Οι ραγιάδες, ο Σαίξπηρ και ο φασισμός απέναντι (Του Παναγιώτη Νάκου)

Με αστείο μειδίαμα διάβασα την είδηση σήμερα το πρωί πως στην Τουρκία απαγορεύτηκαν τα έργα των κορυφαίων θεατρικών συγγραφέων, Σαίξπηρ, Μπρέχτ, Γκολντόνι, Τσέχωφ και Ντάριο Φο.

Στη συνέχεια της είδησης λέει πιο κάτω πως επιτρέπεται να ανεβαίνουν μόνο παραστάσεις τούρκων θεατρικών συγγραφέων.

Δεν προκαλεί εντύπωση πλέον ο φασισμός απέναντι.

Οι τουρκομογγόλοι, λαός νομάδων απολίτιστων, ουδεμία σχέση έχει με τις τέχνες και τον πολιτισμό, πόσο δε μάλλον με το θέατρο.

Πήρα το ερέθισμα να γράψω για λογαριασμό των συναδέλφων στην Τουρκία, όλων αυτών των ανθρώπων του πνεύματος που δεν μπορούν να αρθρώσουν λόγο, που τους απαγορεύεται να εκφραστούν.

Αλλά γράφω και για μένα ως άνθρωπο και καλλιτέχνη, γιατί θα πρέπει να αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή φασισμού, σε κάθε καταπιεστικό, χουντικό, δικτατορικό φαινόμενο η σύστημα.

Γράφω όμως και με αφορμή την εθνική μας γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Γιατί ο ελληνισμός είναι της αντίστασης, γιατί οι πρόγονοί μας δεν έμαθαν να σκύβουν το κεφάλι, γιατί μόνο όταν είσαι στο πνεύμα ελεύθερος πολεμάς για την ελευθερία σου.

Η φυσική κατάσταση του Έλληνα είναι να είναι ελεύθερος, να αντιστέκεται.

Και επειδή πρόσφατα ο δικτάτορας πρόεδρος της Τουρκίας μας αποκάλεσε γκιαούριδες και προφανώς γκιαούριδες είναι και οι θεατρικοί συγγραφείς που απέκλεισε από το θέατρο της χώρας του, το μήνυμα είναι ένα.

Αντίσταση σε κάθε μορφή φασισμού, αντίσταση σε κάθε μορφή καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντίσταση σε κάθε μορφή καταπάτησης της έκφρασης και της ατομικής ελευθερίας.

Και ο φασισμός απέναντι δεν έχει αλλάξει πρόσωπο, τον γνωρίζουμε πολύ καλά, τον γνωρίζουμε διαχρονικά.

Οι χριστιανοί θεωρούνται κατώτερα όντα από τους μουσουλμάνους.

Η ιστορία μας έχει διασώσει το παρακάτω περιστατικό.

Κάποτε περπατούσε στο δρόμο ένας χριστιανός και συναντήθηκε με τρείς μουσουλμάνους που άρχισαν να τον ενοχλούν, λίγο πιο κάτω τους παρακολουθούσε ένας ακόμη μουσουλμάνος που είπε στους ομόθρησκούς του να τον αφήσουν ήσυχο, αυτοί όμως αντέδρασαν και τον σκότωσαν για να γελάσουν μαζί του.

Ο μουσουλμάνος μετά από λίγο πήγε στον κατή, του μίλησε για το περιστατικό και ο κατής τους κάλεσε στο δικαστήριο και τους καταδίκασε γιατί κατέστρεψαν ΄΄περιουσία΄΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αυτή είναι η σχέση που θεωρούν πως πρέπει να έχουν οι μουσουλμάνοι με τους χριστιανούς, σχέση υποτέλειας.

Κι αυτή θα ήταν η σχέση μας με τον φασισμό απέναντι αν ο Κολοκοτρώνης ο Καραϊσκάκης και όλοι όσοι ξεκίνησαν τον εθνικοαπελευθερωτικο αγώνα δεν είχαν ελεύθερο πνεύμα.

Και λέω ξεκίνησαν γιατί ο αγώνας συνεχίζεται, η επανάσταση δεν τελείωσε, δεν έχουμε ολοκληρώσει τον αγώνα μας για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Λαμπρό παράδειγμα οι ισπανοί.

Ο ισπανικός εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας ενάντια στους άραβες κράτησε εξακόσια χρόνια, εμείς που σε δύο χρόνια συμπληρώνουμε μόλις διακόσια, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για τους προγόνους μας, για τους απογόνους μας αλλά και για όσους απέναντι νοιώθουν ακόμα έλληνες.

Και είναι πολλοί αυτοί, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΤαμέρΤσιλιγκίρ και ο Γιάννης Βασίλης Γιαιλαλί, δυο πόντιοι τουρκόφωνοι που ανακάλυψαν την ελληνική καταγωγή τους και αγωνίζονται για τα δίκαια του ελληνικού ποντιόφωνου στοιχείου στην Τουρκία σήμερα.

Όλων αυτών των ανθρώπων που ο φασισμός απέναντι εξαφανίζει σιωπηρά και με σύστημα.

Ο αγώνας όμως συνεχίζεται και ενάντια στους ραγιάδες πολιτικούς μας που ετοιμάζονται να έρθουν σε συμφωνία με τον φασισμό απέναντι και να μοιράσουν το Αιγαίο στον 25ο μεσημβρινό αλλά και τα ενεργειακά κοιτάσματαπου μας ανήκουν δικαιωματικά.

Καλό αγώνα λοιπόν, η 25η Μαρτίου να φωτίζει τις καρδιές και τις ψυχές μας ενάντια σε όλους όσους θέλουν να σκύβουμε το κεφάλι μας.

 

Να κλείσω με την εξής παρατήρηση προς τον πρόεδρο του φασιστικού καθεστώτος της Τουρκίας.

Ο κύριος Ερντογάν είναι άριστος γνώστης του κορανίου, της ιερής γραφής των μουσουλμάνων, από θέατρο όμως είναι παντελώς άσχετος, έχει μεσάνυχτα.

Να του υπενθυμίσω λοιπόν πως ο ΓιάνΚόττ στο βιβλίο του ΄΄Σαίξπηρ ο Σύγχρονός μας΄΄  –  μιάς και η αναφορά από το καθεστώς και στον Σαίξπηρ – αναφέρεται στον μέγα μηχανισμό.

Τι είναι αυτός ο μηχανισμός;

Είναι η αναρρίχηση ενός – στην αρχή πολλά υποσχόμενου για δημοκρατία – άρχοντα που στο τέλος αφού έχει σφάξει και εξαφανίσει κάθε αντίπαλο νέμεται την εξουσία με σκληρό και αδυσώπητο τρόπο και στο τέλος γίνεται τύραννος.

Φυσική κατάληξη είναι να έρθει ένας πολλά υποσχόμενος για δημοκρατία νέος αντίπαλος που με δόλο να τον ρίξει από την εξουσία και αφού γίνει αυτός ό νέος άρχοντας να κυβερνήσει όπως ο προηγούμενος με σκληρό και αδυσώπητο τρόπο και να γίνει ο νέος τύραννος.

Αυτός ο μέγας μηχανισμός της εξουσίας δεν θα μπορούσε να αλλάξει στην περίπτωση της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι μια χώρα που χτίστηκε  πάνω στο αίμα των γενοκτονημένων λαών των Αρμενίων των Ασσυρίων και των Ελλήνων.

Η φυσική κατάσταση των τούρκων είναι να σφάζουν και να λεηλατούν.

Το ίδιο συμβαίνει και στο μηχανισμό εξουσίας τους, αυτό βλέπουμε να συμβαίνει και σήμερα.

Το μόνο που περιμένω είναι να λειτουργήσει ο μέγας μηχανισμός, να βρεθεί δηλαδή κάποιος που θα ξηλώσει από την εξουσία τον τωρινό πρόεδρο του φασιστικού καθεστώτος της Τουρκίας.

 

 

 

Παναγιώτης Νάκος

Ηθοποιός – Θεατρολόγος

 

 

 

 

1 comment for “Οι ραγιάδες, ο Σαίξπηρ και ο φασισμός απέναντι (Του Παναγιώτη Νάκου)

  1. κρανέτας
    20 Μαρτίου 2019 at 02:44

    »…οι τουρκομογγόλοι,λαός νομάδων απολίτιστος,ουδεμία σχέση με τις τέχνες και τον πολιτισμό,πόσο μάλλον με το θέατρο»!! (Ο.Παμούκ,Ν.Χικμέτ,Α.Νεσίν,Ο.Ριφάτ,Μ.Αντάι,ΑΧασίμ και τόσοι άλλοι!)»..Πήρα το ερέθισμα (!) να γράψω για λογαριασμό των συναδέλφων στην Τουρκία (αφού ουδεμία σχέση με το θέατρο έχουν,που στον διάτανο ξεφύτρωσαν αυτοί…) όλων αυτών των ανθρώπων του πνεύματος (αυτοί λογικά δεν ανήκουν στην τουρκομογγόλικη φυλή..) που δεν μπορούν να αρθρώσουν λόγο,που τους απαγορεύεται να εκφραστούν (μα αφού μόνο δικά τους έργα επιτρέπει να ανεβαίνουν)».»Η φυσική κατάσταση του Ελληνα είναι να είναι ελεύθερος,να αντιστέκεται (εξαιρείται η αρχοντιά μου,τρεις και λίγο μπροστά στο ψυγείο!)».»Η φυσική κατάσταση των τούρκων (μικρό ταύ,δεν αξίζουν οι τουρκομογγόλοι κεφαλαίο!) είναι να σφάζουν και να λεηλατούν».Γνωστόν τοις πάσοι.Αν δεις ανθρώπους σε κλουβιά,σε όλο τον κόσμο,να γρυλίζουν,τούρκοι είναι.Τους κλείσαν εκεί μέσα γιατί βαρέθηκαν τις σφαγές τους και τις λεηλασίες τους (και τους αμανέδες τους,θα προσέθετα).Υ.Γ:Και το μυαλό ένας μηχανισμός είναι…μια βιδούλα να λασκάρει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.