Ο ιδανικός Δήμαρχος (Του Ευαγγέλου Καρλόπουλου)

ΟLyndonJohnson, 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε στη λήξη της θητείας του ότι «είναι ευκολότερο να είσαι Πρόεδρος της Αμερικής από το να είσαι δήμαρχοςακόμη και μιαςμικρής πόλης». Μάλλον δεν είχε εντελώς άδικο.

Ο εκάστοτεπρόεδρος ήπρωθυπουργός για παράδειγμα,έχει το περιθώριο όταν τα προβλήματα γίνονται άκρως πιεστικάνα αλλάζειτηνατζέντακατά το δοκούν.Να εγκαλεί τα μέσα ενημέρωσης για μεροληψία, να ανακοινώνει φοροαπαλλαγές και επιδόματα,να καταγγέλλει σκάνδαλα και σκευωρίες, να ανακαλύπτει διεθνείς συνομωσίες,να «πετάει τη μπάλα στην κερκίδα».

Ο δήμαρχος αντίθετα, δεν διαθέτει τη συγκεκριμένηπολυτέλεια διακυβερνητικής υπεκφυγής.Είναι αυτός και τα προβλήματα του τόπου του.

Η κρατική Γραφειοκρατία, επί της ουσίας οι καθημερινές σχέσεις του Πολίτη με το Κράτος,δεν ακουμπά άμεσα το προστατευμένο περιβάλλον ενός πρωθυπουργού. Αντίθετα, η τοπική Γραφειοκρατία αντανακλάται ευθέως στο πρόσωπο του δημάρχου. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η Γραφειοκρατία της Πόλης είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος !.

Το δημαρχιλίκι είναι ένα περίεργο κοστούμι. Αν είναι ραμμένο στα μέτρα σου, έχει καλώς. Αν σου πέσει μεγάλοθα φανεί από την πρώτη στιγμή και δυστυχώς,δεν υπάρχουν μηχανισμοίνα το φέρνουν στα μέτρα σου.

Οδήμαρχος δεν είναι «μικρός» πρωθυπουργός.Ο δήμαρχος δεν αναμετράται με εθνικά διλλήματα ή με κεντρικές πολιτικές επιλογές.Το μέτρο επιτυχίας ενός δημάρχου είναι η πιεστική και αμείλικτη Καθημερινότητα. Ο λειτουργικός δημόσιος χώρος, το κυκλοφοριακό, οι βασικές υποδομές, η αίσθησηασφάλειας καικαθαριότητας. Η προώθηση της εικόνας του Δήμουως άρρητηΑξία.Το brand του Δήμου ως acquisurbain, με βάση τα ενεργητικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ανο δήμαρχος διαχειριστεί αποτελεσματικάτις φαινομενικά μικρές αυτές προκλήσεις, το «Βιογραφικό» του Δήμου θα γίνει νομοτελειακά ελκυστικό για μεγάλες, φιλόδοξες παρεμβάσεις. Αν ξεκινήσει ανάποδα, το δημαρχιακό κοστούμι θα του πέφτει τόσο μεγάλο, ώστε τα μανίκια θα κρέμονται στα γόνατα…

Από την άλλη πλευρά βεβαίως, οι δήμαρχοι δεν είναι και δεν πρέπει να είναι απλοί επιστάτες «αυξημένων καθηκόντων».Μερικέςφορέςοι δήμαρχοιξεπερνούντο φράγμα της διαχείρισης καιγίνονται Ηγέτες. Βάζουν την προσωπική τους σφραγίδα και αλλάζουν τον τόποτουςπρος το καλύτερο.

Η περίπτωση του ΒartSomers, δημάρχου της βελγικής πόλης τουMechelenείναι περισσότερο από χαρακτηριστική. ΤοMechelenείναι μια πόλη 85 χιλιάδων κατοίκων,130 διαφορετικών εθνικοτήτων ενώοι πολίτες της μιλούν 60 διαφορετικές γλώσσες. Όταν ανέλαβε τη δημαρχία ο εν λόγω δήμαρχος, η πόλη βρισκότανσε πλήρη αποβιομηχάνιση με πολύ υψηλάποσοστά ανεργίας και εγκληματικότητας, με έντονη μείωση τουπληθυσμούλόγω εσωτερικής μετανάστευσης καιμε το κόμμα της ακροδεξιάς να καταγράφει εκλογικά ποσοστά του 35%.

Σήμερα, μετά από 12 περίπου χρόνια, το Mechelen αποτελεί πόλη-υπόδειγμα. Μια πόλη που κατάφερε να μετατρέψειτις απειλές σε ευκαιρίες.Αποκλιμάκωση της γκετοποίησης και της εγκληματικότητας,υλοποίηση δράσεων κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας μεγάλης κλίμακας, εφαρμογή έξυπνων (smart) συστημάτων διαχείρισης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, προσέλκυση επενδύσεων υψηλής εξειδίκευσης, μείωση της ανεργίας, επαναπατρισμό του πληθυσμού. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό τηςακροδεξιάςαπό το 35%μειώθηκεστο 6%.

Όσο για τον ΒartSomers, το δημαρχιακό κοστούμι του έπεσε μάλλον μικρό. Τιμήθηκε ως oκαλύτερος δήμαρχος του κόσμου για το 2017 (WorldMayorPrize).

Διαχείριση είναι η ικανότητα να κάνεις τα πράγματα σωστά. Ηγεσία είναιη ευθύνη ναεπιλέγεις να κάνεις τα σωστά πράγματα. Η διαφορά είναι τεράστια.

Ο κάθεδήμαρχος οφείλει να καταθέτει ένα ρεαλιστικόΌραμα για το μέλλοντου τόπου του. Όμως, το Όραμα πρέπει να το πιστέψουν οι συνεργάτες του και να το κατανοήσουν οι πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμαρχος πρέπει να διαθέτει ικανοποιητικές δεξιότητες επικοινωνίας και πρωτίστως, το χάρισμα να ακούει.Να εμπνέει εμπιστοσύνη, να αποδέχεται την κριτική, να συνθέτει απόψεις και τάσεις.

Η σύλληψη του Οράματος απαιτεί δήμαρχο-Ηγέτη, η επικοινωνία του Οράματος απαιτεί δήμαρχο-Συμπολίτη, η αποτελεσματική υλοποίηση του Οράματος απαιτεί δήμαρχο-Manager.

Προτερήματακαι δεξιότητες που αναδύονται σε βασικά προαπαιτούμενα για τους νέους δημάρχους,εν όψει των αλλαγών στοθεσμικό περιβάλλοντης τοπικής αυτοδιοίκησης, όπωςπροβλέπεταιστον νόμο «Κλεισθένη».Οι νέοι δήμαρχοι θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ένα πρωτόγνωρο,τελείως διαφορετικό τοπίο σε οργανωτικό, διοικητικό, λειτουργικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Ηγέτης-Manager-Συμπολίτης. Αυτό είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη το μίγμα που διαμορφώνει την προοπτική μιας «ιδανικής»δημαρχιακής θητείας.

Ιδιαίτερα για τη Δυτική Μακεδονίακαι πολύ περισσότερο για τους ενεργειακούς δήμους, οι πολύπλευρες και άκρως πιεστικές απαιτήσεις της μεταλιγνιτικής εποχής, θα θέσουν σε ισχυρή δοκιμασία τους επόμενους δημοτικούς άρχοντες. Οι ικανότητες ηγεσίας, επικοινωνίαςκαι διαχείρισης, θα δοκιμαστούν σε πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες, με ελάχιστα έως μηδενικά περιθώρια υπεκφυγής.

Σε κάθε περίπτωση, οκάθε δήμαρχος έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια τηςθητείας του. Η υπέρτατη πρόκληση είναιη μοναδική ευκαιρία που του δίνεται,να γίνει ένας καλός Γείτοναςμε όλους τους συμπολίτες του.

Ένα προνόμιο που το επιθυμούν πολλοί αλλά το κατακτούν ελάχιστοι.

 

Ευάγγελος Καρλόπουλος

Χημικός Μηχανικός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.