Kozanimedia: Η ομιλία του Γιώργου Κασαπίδη στη Βουλή για πολυνομοσχέδιο-Πανεπιστήμιο: «Είναι θετικό για τη Δυτική Μακεδονία. Όμως δείχνει μια προχειρότητα, μια ανοργανωσιά και μια έλλειψη σοβαρότητας και αρχικής στόχευσης και πρόβλεψης»

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Δρίτσα, είπατε ότι θα μείνετε να ακούσετε μήπως κάποιος συνάδελφος διαφοροποιηθεί. Εγώ σας λέω, λοιπόν, γιατί βλέπω ότι φεύγετε, πως προσέρχομαι θετικά σε αυτό το νομοσχέδιο, απλά και μόνο γιατί στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στην Κοζάνη και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία φαντάζει σαν μια σανίδα σωτηρίας η οποιαδήποτε δημόσια παρέμβαση εν είδει επενδύσεων, όπως είναι ένα τέτοιο δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε μια τόσο φτωχή, τόσο προβληματική, τόσο δυσκολεμένη περιφέρεια έρχεται μια τέτοια παρέμβαση που φαντάζει ότι δημιουργεί μια κάποια προοπτική.

Όμως αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση. Θέλω να είμαι κριτικός, όμως με γόνιμη κριτική, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε αυτή την Αίθουσα, τουλάχιστον σε κάποια βασικά θέματα όπως είναι η παιδεία. Έχουμε εδώ και έναν πρώην και έναν νυν Υπουργό Παιδείας. Θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ένας δημόσιος εξαντλητικός διάλογος, ο οποίος να καταλήγει σε βασικούς στόχους που σχετίζονται με την παιδεία -να το πω απλά- και τη μαθητεία των Ελλήνων στα αγαθά.

Αν δεν δώσουμε εμείς το καλό παράδειγμα ότι εδώ συμφωνούμε σε αυτά που είναι αυτονόητα, ως εκπρόσωποι των Ελλήνων, ως ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό και ό,τι καλύτερο έχουν να επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες, πάνω στα θέματα αυτά, τότε τι μηνύματα περνάμε;

Είπατε προηγουμένως για αυτά τα ιδρύματα που παράγουν τη γνώση και βοηθούν στην καλύτερη οργάνωση της κοινωνίας και την πρόοδο. Εδώ λοιπόν είναι και οι πρώτες μου ενστάσεις. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας όταν ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια γι’ αυτό το σχέδιο νόμου, τουλάχιστον στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, κατέθεσε μια αρχική πρόταση για έντεκα, δώδεκα, δεκατρία τμήματα. Κατέληξε τώρα το σχέδιο νόμου να έχει είκοσι ένα τμήματα συν πέντε.

Αυτό είναι θετικό για τη Δυτική Μακεδονία. Όμως δείχνει μια προχειρότητα, μια ανοργανωσιά και μια έλλειψη σοβαρότητας και αρχικής στόχευσης και πρόβλεψης από το ίδιο το Υπουργείο για το πού θέλει να πάει την τριτοβάθμια εκπαίδευση γενικότερα στη χώρα και ειδικότερα σε κάθε περιφέρεια, όπως έκανε την κατανομή.

Έτσι, λοιπόν, επειδή προηγήθηκε και ένα παρασκήνιο μέσα στην όλη διαδικασία, πριν καταλήξουμε σε αυτό το σχέδιο νόμου -μιλάω πάντα για τη Δυτική Μακεδονία- φαίνεται ότι δεν υπάρχουν αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τουλάχιστον στην ηγεσία του Υπουργείου, που θα αποτελούσαν εχέγγυα ότι όντως οι προθέσεις είναι αγνές και καλές και όχι λίγο πριν τις εκλογές να περάσουμε άλλα μηνύματα.

Θέλω να το αιτιολογήσω ως εξής. Αυτός που αντιστάθηκε στην αρχική πρόταση για έντεκα τμήματα στο νέο σχήμα, στο νέο πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ήταν ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος είχε εκλεγεί στη θέση αυτή με ένα ποσοστό μεγάλο, τεράστιο, πάνω από 70%.

Αυτός ο άνθρωπος, δυστυχώς, συμμετέχει ως μέλος στην επιτροπή ένταξης και μετάβασης στο νέο σχήμα των καθηγητών του ΤΕΙ που θα αξιολογηθούν από αυτή την Επιτροπή και προεδρεύει ένας Κοσμήτορας και από κάτω, κύριε Υπουργέ, έχετε εντάξει αντιπρυτάνεις και τον ίδιο Πρύτανη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Αν αυτό δεν είναι μεροληψία ή αναξιοκρατία -δεν θέλω να πω ότι είναι εμπάθεια- απέναντι σε έναν άνθρωπο που αντιστάθηκε στην αρχική σας πρόταση και αναγκαστήκατε και εσείς να φτάσετε τα Τμήματα στη Δυτική Μακεδονία στα εικοσιένα συν πέντε μελλοντικά, δηλαδή είκοσι έξι, τότε τι είναι; Αυτό δεν δείχνει αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που και εσείς αναζητήσατε και όλοι μας αναζητούμε και δυστυχώς, εκπορεύεται από το ίδιο το Υπουργείο.

Εγώ θα ήθελα και κάποιες ακόμη επισημάνσεις. Πάντα λέω ότι προσέρχομαι θετικά σε αυτό το σχέδιο νόμου γιατί δίνει κάτι, μια δημόσια παρέμβαση στην πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας. Δυστυχώς, δεν προϋπολογίζονται χρήματα και προσωπικό, κύριε Υπουργέ, για το πώς θα λειτουργήσουν και πώς θα στελεχωθούν τα νέα τμήματα στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης, δεν υπάρχουν οι προβλέψεις αυτές ώστε να λειτουργήσουν ομαλά από τη φετινή χρονιά που θα μπουν στα μηχανογραφικά οι νέες σχολές και θα εισαχθούν φοιτητές στα νέα τμήματα και δυστυχώς αντιμετωπίζουμε τον εξής τεράστιο κίνδυνο στη Δυτική Μακεδονία -και το αντιλαμβάνεστε ως ακαδημαϊκός-, δηλαδή το ότι αντίστοιχες σχολές με αυτές που νεοϊδρύθηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, οικονομικές, το Μαθηματικό, υπάρχουν και σε άλλα πανεπιστήμια που είναι πιο ιστορικά και πιο οργανωμένα. Φοβόμαστε λοιπόν -και αυτόν τον φόβο τον εκφράζει και η ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και οι φοιτητές- ότι θα φύγουν με πολλές μετεγγραφές πολλοί φοιτητές και θα απαξιωθούν από την πρώτη χρονιά λειτουργίας αυτά τα τμήματα, γιατί ακριβώς δεν έγινε η πρόβλεψη να οργανωθούν σωστά από την αρχή.

Επίσης, υπάρχουν μονοτμηματικές σχολές στο νέο Πανεπιστήμιο και καταλαβαίνετε ότι αυτό εκ των πραγμάτων ουσιαστικά τις υπονομεύει ως προς την λειτουργία τους και μια απ’ όλες είναι η Γεωπονική -τυγχάνει να είμαι και γεωπόνος στο επάγγελμα. Υπάρχουν και κάποιες ενστάσεις για το πόσες γεωπονικές σχολές θα κάνουμε σε όλη την Ελλάδα, είχαμε αρκετές. Ίσως να μην χρειάζονταν, αλλά έστω και τώρα που ήρθε αυτή η Γεωπονική, που αναβαθμίζεται το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ως μονοτμηματική Γεωπονική, φοβάμαι, κύριε Υπουργέ, ότι δεν θα σταθεί και θα περάσουν λάθος μηνύματα, όσο καλές και να ήταν οι αρχικές σας προθέσεις.

Επίσης, ήθελα να επισημάνω ότι η αρχική πρόβλεψη που είχατε κάνει συνολικά σε επίπεδο χώρας φαίνεται ότι ήταν ασύνδετη και απρογραμμάτιστη, χωρίς έναν κεντρικό στόχο, που να λέει τι; Αυτό είναι ακόμη το ζητούμενο που δημιουργεί και τις απορίες και τις ενστάσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και είναι δικαιολογημένες οι ενστάσεις των συναδέλφων, κύριε Δρίτσα, που επικαλούνται ότι σε άλλες περιφέρειες κάποιοι πιο ισχυροί παράγοντες διεκδίκησαν και πήραν περισσότερα τμήματα. Ενώ στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας μέσα από αυτές τις αδικίες που σας είπα, φαίνεται ότι ενώ αρχικά άλλα είχε συμφωνήσει με τον κύριο Υπουργό η ακαδημαϊκή κοινότητα, υπάρχουν σοβαρές παρεμβολές, δεν ξέρω ποιων παραγόντων, που αλλοίωσαν τον αρχικό χαρακτήρα της συμφωνίας. Αυτά τα λέει η ακαδημαϊκή κοινότητα και σας το έχουν καταθέσει.

ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Κασαπίδη, σας παρακαλώ, ολοκληρώστε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Μια μεταβολή και διασπορά σχολών από τις έδρες των νομών σε επιμέρους νομούς στη Δυτική Μακεδονία…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Η ακαδημαϊκή κοινότητα τι είχε πει ακριβώς;

ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Σας παρακαλώ, κύριε Γαβρόγλου, μην το κάνετε αυτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Πιο συγκεντρωμένες να είναι οι σχολές με τα τμήματα και ας είναι κατανεμημένες και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.

Σας λέω κάποιες επισημάνσεις. Θέλω να δω θετικά αυτή την προσπάθεια, γιατί σας λέω ότι το βλέπω ως μια παρέμβαση στη πιο φτωχή, στη πιο δύσκολη περιφέρεια της χώρας που μπορεί να επιδράσει θετικά, αρκεί όμως να έχει περιεχόμενο.

Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, η πρόταση που καταθέτετε έχει μόνο τη γραφή. Περιεχόμενο ως προς τα χρήματα, ως προς το προσωπικό, ως προς την άμεση ενεργοποίηση στον βαθμό που θα έπρεπε να λειτουργήσει ένα πανεπιστήμιο από την πρώτη μέρα, δεν το έχετε προβλέψει και φοβάμαι ότι δυστυχώς αυτό θα απαξιώσει την όλη προσπάθεια και την όποια δομή και υποδομή στηθεί. Αυτό θα είναι δύο φορές καταστροφικό γιατί θα δαπανηθούν, έστω και καθυστερημένα, κάποια χρήματα, αλλά πλέον θα έχουν φύγει οι φοιτητές και θα έχει απαξιωθεί η αρχική ιδέα.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

 

1 comment for “Kozanimedia: Η ομιλία του Γιώργου Κασαπίδη στη Βουλή για πολυνομοσχέδιο-Πανεπιστήμιο: «Είναι θετικό για τη Δυτική Μακεδονία. Όμως δείχνει μια προχειρότητα, μια ανοργανωσιά και μια έλλειψη σοβαρότητας και αρχικής στόχευσης και πρόβλεψης»

  1. ΣΤΕΦ Κοζάνης
    24 Απριλίου 2019 at 11:10

    Καμία αναφορά για την ΣΤΕΦ του ΤΕΙ ΔΜ και την κατάργηση της Η μόνη ΣΤΕΦ σε όλη την Ελλάδα που έμεινε εκτός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.