Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Απάντηση στον Βασίλη Κωνσταντόπουλο και στα παράπονα εκ Σερβίων για το Τεχνολογικό Πάρκο που θα γίνει με λεφτά του Ταμείου λιγνιτικών Δήμων

Σε μια όντως ΗΡΕΜΗ απάντηση (σε αντιδιαστολή με αήθεις ή και ανώνυμες επιθέσεις άλλων) ο κ. Κωνσταντόπουλος διαφώνησε μαζί μας και συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη να ιδρυθεί Τεχνολογικό Πάρκο κυκλικής οικονομίας στα Καμβούνια. Όμως τα σχόλιά του αφορούσαν μόνο δύο σημείατου θέματος:Την έδρα και το χρήμα. Ως υποψήφιος δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού (;)ήταν αναμενόμενο να υπερθεματίσει αβλεπί στην επιλογή του δήμου του ως έδρας του «Πάρκου»με χρηματοδότηση (παράτυπη κατ’ εμάς) από το ΕΤΔΜ, δηλ. το Ταμείο που συστάθηκε μόνο για τους 5 λιγνιτικούς– ηλεκτροπαραγωγούς δήμους (Φλώρινα, Αμύνταιο, Εορδαία, Κοζάνη, Μεγαλόπολη).

Θα περιμέναμε όμως να ακούσουμε τη γνώμη του κ. Κωνσταντόπουλου και για τα υπόλοιπα σημεία που θίξαμε: Θεωρεί ορθό πριν ακόμα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ για τη λειτουργία του Ταμείου να μοιράζονται τα χρήματά του ; Θεωρεί δεοντολογικό να προκαταλαμβάνεται η Διοίκηση του Ταμείου πριν ακόμη .. γεννηθεί ; Θεωρεί λογικό να μην ζητείται καν η γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας ; Θεωρεί ότι για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας πρέπει να ιδρυθεί ένα ακόμη «Πάρκο» κατά τα πρότυπα διαφόρων «Κέντρων» επιχειρηματικότητας ή καινοτομίας που υπολειτούργησαν ή απέτυχαν και πήγε η χρηματοδότησή τους στο βρόντο ;

Όλα αυτά είναι ασήμαντα θέματα ; Ή το μόνο που τελικά ενδιαφέρει είναι τι θα πάρει από το δημόσιο χρήμα ο κάθε δήμος, χωρίς να νοιαζόμαστε πόσο απαραίτητο είναι ένα έργο κατά το γνωστό «έργα να‘ναι κι ό,τι να‘ναι»;

Η Οικολ. Κίνηση το πρώτο και κύριο που είπε ήταν να ΜΗΝ γίνει καθόλουτο Τεχν. Πάρκο ως αχρείαστο. Ούτε στην Κοζάνη ούτε στα Καμβούνια. Πουθενά. Το ίδιο θα λέγαμε αν ζούσαμε στα Ψαχνά Ευβοίας ή στους Δελφούς, εκεί δηλαδή κι όπου αλλού νομοθετήθηκαν προχτές από τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλουμια σειρά παρόμοια «επιστημονικά Κέντρα» και δεκάδες Τμήματα ΑΕΙ, εντελώς πρόχειρα και σαφώς προεκλογικά στο όνομα της «συγχώνευσης» των ΑΕΙ (η οποία κατάντησε .. ξεχείλωμα).

Με αυτή τη λογική βάλαμε σε δεύτερη μοίρα την επιλογή της έδρας, λέγοντας ότι εαν-παρά τις ενστάσεις- γίνει το «Πάρκο», τότε τα Καμβούνια δεν είναι η κατάλληλητοποθεσία.

Δυστυχώς ο διάλογος από πλευράς αναγνωστών και αιρετών περιορίστηκε μόνο στην έδρα  και φυσικά εκφυλίστηκε σε έναν άγονο τοπικισμό.

Αναγκαστικά θα μπούμε λοιπόν και σε αυτό το ..λούκι, δηλ. στο αν «δικαιούνται» τα Σέρβιαλεφτά από τον Τοπικό Πόρο (και άρα κι από το νέο Ταμείο για τις λιγνιτικές περιοχές) και αν οι παραλίμνιοι δήμοι πρέπει να πάρουν αντιπαροχές από τη ΔΕΗ που αντλεί νερά από το ποτάμι (τους !). Θα απαντήσουμε βέβαια πολύ επιγραμματικά και χωρίς να επανέλθουμε, γιατί αυτή η κόντρα δεν βοηθά καθόλου να πάμε μπροστά. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1) Ποιος θεωρείται «ενεργειακός δήμος».Κατά τη γνώμη μας ο όρος είναι λάθος για να χαρακτηρίσει τους 5 δήμους (Κοζάνη, Εορδαία, Αμύνταιο, Φλώρινα, Μεγαλόπολη) που φιλοξενούν τα εργοστάσια της ΔΕΗ.Στην Ευρώπη ο συνήθης όρος είναι «coalregions» και επομένως κι εδώ θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε  «λιγνιτικούς δήμους ή περιοχές». Κι αυτό διότι «ενεργειακοί δήμοι» είναι μια «ξεχειλωμένη» έννοια όπου χωρά σχεδόν όλη η Ελλάδα, αφού οι περισσότεροι δήμοι έχουν στην επικράτειά  τους ένα υδροηλεκτρικό ή ένα αιολικό. Ο όρος «ενεργειακοί δήμοι» βέβαια υπάρχει στο σχετικό νόμο για το ΕΤΔΜ και για αυτό τον υιοθετήσαμε, αφού -καλώς ή κακώς- έχει πολιτογραφηθείκαι νομοθετηθεί έτσι.

2) Ανήκειο δήμος Σερβίων Βελβεντούστην κατηγορία των λιγνιτικών δήμων ; Οχι.Έχειμεν έχει κάρβουνο, αλλά δεν είναι ηλεκτροπαραγωγός δήμος. Τα επιχειρήματα ότι η ΔΕΗ αντλεί νερό από τον Αλιάκμονα ή ότι παίρνει λίγο κάρβουνο από τα Σέρβια είναι χλωμά και δεν μπορούν να στηρίξουν «αντιπαροχές». Πρώτα από όλα το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δεν ανήκει σε κανέναν δήμο. Η άδεια στους χρήστες (βιομηχανία, αγρότες) δίνεται από τα αρμόδια Υπουργεία κι όχι τους ΟΤΑ.Αν δεχτούμε τη λογική των «αντιπαροχών» έπρεπε όλοι οι δήμοι κατά μήκος του Αλιάκμονα (καμιά 20ριά) να ζητήσουν ανταλλάγματα ακόμη κι από τη..Θεσ/νίκη που πίνει νερό από το ποτάμι (τους) !

Ομοίως με το κάρβουνο: Η ΔΕΗ κατά καιρούς καλύπτει ΕΚΤΑΚΤΩΣ τις ανάγκες της παίρνοντας μικροποσότητες από μακρινές αποστάσεις (και από τα Σέρβια). Αυτό δεν δικαιολογεί ανταλλάγματα. Κάποτε έγιναν και εισαγωγές κάρβουνου από Βουλγαρία. Μήπως να τους στέλναμε κι αυτούς ένα ..μερίδιο από τον Τοπικό Πόρο για λόγους «ισονομίας» ;

Σχετικό είναι και το θέμα με τα ορυχεία ΛΑΡΚΟ και ΜΕΤΕ που πρέπει να παρέχουν αντισταθμιστικά οφέλη(π.χμεταλλευτικά δικαιώματα) στους οικείους δήμους. Εδώ αποκλειστικός δικαιούχοςπρέπει να είναι τα Σέρβια. Καμία αντίρρηση. Αν όμως υιοθετούσαμε τη λάθος λογική «συνέταιροι σε όλα» που επικαλούνται οι αιρετοί των Σερβίων, τότεθα έπρεπε τα Σέρβιανα δίνουν ένα μέρος των μεταλλευτικών δικαιωμάτων τους στην Κοζάνη –Εορδαία – Φλώρινα, αφού οι δήμοι αυτοί «δίνουν» στα Σέρβια ένα ποσοστό των αντισταθμιστικών (Τοπικός πόρος) που τους χορηγεί η ΔΕΗ.

3) Τοπικός Πόρος.Τον διεκδικήσαμε πριν 25 χρόνια περίπου για όλους τους λιγνιτικούς δήμους ως Περιβαλλοντικό Τέλος για έργα ποιότητας ζωής. Στην πορείαμετατράπηκε σε«Πόρο Ανάπτυξης»και εκτροχιάστηκε αρκετές φορές σε ψηφοθηρικές δράσεις. Γι’ αυτό και τελικά καταφύγαμε,ως Οικολ. Κίνηση, στο δικαστήριο, έχοντας απέναντι όλους τους φορείς της Κοζάνης (σσ. Για ποιον «τοπικισμό» μας πυροβολείτε ;). Η διασπάθιση του Πόρου δεν έγινε μόνο εντός του ενεργειακού λεκανοπεδίου, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλους δήμους, Βόιο, Σέρβια κλπ. («δώσε και μένα μπάρμπα»). Και μάλιστα αυτές οι εκτροπές κατοχυρώθηκαν με υπουργικές αποφάσεις. Έτσι το Βόιο παίρνει το 7% του Πόρου, τα Σέρβια 5%, οι Πρέσπες δεν ξέρω πόσο και πάει λέγοντας. Συμφωνούμε ότι αυτοί είναι οι αριθμοί, κ. Κωνσταντόπουλε, αλλά διαφωνούμε στο σκεφτικό τους, δηλ. να χαρίζεται ο Πόρος σε δήμους που δεν παράγουν ούτε μια λιγνιτική κιλοβατώρα.

Και φυσικά ενός κακού μύρια έπονται. Οι εν λόγω δήμοι πιέζουν να ισχύσει η ίδια μοιρασιά και στο νέο ΤαμείοΕΤΔΜ.(Με την ευκαιρία αναφέρουμε και το εξής παράδοξο: Στην Αρκαδία ο νόμος για το ΕΤΔΜ ορίζει ρητά ότι δικαιούχος είναι ο δήμος Μεγαλόπολης (όχι ο Νομός Αρκαδίας), ενώ εδώ σκορπά τα χρήματα σεολόκληρους νομούς κι όχι μόνο τους συγκεκριμένους δήμους. Γιατί; Εκλογές γαρ και οι Περιφέρειες χωρίζονται σε «δικές μας» και «δικές τους»..)

4)  Ο ισχυρισμός ότι οι περιοχές Βοίου, Σερβίων κλπ«ερήμωσαν λόγω ΔΕΗ», προφανώς δεν ισχύει. Έχουμε μια χρόνια αντιπαράθεση με ΔΕΗ για θέματα περιβάλλοντος, υγείας, ΑΠΕ κλπ, αλλά μην ..το βγάλουμε τα μάτια. Η ΔΕΗ συνέβαλε στην απασχόληση και ειδικά στο δευτερογενή τομέα, όπου το 46 % των θέσεων εργασίας είναι ΔΕΗ. Δούλεψαν και άτομα από τους γύρω δήμους και περιοχές. (Ο ίδιος ο κ. Κωνσταντόπουλος εργάζεται στη ΔΕΗ όντας δημότης Σερβίων). Βέβαια χάθηκαν και θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα, αλλά συμψηφιστικά το ισοζύγιο είναι πάλι θετικό. Ας μην υιοθετούμε λοιπόν τραβηγμένες απόψεις για να αποδείξουμε ότι ο κάθε δήμος της Δυτικής Μακεδονίας είναι πληττόμενος από τη ΔΕΗ. Ναι μεν οι όμοροι δήμοι επηρεάστηκαν ή αδικήθηκαν (ειδικά το Βελβεντό) στις απαλλοτριώσεις σε σχέση με τα πληττόμενα χωριά της Κοζάνης, αλλά αυτό που συζητάμε σήμερα είναι πώς πρέπει να αξιοποιηθεί το ΕΤΔΜ από τους λιγνιτικούς δήμους κι όχι πώς θα το μοιράσουμε σε όσους αδικήθηκαν στη Δυτ. Μακεδονία τα τελευταία 40 χρόνιαή ποιοι είναι πιο αδικημένοι ..από τους αδικημένους σε κάθε δήμο(το Βελβεντό ή τα Σέρβια;)Η ατέρμονη παρελθοντολογία δεν βοηθά να λύσουμε τα προβλήματα του αύριο.

Και επιτέλους ας μιλήσουν και οι δικαιούχοι δήμοι του ΕΤΔΜ (Κοζάνη, Εορδαίακ.α).

Αυτοί είναι που θα παίξουν μπάλα. Εμείς απλώς είμαστε στην κερκίδα (και μάλιστα στο ..πέταλο !)

Λ. Τσικριτζής, Πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης                          22-1-2019

1 comment for “Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Απάντηση στον Βασίλη Κωνσταντόπουλο και στα παράπονα εκ Σερβίων για το Τεχνολογικό Πάρκο που θα γίνει με λεφτά του Ταμείου λιγνιτικών Δήμων

 1. Λουκάς
  23 Ιανουαρίου 2019 at 00:02

  Τι ψάχνεις να βρεις Βασίλη; Ο σύντροφος Κουκουλόπουλος όταν ήταν παντοδύναμος το 1997 (και παραπίσω στην κουρτίνα τρία ήταν και η παλιά παρέα μαζί και ο Τσικριτζής) και σχεδίαζε η Κυβέρνησή του τον Καποδίστρια κράτησε για τον Δήμο Κοζάνης και μια νησίδα εδάφους πέρα από τα όρια του Δήμου του και ανάμεσα Ελλήσποντο, Υψηλάντη, Πτολεμαίδα και Αγία Παρασκευή. Ήταν η έκταση του χωριού της παλιάς Χαραυγής. Μια νησίδα ξεκομμένη αρκετά χιλιόμετρα μακρια από την Κοζάνη. Σκέψου κάτι σαν το Δυτικό Βερολίνο στην καρδιά της Ανατολικής Γερμανίας την εποχή του Σκληρού Παραπετάσματος. Ο Δήμος Κοζάνης κράτησε αυτή την έκταση ως αναπόσπαστο τμήμα του, μόνο και αποκλειστικά για να καρπώνεται ο Δήμος Κοζάνης την ιδιότητα του πληττόμενου και με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο να απολαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από τον τοπικό πόρο του Νομού. Έτσι μας διοίκησαν ο Πάρης και οι συν αυτώ. Το παν ήταν να μεγαλώσειο όσο γίνεται παραπάνω η Κοζάνη. Πανταχόθεν και παντοιτρόπως. Αυτός ήταν ο Ενεργειακός Δήμος Κοζάνης προ Καλλικράτη σε καλοσχεδιασμένους χάρτες. Όταν η Βασούλα Παπανδρέου θέσπισε τον Τοπικό Πόρο όλα ήταν ρυθμισμένα. Και συ Βασίλη ψάχνεις να βρεις ποιος μπορεί να είναι ενεργειακός Δήμος; Μην το ψάχνεις. Άδικος κόπος.
  Αυτά και χειρότερα μπορεί να έγιναν τότε (1997) ώστε η ενεργειακή Κοζάνη να παίρνει χρήματα που δεν της έπρεπαν. Τα έπαιρνε από άλλους δήμους. Με αυτά και μ΄ αυτά όμως γιγαντώθηκε και έγινε μια πολη που κανένας πλέον δεν αγαπάει. Συν τοις άλλοις μάζεψε και χιλιάδες ανθρώπους από τα χωριά τα οποία ερήμωσαν. Όλοι κατέφθαναν στην Κοζάνη ώστε να βρουν αγοραστές τα καινούργια διαμερίσματα που εγιναν στις νέες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης. Από τη μια τα σεισμοδάνεια (λόγω του σεισμού του 1995) και από την άλλη η τηλεθέρμανση ήταν τα κερασάκια στην τούρτα της ερήμωσης της υπαίθρου του Νομού. Αν ήταν μάγκες ο Παπαφιλίππου που εμπνεύστηκε πρώτος την Τηλεθέρμανση και ο Κουκουλοπουλος που την κατασκεύασε μετά, θα ξεκινουσαν τα δίκτυα Τ/Θ πρώτα από τα μικρά χωριά για να ειναι ενα κίνητρο να συγκρατηθεί ο πληθυσμός εκει και κα΄τι πρωτογενές να παράγεται για την τοπική οικονομία. Όμως αυτό δεν βόλευε τα συνάφια των επαγγελματιών της πόλης. Ήθελαν οι ανόητοι όλους τους χωρικούς να είναι κάτοικοι της Κοζάνης. Και άδειασε η επαρχία σε λιγότερο από μια 15ετία. Σχολεία έκλεισαν, χωριά ερήμωσαν, αγροτικές καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν. Όλοι έσπευσαν να γίνουν βιομηχανικοί εργάτες στη ΔΕΗ, στους εργολάβους και στις επιχειρήσεις της πόλης. Η ασφιξία όμως δεν άργησε να ρθει. Και άρχισε να φέυγει κόσμος από την ευλογημένη πόλη. Τα τελευταία χρόνια η Κοζάνη έχασε το 1/10 του πληθυσμού της αλλά δεν επέστρεψαν οι άνθρωποι στην ύπαιθρο και στα χωριά τους. Τι να κάνουν άλλωστε έκει χωρίς σχολεία για τα παιδιά τους και χωρίς άλλες βασικές υποδομές; Έφυγαν λοιπόν όλοι σε μεγαλύτερες πόλεις εσωτερικού και εξωτερικού. Μετά βγήκε ένας ντόπιος πολιτικός-ονόματα δε λέμε- και μας ζάλιζε με το brain-drain. Την φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Αυτός ήταν από αυτούς που δημιούργησαν την ασφυξία και άρχισαν να φεύγουν εκατοντάδες νέοι αλλά μετά ήταν απο εκείνους που έβγαζαν κηρύγματα για την επιστροφή των νέων όχι ακριβώς στον τόπο τους και στα χωριά τους, αλλά στην πόλη της Κοζάνης και αν ήταν δυνατόν να τους πάρουν οι γονείς από τα γενναία εφάπαξ κανένα διαμέρισμα στα απούλητα της ΖΕΠ. Στο κάτω κάτω εκεί στην ΖΕΠ θα πάει και η Ποντοκώμη. Στα κατσάβραχα. Ναι, ναι. Έτσι έπρεπε. Στην Κοζάνη να μαζευτούν όλοι. Για να είναι οι δημογέροντες χαρούμενοι. Για να μην χάσει την τραγουδιστική του φόρμα ο έτερος πρόεδρος των παπουτσιών. Για να παραμένει χαρούμενος ο άλλος Πρόεδρος των πυτζαμών. Όλοι στον ενεργειακό δήμο της Κοζάνης.
  Και όταν κατά το 2008 πρόβλεψαν ότι άρχισε να τελειώνει ο λιγνίτης και να περιορίζονται τα έσοδα του τοπικού πόρου, βρήκαν άλλη διέξοδο επιχορήγησης. Το υδατόσημο. Άλλη μαγκιά αυτή. Θα συσταθεί για να επιχορηγεί τους γειτνιάζοντες δήμους της λίμνης Πολυφύτου. Ναι αλλά η Κοζάνη δεν είχε πρόσβαση στη λίμνη. Τι κάνουμε βρε κουτά σε μια τέτοια περίπτωση; Κάνουμε τον Καλλικράτη και παίρνουμε όσα εδάφη μας λείπουν για να φτάσουμε στη λίμνη. Μετά βάζουμε κάτω έκταση και πληθυσμό και τους τρώμε όλους λάχανο στη μοιρασιά. Παίρνουμε αναλόγως το 75% του νέου τέλους της λίμνης. Και η ζωή θα συνεχίζεται. Και ο άλλος Βασίλειος Καραγιάννης θα συνεχίζει να βγάζει το περιοδικό ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση ως ανησυχία για το ποιόν και την προοπτική της πόλης-τέρατος, εδώ και 200 κοντά τεύχη. Αυτή είναι και η συμβολή του πνευματικού κόσμου σε όλο αυτό το χάλι.
  Είστε τυχεροί που ο σοφός λαός κοιτάζει ακόμα σιωπηλός και ποιος ξέρει ως πότε… αντί να πάρει μια φούρκα τρανή-τρανή και να αρχίσει τα κυνηγητά. Δεν πάτε να ενεργηθείτε λέω εγώ, ενεργειακοί δημότες όλοι σας!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.