Αθανάσιος Κουλέτσος (υποψήφιος με το συνδυασμό του Γιώργου Κασαπίδη):Η επόμενη γενιά είναι εδώ, με το καινούργιο να έχει πλέον έρθει… – Bίντεο

Θα ξεκινήσω γράφοντας για μια γενιά πουμεγάλωσε με την πεποίθηση ότι η ζωή της χρωστάει – για τη γενιά μου.

Ζούμε στην εποχή στην οποία οι άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλον, ζώντας σε μια θάλασσα κοινοτυπίας. Είμαστε μια γενιά που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε άνω τελεία. Μια γενιά κουρασμένη, ανασφαλή, πολυδιασπασμένη με διαρκές άγχος για επιβίωση, μια γενιά σε παύση. Είμαστε τριαντάρηδες που μεγαλώσαμε μέσα στη φούσκα, γνωρίσαμε την ευμάρεια, κάποιοι προλάβαμε να μπούμε στην αγορά εργασίας και στην ηλικία που έπρεπε να κάνουμε το πέταγμα, φάγαμε το μεγάλο χαστούκι.

Είμαστε η πρώτη γενιά μέσα στην μεταπολίτευση που κατάλαβε με τον πλέον επώδυνο τρόπο ότι θα ζήσει σε δυσμενέστερες συνθήκες από τους γονείς της.

Είμαστε η γενιά που θυματοποιήθηκε γιατί μας έπεισαν ότι οφείλουμε να είμαστε εξοργισμένοι, αλλά εμείς το πράξαμε για τους λάθος λόγους.

Συχνά σκέφτομαι ότι ένα από τα χειρότερα πράγματα που συνέβησαν στη χώρα μου ήταν η αποσταθεροποίηση της νέας γενιάς.

Είμαστε η γενιά που πίστεψε τα περισσότερα ψέματα. Ακούμε διαρκώς ότι η νέα γενιά είναι η πιο μορφωμένη. Είναι πράγματι όμως έτσι;

Ας το ομολογήσουμε ότι είμαστε ίσως η γενιά που μορφώθηκε λιγότερο, που μιλάει στοιχειωδώς σωστά Ελληνικά και ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές η εκπαίδευση στο σχολείο είναι πολύ πιο ελαστική και η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση είναι κάτι που επιτυγχάνεται με στοιχειώδες διάβασμα καθώς ο καθένας μπορεί να διαλέξει πλέον ανάμεσα σε εκατοντάδες σχολές.

Στα χρόνια του μνημονίου μας έκαναν πλύση εγκεφάλου ότι όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, τα ΜΜΕ είναι διαπλεκόμενα, οι κακοί ξένοι μας ζηλεύουν και θέλουν το κακό μας και τελικά πειστήκαμε ότι είμαστε αδικημένοι, ότι το μέλλον μας καταστράφηκε και ότι η ζωή μας χρωστάει.

Συναναστρέφομαι θυμωμένους νέους που αρνούνται να προσπαθήσουν, καθώς εντοπίζουν μια ματαιότητα σε όλα, καιαποδέχονται μια μοίρα που δεν έφταιξαν αυτοί και δεν προσπάθησαν καν να αλλάξουν. Η πολιτική στα μάτια τους έχει χάσει κάθε ευγενές κίνητρο ενώ από πολλούς θεωρείται αποκλειστικά μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης.

Δυστυχώς πολλοί από αυτούς δεν ενημερώνονται, δεν διαβάζουν εφημερίδες, δεν βλέπουν δελτία ειδήσεων και γενικώς δεν ασχολούνται με την επικαιρότητα. Παρ’ όλα αυτά είναι βέβαιοι ότι τα ξέρουν όλα με ένα σκρολάρισμα στο Facebook διαβάζοντας επικεφαλίδες ειδήσεων, χωρίς να τους ενδιαφέρει κιόλας αν αυτά είναι αληθή ή όχι.

Έχουμε φτάσει στο σημείο που απορρίπτουμε πριν καν σκεφτούμε, έχουμε άποψη χωρίς να ψάξουμε και φυσικά φοβόμαστε ότι όλοι θέλουν να μας εκμεταλλευτούν.

Αντιλαμβάνομαι ότι πιθανώς λέγοντας την αλήθεια, έστω και τώρα, πολλοί νέοι δεν θα με ακολουθήσουν. Θα προτιμήσουν τη δημαγωγική και ψηφοθηρική πολιτική που οδηγεί στην ασυγκράτητη νεολαγνεία και βυθίζει το πνεύμα μας όλο και πιο βαθιά.

Δεν είναι όμως τυχαίο ότι είμαι ένας από τους πρώτους αυτής της γενιάς που ενδιαφέρεται να βγει μπροστά και με την στήριξη της γενιάς μου να γίνουμε οι καταλύτες των εξελίξεων και οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας.

Είμαστε μπερδεμένα παιδιά που η ζωή κυλάει ερήμην τους.

Μακάρι να αντιδράσουμε για τους σωστούς λόγους αυτή τη φορά.

Αν θέλουμε να αφήσουμε όλο αυτό στο χθες πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε το τώρα. Να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα καταλαβαίνοντας αυτή τη φορά ότι η νεότητα είναι αυτό το δυνατό, ενθουσιώδης και άγριο με επαναστάσεις που είναι ικανές να αλλάξουν όχι μόνο τον τόπο μας, αλλά τη χώρα και όλο τον κόσμο.

Να έρθουμε αντιμέτωποι πλέον με τις αλλαγές που απαιτεί η εποχή μας και να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. – Αυτή είναι μία ρήση του ΜαχάτμαΓκάντι που τόσα χρόνια μετά μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ-

Είναι πλέον η εποχή που η νέα γενιά οφείλει να βγαίνει μπροστά και μαζί της να φέρνει το διαφορετικό. Οφείλει να αρχίσει  να ψάχνει λύσεις, να διεκδικεί, να ζει δυνατά την κάθε στιγμή και να εναρμονίζεται με κάθε τι πρωτοποριακό, ρηξικέλευθο και σύγχρονο.

Είναι η νέα γενιά εκείνη που αλλάζει πορεία και δεν ακολουθεί την πεπατημένη.

Μόνο έτσι θα τολμήσει το διαφορετικό γιατί αυτή η νέα γενιά προετοιμάζεται από καιρό να φέρει το μέλλον.

Ελπίζω σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση η νέα γενιά να πρωταγωνιστήσει, να ζητήσει περισσότερα από τον εαυτό της αλλά και από την τοπική κοινωνία.

Θα ήθελα να αποτελέσω τον εκπρόσωπο μίας γενιάς που θα πει τα πράγματα με το όνομά τους, που δεν θα δέχεται παραλείψεις και αλλοιώσεις και θα βρίσκει πάντα το μέσο με το οποίο θα λέει ακριβώς όλα όσα θέλει να πει.

Θα ήθελα να δω μία νέα γενιά να κάνει θαύματα, να δημιουργεί από το πουθενά όλα εκείνα στα οποία θα ήθελε να είναι κομμάτι της, να λειτουργεί σε ομάδες και παρέες με κοινά χαρακτηριστικά έχοντας πάντα στο μυαλό της ότι πρέπει να προσθέσει ένα νέο στοιχείο, ένα νέο προϊόν, μία νέα ιδέα, ένα χαρακτηριστικό που θα την κάνει καλύτερη απ’ όλες τις υπόλοιπες.

Θα ήθελα να είμαστε εκείνοι που θα κάνουν πράξη αυτά που οι υπόλοιποι θεώρησαν αδιανόητα.  Εκείνοι που δεν θα διστάσουν να δοκιμάσουν οτιδήποτε καινούργιο και δεν θα συμβιβάζονται με αυτό που υπόλοιποι θεωρούν δεδομένο.

Θα ήθελα να είμαστε πολίτες του κόσμου και να δίνουμε αυτή την ιδιότητα σε κάθε επόμενη γενιά…

 

1 comment for “Αθανάσιος Κουλέτσος (υποψήφιος με το συνδυασμό του Γιώργου Κασαπίδη):Η επόμενη γενιά είναι εδώ, με το καινούργιο να έχει πλέον έρθει… – Bίντεο

 1. Κατερίνα
  21 Μαΐου 2019 at 12:14

  Κύριε Κουλέτσο, από το κείμενό σας συμπεραίνω ότι η πολιτική σας σκέψη χαρακτηρίζεται από ένα –άδικο– παράδοξο. Και θα σας εξηγήσω για ποιο λόγο μου φαίνεται παράδοξο και για ποιο λόγο μου φαίνεται άδικο.
  Λέτε ότι η γενιά μας δεν μιλάει «σωστά» Ελληνικά. Με αυτόν τον τρόπο αναπαράγετε στο κείμενό σας προπαγανδιστικές απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να μάθουμε τα σωστά και να ξεχάσουμε τα λάθος. Όπως μπορεί να σας εξηγήσει οποισδήποτε και οποιαδήποτε γλωσσολόγος, η γλώσσα εξελίσσεται ανεξάρτητα από τι εγώ, εσείς ή κάποιο τρίτο άτομο θεωρούμε σωστό ή λάθος. Η γλώσσα εξελίσσεται μέσα από τους φυσικούς της ομιλητές. Με το να καταφεύγετε σε τέτοιες δηλώσεις, λοιπόν, όχι μόνο κάνετε την πολιτική σας τοποθέτηση να μοιάζει a priori αντεπιστημονική αλλά δίνετε και την εντύπωση ότι χρησιμοποιείτε μικροπολιτικά παιχνίδια και τεχνάσματα προκειμένου να λάβετε υποστήριξη από άτομα που επίσης πιστεύουν τέτοια αντεπιστημονικά πράγματα. Και όλα αυτά, απευθυνόμενος σε μία πόλη που μιλάει αυτά που θεωρούνται «λάθος» από τέτοιες προπαγανδιστικές απόψεις, τα Κοζανίτικα. Οπότε, δεν προωθείτε ούτε την παιδεία, ούτε την μόρφωση, όπως προεξαγγέλετε στο κείμενό σας. Ορίστε το παράδοξο. Τώρα θα σας εξηγήσω και για ποιο λόγο είναι άδικο παράδοξο. Είμαστε μία γενιά η οποία έχει δώσει απίστευτα ποσά σε φροντιστήρια. Πολλές οικογένειες μπήκαν μέσα. Το να γράφετε ότι η πρόσβαση στην τριτοβάθμια είναι ελαστική και επιτυγχάνεται με στοιχειώδες διάβασμα είναι προσβλητικό απέναντι σε αυτές τις οικογένειες. Παραγνωρίζει δε το γεγονός ότι η παιδεία είναι πιο εύκολα προσβάσιμη σε παιδιά που προέρχονται από οικογένειες ικανές να τα στηρίξουν οικονομικά. Το κείμενό σας, λοιπόν, μου μοιάζει άδικο επειδή αγνοεί όλες τις οικογένειες που μπορεί να μην είχαν τα κατάλληλα μέσα για να προσφέρουν στα παιδιά τους τις εξωσχολικές δραστηριότητες που είναι σε θέση να συμβάλουν σε μία ολοκληρωμένη μόρφωση (ταξίδια, αθλήματα, λοιπές δραστηριότητες), αλλά πάλεψαν για να τα στηρίξουν να μπουν στην τριτοβάθμια.
  Τέλος, ένα ακόμη παράδοξο: μιλάτε για μελλοντικούς πολίτες του κόσμου, φαντάζομαι έχοντας υπ’όψιν σας κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Μάθετε, λοιπόν, ότι στις περισσότερες χώρες των οποίων τα μοντέλα θα επιθυμούσατε πιθανότατα να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όχι μόνο είναι «εύκολη» αλλά είναι και δεδομένη για όλα τα παιδιά. Και ότι ορισμένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου δεν επιλέγουν το μελλοντικό φοιτητικό και ανθρώπινο δυναμικό τους βασισμένα στην παλαιολιθική άποψη της «αριστείας». Να το το παράδοξο: με το να είστε τόσο φανερά υπέρμαχος της «αριστείας» και των «καλύτερων», προωθείτε, ίσως και άθελά σας, μία άποψη που ούτε σύγχρονη είναι, ούτε κοινωνικά δίκαιη, ούτε εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε κράτος με σοβαρή, δημόσια και δωρεάν παιδεία.
  Δεν ελπίζω σε κάποια απάντηση αλλά, όταν απευθύνεστε με τέτοιους όρους στη γενιά μας, πρέπει να είστε προετοιμασμένος για αντιδράσεις.
  Καλή σας επιτυχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.