«The girl next door»:Γυναίκα και ανταγωνισμός

Aπό την Αργυρώ Ζυμάρα

Είναι γεγονός ότι η στήλη μας είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και σε όλα τα θέματα που μας αφορούν. Ένα ζήτημα με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ τον τελευταίο καιρό είναι ο ανταγωνισμός που παρατηρείται μεταξύ των γυναικών! Η αφορμή δόθηκε μετά από μια επίσκεψη μου σε γνωστό κατάστημα beauty προϊόντων, όπου έτυχε να βρεθώ μπροστά σε μια κουβέντα γυναικών συναδέλφων που μιλούσαν απαξιωτικά για μια τρίτη συνάδελφό τους. Πόσο λυπηρό μπορεί να είναι αυτό το γεγονός, και πόσο μάλλον μπροστά σε μια πελάτισσα…γυναίκα!

Το θέμα του γυναικείου ανταγωνισμού προϋπήρχε κατά την πάροδο των χρόνων. Σκεπτόμενη να αναφερθώ σ’αυτό, είχα αποφασίσει να το αποκαλέσω μάστιγα, και ενδεχομένως να είναι κάτι παρεμφερές. Μια άλλη σκέψη, την οποία εγκατέλειψα στη συνέχεια, ήταν η εγγενής τάση της γυναίκας να βρίσκεται σε συνεχή ανταγωνισμό με γυναίκες για διάφορους λόγους. Δεν θα στηρίξω το συγκεκριμένο επιχείρημα, καθώς αποδεικνύεται εντελώς σεξιστικό, και δεν είναι κάτι που επιδιώκω.

Το βασικότερο όλων βέβαια είναι να προσεγγίσουμε το θέμα στον πυρήνα του, καθώς αυτό που με ταλανίζει είναι οι λόγοι που οδηγούν μια γυναίκα να δει ανταγωνιστικά μία άλλη.  Ο ανταγωνισμός συναντάται κυρίως στις φιλικές σχέσεις, στο χώρο εργασίας, ακόμη και μεταξύ αδελφών. Σε ένα επίπεδο, τουλάχιστον στον τομέα της εργασίας, ο ανταγωνισμός είναι φυσικό επακόλουθο της προσπάθειας να αναδειχθούμε στη δουλειά. Φυσικά αυτός γίνεται αποδεκτός όταν είναι υγιής και όχι νοσηρός, που θίγει την προσωπικότητα των άλλων.

Επιστρέφω λοιπόν στο προηγούμενο ερώτημα: τι μας οδηγεί να δούμε ανταγωνιστικά η μία την άλλη;  Η ζήλεια, το πάθος μας να αποκτήσουμε όσα έχει η διπλανή μας και ακόμη περισσότερα; Το θέμα του ανταγωνισμού έχει τις απαρχές του στο σχολικό περιβάλλον ή και στο περιβάλλον της οικογένειας. Πολλές φορές-λαθεμένα- οι γονείς ωθούν τα νεαρά κορίτσια να ξεπεράσουν τις συνομήλικες τους. Αυτή η τάση να συγκρίνουμε τις αποδόσεις μας με αυτές των άλλων, δυστυχώς περνά μέσα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και πλάθει γυναίκες με ανασφάλεια. Άρα θα μπορούσαμε ενδεχομένως να πούμε ότι ο ανταγωνισμός πηγάζει από την ανασφάλεια και την τοξική τάση να προσπαθούμε να μοιάσουμε στους άλλους.

Το χείριστο όλων όμως, αφορά στην τάση του γυναικείου ανταγωνισμού που καταλήγει στην κακή συμπεριφορά. Πολλές γυναίκες, στην προσπάθεια τους να υποβιβάσουν μια άλλη γυναίκα, εξωτερικεύουν μια άσχημη και ντροπιαστική συμπεριφορά. Αυτό με οδηγεί στο να αναρωτηθώ αν τελικά μας ενδιαφέρει άμεσα η δική μας επιτυχία/ευτυχία, ή αυτή των άλλων.

Όπως προανέφερα, όλα ξεκινούν από την εφηβική ηλικία. Από τη στιγμή δηλαδή που το μικρό κορίτσι πλάθει την προσωπικότητά της και μπαίνει στη σφαίρα του γυναικείου κόσμου. Δεν είναι τυχαίο που δυναμικές γυναίκες διέπρεψαν διότι ακολούθησαν το παράδειγμα της δυναμικής μητέρας ή δασκάλας τους.            Όλα λοιπόν επηρεάζονται από τα εφόδια που λαμβάνουμε μεγαλώνοντας. Κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι λυπηρό να βλέπεις γυναίκες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ενώ θα μπορούσαν να στηρίζουν η μία την άλλη, να παραδειγματίζονται η μία από την άλλη. Παραδέχομαι ότι πολλές φορές έχω βρεθεί σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Το πιο άσχημο είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο για τον οποίο προσπαθεί να με ανταγωνιστεί μια γυναίκα. Έχει τύχει να βιώσω ανταγωνισμό από γυναίκα που πρακτικά είχε τα πάντα, πολύ περισσότερα κι από μένα. Το γεγονός αυτό με ωθεί να καταλήξω στο εξής: όσο ασχολούμαστε με την πρόοδο των άλλων, χάνουμε και ένα λιθαράκι από τη δική μας. Αν έστω και μια φορά σκεφτείς να μπεις σ’αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να θυμάσαι κάτι: Προσπάθησε γι αυτό που κάνει εσένα πραγματικά επιτυχημένη και δούλεψε γι’αυτό. Είναι η μόνη σωστή οδός.

Κατά τη γνώμη μου, είναι άσχημο να μην στηρίζουμε η μία την άλλη. Αν θεωρείς ότι μια γυναίκα έχει κάτι που θα ήθελες κι εσύ να κατέχεις..think twice. Το θες πραγματικά ή το επιζητάς γιατί το έχει αυτή; ..Τροφή για σκέψη!

Η στήλη «The girl next door» είναι μια προσφορά από τα οπτικά «Βήκας» εδώ 

 

και το Lollipop kid’s fashion Kozani εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.