθάει καθόλου η έλλειψη ενημέρωσης στο σχολείο για την υγιεινή διατροφή, τα κακά πρότυπα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πλέον από τα social media. Οι δίαιτες που κυκλοφορούν και γίνονται μόδα κατά καιρούς, το μόνο που κάνουν είναι κακό στο οργανισμό χωρίς αποτέλεσμα που να διαρκεί και είναι αρκετά επικίνδυνες και για την υγεία και μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές. ΣΤΟΠ λοιπόν σε αυτή την συμπεριφορά. Ενημέρωση μόνο από ειδικό επιστήμονα.

Αυτό που πρέπει να μας νοιάζει είναι να ζήσουμε υγιείς και ευτυχισμένοι. Η ποιότητα ζωής του ανθρώπου φτιάχνει από την διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο και την ψυχολογία.

Τι συμβουλή θα έδινες στη σύγχρονη γυναίκα που «παλεύει» με το «ιδανικό» σώμα και τα πρότυπα;

Αυτό που την συμβουλεύω είναι να μάθει να αγαπά τον εαυτό της και το σώμα της Είμαστε όλοι διαφορετικοί και κανένας δεν έχει ίδιο σωματότυπο. Άρα σε όλους συμβουλεύω να αποδέχονται την μοναδικότητα και το μεγαλείο της ύπαρξης τους και έπειτα να φροντίζουμε το σώμα μας και τον εαυτό μας με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.  Εάν έχεις θέμα με την διαχείριση του βάρους σου επισκέψου έναν Διαιτολόγο Διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και μην καταφεύγεις σε ‘’γρήγορες λύσεις’’ και ροφήματα σε σκόνες που θα σε  ταλαιπωρήσουν και σωματικά και ψυχικά. Το σώμα δεν είναι φτιαγμένο να τρέφεται με σκόνες.

Εάν έχεις κακή σχέση με το φαγητό, υπερφαγίες ή έχεις κάποια υποψία για διατροφική διαταραχή και νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια επισκέψου πάλι έναν διαιτολόγο όμως εξειδικευμένο στις διατροφικές διαταραχές κι εκείνος θα σε κατευθύνει.

Εάν έχεις προβλήματα με την αυτοπεποίθησή σου, επισκέψου έναν ψυχολόγο για να σε βοηθήσει και πίστεψέ με η ζωή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Επίσης πολύ σημαντικό! Σταμάτα να ζυγίζεσαι! Έχω καλύτερο έλεγχο του βάρους μου όταν δεν ζυγίζομαι διότι δίνω σημασία περισσότερο στο τι τρώω και στη γυμναστική μου παρά στο πόσο ζυγίζω. Διαφορετικά χάνω το πραγματικό νόημα. Αυτό του να είμαι υγιής και να νιώθω καλά με τον εαυτό μου και το σώμα μου.

Εκτίμησε τη ζωή σου. Με την καθημερινότητα ο άνθρωπος ξεχνάει τι έχει σε αυτή τη ζωή. Εάν εκτιμήσουμε για παράδειγμα καθημερινά το ότι έχουμε ένα πιάτο φαγητό και τρώμε, τότε σίγουρα θα σταματήσουν να μας ενδιαφέρουν ανούσια πράγματα όπως του να έχω τα πιο λεπτά πόδια ή την πιο λεπτή μέση.

Πώς  φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;

Εύχομαι ,πρώτα ο Θεός, να έχω την υγεία μου εγώ και ο Κωνσταντίνος, ο αρραβωνιαστικός μου, και όλα τα άλλα είναι στο χέρι μας. Σίγουρα θα ήθελα να είμαι μανούλα μέχρι τότε και φυσικά να συνεχίσω αυτό το υπέροχο επάγγελμα λειτούργημα που έχω επιλέξει.

 

Η στήλη «The girl next door» είναι μια προσφορά από τα οπτικά «Βήκας» εδώ και από το γνωστό κομμωτήριο «Splendid» εδώ 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.