Περί της εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου (Της Ελένης Χρ. Μπήινα)

Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε πρόσφατα τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, όχι μόνο να μην θεωρεί δεδομένη την εφαρμογή ενός νόμου, αλλά να αφήνει και ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου επί της θητείας του. Μεταξύ άλλων, είπε: «Ξέρετε ποιο είναι το όριο ταχύτητας στην εθνική οδό; Τα 120! Θέλετε να πάμε να δούμε τι γίνεται; Υπάρχει ένας νόμος, αλλά το ζήτημα είναι το πώς εφαρμόζεται και αν! Και δεν καταλαβαίνω γιατί ένας νόμος εφαρμόζεται στην Κοζάνη και όχι στην Πτολεμαΐδα! Είναι ένα θέμα που θα το δούμε. Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία, αλλά είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε συνολικότερα».

Κατ’ αρχάς, ισότητα στην παρανομία δεν υπάρχει. Ένας νόμος πρέπει να εφαρμόζεται. Το ότι κάποιος παρανομεί μην εφαρμόζοντάς τον, τον καθιστά παραβάτη, όχι παράδειγμα προς μίμηση. Γι’ αυτό υπάρχουν και οι ανάλογες κυρώσεις από τα όργανα που ελέγχουν την τήρησή του. Η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, είναι παραβίαση του νόμου, παρανομία. Την ευθύνη για τον έλεγχο τήρησής του έχουν οι υπηρεσίεςτης δημοτικής αρχής.

Επίσης, επιλεκτική εφαρμογή νόμων, ΔΕΝ νοείται. Κάτι τέτοιο θα ήταν από μόνο του ως δράση παράνομο. Όλοι οι νόμοι έχουν την ίδια ισχύ και ο εκάστοτε φορέας εξουσίας, όπως ο Δήμαρχος, δεν μπορεί να επιλέγει ποιον νόμο θα εφαρμόσει και ποιον όχι. Την ίδια ισχύ έχουν ο Ποινικός Κώδικας και τα άρθρα του, που ποινικοποιούν την υπεξαίρεση χρημάτων στην Υπηρεσία και την κατάχρηση εξουσίας, ο Κ.Ο.Κ., ο αντικαπνιστικός νόμος (που κυρώνει διεθνή μάλιστα συνθήκη), ο νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση («Κλεισθένης»).

Πέραν όλων αυτών, η μη εφαρμογή ή η επιμέρους εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, θα ήταν αναχρονιστική και θα αποτελούσε πισωγύρισμα για την τοπική κοινωνία. Η βλάβη που προκαλεί το παθητικό κάπνισμα στην υγεία έχει διαπιστωθεί. Άλλωστε έχει κριθεί με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι το κάπνισμα δεν αποτελεί δικαίωμα συνταγματικώς προστατευόμενο και η θεσπιζόμενη απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος (προστασία της δημόσιας υγείας). Η προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα – σύμφωνα με την απολύτως κρατούσα επιστημονική άποψη – για την υγεία τους, τόσο των καπνιζόντων, όσο, και κυρίως, εκείνων που υφίστανται τις επιδράσεις του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, επιβάλλει την απαγόρευσή του (4171/2012, 551/2019 ΣΤΕ, Δ΄Τμήμα).Η τήρηση του συγκεκριμένου νόμου είναι δείγμαπολιτισμού, παιδείας, ήθους και σεβασμού στον άνθρωπο και την υγεία. Η ασυδοσία και η παραβίαση νόμων και διεθνών συνθηκών είναι χαρακτηριστικά παραβίασης του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους και ασέβειας απέναντι στον πολίτη. ΕλένηΧρ.Μπήινα

Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια

Δημοσιολόγος, Υπ.Δρ. Δημοσίου Δικαίου Νομικής Α.Π.Θ.

11 comments for “Περί της εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου (Της Ελένης Χρ. Μπήινα)

 1. ...
  11 Ιουνίου 2019 at 17:57

  ΕΛΠΑ…

 2. on
  11 Ιουνίου 2019 at 19:23

  ο νομος δεν εφαρμοζεται ουτε τωρα. μετα τις 22.00 παντου τασακια

  • Ελένη Μπήινα
   11 Ιουνίου 2019 at 20:02

   Έχετε δίκιο. Γι’αυτό γράφω και για επιμέρους εφαρμογή του νόμου. Αναφέρομαι στον κ. Μαλούτα, γιατί αυτός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις και θα είναι ο νέος Δήμαρχος Κοζάνης.

  • anon
   11 Ιουνίου 2019 at 20:36

   Αυτό το επιχείρημα ούτε στην πρώτη δημοτικού…Ο νόμος μετά τις 10 δεν εφαρμόζεται σε αρκετά μαγαζιά γιατί κάποιοι παρανομούν θεωρόντας πως δεν γίνονται έλεγχοι. Πράγματι έλεγχοι δεν γίνονται συχνά λόγω του γεγονότος πως δεν υπάρχουν αρκετοί δημοτικοί αστυνόμοι.
   Αλλά…ο νόμος εφαρμόζεται, κάποιοι παρανομούν.
   Αυτό συμβαίνει με όλους τους νόμους. Πχ πολλοί τρέχουν με τα οχήματα τους πάνω από 130 καθώς δεν υπάρχουν τροχονόμοι παντού. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν εφαρμόζεται ο νόμος αλλά ότι υπάρχουν οδηγοί παράνομοι.
   Φαντάζεσαι να λέγαμε όλοι αφού κάποιοι τρέχουν με 150 τότε μπορούμε όλοι;

 3. σοφρων
  11 Ιουνίου 2019 at 21:20

  Αυτό που η συναδέλφισσα δεν κάνει ξεκάθαρο στο κατά τα άλλα έξοχο άρθρο της είναι ότι σκοπός του ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ νομοθέτη δεν είναι αρχικά η προστασία από το παθητικό κάπνισμα αλλά η προστασία του κάθε πολίτη με την προσπάθεια αποτροπής του από το κάπνισμα. Με άλλα λόγια σκοπός είναι να μειώσουμε όσο γίνεται τους καπνιστές και σου λέει βάζοντας εμπόδια ίσως αναγκασταστείς αρχικά να το περιορίσεις και μετά να το κόψεις (που να βγαίνω έξω να καπνίσω) ¨Ο,τι ισχύει με την ζώνη ασφαλείας. Μας υποχρεώνουν να φοράμε ζώνη ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν υγιείς και αρτιμελής. Διεκδίκησε ποτέ κανένας στην Κοζάνη δικαίωμα να μην φορά την Ζώνη και να μην τον γράφουν? Γιατί δηλαδή να καπνίζετε ατιμώρητοι?
  Τα γράφω στον κ Πλιάτσο αλλά δεν τα καταλαβαίνει και επομένως δεν τα λέει και στις συνεντευξεις του…

  • Λύκος να μας φάει....
   12 Ιουνίου 2019 at 14:36

   Αυτά τα νομικά περί προστασίας της δημόσιας υγείας,εγώ η αγράμματη δεν τα καταλαβαίνω . Γιατί δεν απαγορευσε ο κύριος νόμος την πώληση την παρασκευή τσιγάρων το κλείσιμο εργοστασίων την εισαγωγή πάσης φύσεως καπνου κτλ ??Έτσι πραγματικά οποίος καπνίζει θα είναι παράνομος¡!!Αλλά εκεί παίζουν συμφέροντα τα οποία φυσικά είναι προσοδοφόρα για το κράτος από τα τσιγάρα και τα είδη καπνού από τους αγοραστές.Ποσοι είναι οι φόροι που λαμβάνει το κράτος????Μαγαζια για αυτούς που καπνίζουν και απαγορευση σε μη καπνιστές???Όχι ε??? Γιατί όλοι θα τα έκαναν καπνιστών…. Σέβομαι αλλά θέλω να με σέβονται…. Μανιώδης καπνίστρια όταν μπαίνω σε μαγαζί πάντα ρωτάω αν καπνίζουν.Αν δεν καπνίζουν φεύγω.Εσυ που δεν καπνίζεις αν μπεις σε μαγαζί με φουλ τσιγάρο θα κάτσεις εκεί να εφαρμοστεί ο νόμος και θα διώξεις όλους αυτούς που δεν σε σέβονται???Αυτοί οι νόμοι πια με κάνουν έξαλλη!!!!!110 το όριο ταχύτητας??? Γιατί ρε κράτος δινείς άδεια κυκλοφορίας σε αυτοκίνητο 270 χλμ??? Είμαι χαζή???Ζητώ η παρανομία λοιπόν με την ευχή του κράτους.

 4. Mitros
  12 Ιουνίου 2019 at 00:12

  Όλοι οι πολίτες ζητήστε την εφαρμογή του νόμου. Απευθυνθείτε στον εισαγγελέα και καταγγείλτε τον Δήμαρχο αν παρανομεί. Κάντε καταγγελίες στη δημοτική αστυνομία. Προστατεύστε αυτά που κέρδισε ο Ιωαννίδης. Τώρα δεν υπάρχει να φωνάζει μόνος του, εσείς θα κοιμάστε?

  • Αντικαπνιστης
   12 Ιουνίου 2019 at 17:09

   Πόσο τραχανάς μπορεί να είσαι ?? Τι κέρδισε ο Ιωαννίδης ? Χαχαχαχ είδες πέντε χρόνια να μη κάπνιζε κάποιος ? Έχετε ξεφύγει . Μάλλον τσούζει πολύ εσάς τους ουρανοκατέβατους του δημαρχείου..

 5. Nick
  12 Ιουνίου 2019 at 09:39

  Ο συγκεκριμενος, ως υποψήφιος δήμαρχος, υποστήριξε στην τοπικη τηλεόραση, ακριβώς αυτό που γίνεται αναφορά στο άρθρο. Παρολα αυτά το εκλογικό σώμα της Κοζάνης τον ψήφισε μια χαρά. Άρα τον βολεύει τον Κοζανίτη να επιλέγει τέτοια πρόσωπα, διότι η αλλαγή θέλει κόπο. Αν δεν διαφοροποιηθεί η κουλτούρα του πολίτη, αυτά τα φαινόμενα κ άλλα χειρότερα θα πρωτοστατούν. Όλοι τους, ως υποψήφιοι, θυμήθηκαν την πόλη 3-4 μήνες προεκλογικά. Κανείς δεν αποτελεί παράδειγμα ή δε δείχνει έστω κ σιωπηρά την προσπάθεια του με κοινωνικές δρασεις κ γεγονότα, προκειμένου να προκάλεσει το ενδιαφέρον των πολιτών. Όλοι τους έχουν μείνει στη νοοτροπία του παρελθόντος κ κερνάνε καφέδες στην πλατεία. Οπότε οι πολίτες μάλλον αρέσκονται σε αυτήν την τακτικη, έστω κ 3-4 μήνες. Ας μην περιμένουμε λοιπόν να έχουμε καλύτερους κυβερνώντες ή εφαρμοστές του αυτονόητου, του νόμου.

 6. Π. Αλεβαντής
  12 Ιουνίου 2019 at 11:23

  Και που να δείτε τι γίνεται στη Φλώρινα …
  https://www.vetonews.gr/localnews/kozani/item/53672-h-peripeteia-enos-polith-sthn-flwrina-otan-kataggeile-sthn-astynomia-to-kapnisma-se-kleisto-dhmosio-chwro-ti-ischyristhkan-oi-astynomikoi,-ti-apanthsan-oi-yphresies
  Ωστόσο, οι Δήμαρχοι (ιδίως όταν δεν διαθέτουν πλήρως στελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία) δεν έχουν αρμοδιότητα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου …

 7. Γρηγόρης
  12 Ιουνίου 2019 at 23:32

  Ναι, είσαι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.