Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας: Μέτρα προφύλαξης από άγρια ζώα -Τι θα πρέπει να κάνετε αν συναντήσετε αρκούδα

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας λόγω της αυξημένης εποχικής δραστηριότητας των άγριων ζώων ιδιαιτέρως αρκούδας πλησίον κατοικημένων περιοχών/οικισμών και στα πλαίσια εφαρμογής του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας και ανθρώπου, συστήνει τη λήψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από την προσέγγιση άγριων ζώων-αρκούδας και την ορθή διαχείριση του φαινομένου.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης όπως τα παρακάτω προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές :

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

 • Έγκαιρη συλλογή καρποφόρων δέντρων και αποφυγή συγκέντρωσης δεύτερης διαλογής καρπών εντός ορίων των καλλιεργειών ή παράνομα σε δασικές εκτάσεις.
 • Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.
 • Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.
 • Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.
 • Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.
 • Καθαρισμός οικοπέδων, καλλιεργειών ή άλλων εγκαταστάσεων από πυκνή βλάστηση καθώς και καθαρισμός υπολειμμάτων από περυσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε χωράφια.
 • Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.
 • Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.
 • Αποφυγή ρίψης οικιακών απορριμμάτων σε σκουπιδότοπους και διατήρησης αυτών κοντά σε κατοικημένες περιοχές/οικισμούς.
 • Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας :
 • Δεν τρέχουμε
 • Μένουμε ακίνητοι
 • Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κλπ.
 • Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα
 • Φροντίζουμε να κάνουμε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο.

Σε περίπτωση εμφάνισης άγριου ζώου-αρκούδας, παρακαλείστε να καλέσετε άμεσα τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ή τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις.

4 comments for “Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας: Μέτρα προφύλαξης από άγρια ζώα -Τι θα πρέπει να κάνετε αν συναντήσετε αρκούδα

 1. Αντουάν
  25 Ιουνίου 2019 at 22:12

  Εάν θα ήμασταν σοβαροί, τις αρκούδες που απειλούν ανθρώπινες ζωές και ζωές οικόσιτων ζώων θα τις είχαν ναρκώσει και μεταφέρει σε καταφύγιο άγριων ζώων π.χ Αρκτούρος. Αλλά όπως σε όλα τα άλλα έτσι και εδώ είμαστε εγκληματικά υποανάπτυκτοι. Μέχρι να γίνει το κακό φυσικά…
  Υ.Γ Στην περιοχή του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, του Δροσερού, της Αναρράχης και του Μηλοχωρίου υπάρχουν αυτήν την στιγμή επικίνδυνες αρκούδες, το Δασαρχείο, η Περιφέρεια και οι Αρκτούρος και η Καλλιστώ, ο δήμος Εορδαίας τα γνωρίζουν όπως γνωρίζουν και ότι είναι θέμα χρόνου να σκοτώσουν άνθρωπο και δεν κάνουν τίποτα απολύτως.

 2. Tsiok
  25 Ιουνίου 2019 at 23:43

  Τι να πει κανείς……οι άνθρωποι που έβγαλαν την ανακοίνωση είναι εκτός τόπου κ χρονου, εγώ προτείνω να σταματήσουν να καλλιεργούν οι αγροτες, οι κτηνοτρόφοι να κλείσουν τις μοναδες τους, οι κάτοικοι να κλειστούν στα σπίτια τους μαζί με τα σκουπίδια στην καλύτερη, αλλιώς να εγκαταλείψουν τους οικισμούς όπου αρκούδα θα κάνει τη βόλτα τους. Διότι ως γνωστόν η Αρκούδα πάνω από όλα, δεν πάμε καλά κ το ανησυχητικο είναι ότι πλέον οφθαλμοφανές.

 3. I-koutsi-maria
  26 Ιουνίου 2019 at 12:13

  Εν τω μεταξύ ένας Δήμος της περιοχής, ο σερβιων βελβεντου, έχει βαρέσει διάλυση, έχει απλήρωτους εργαζόμενους, δεν πάνε καν σε συσκέψεις που καλεί, αλλά ο συντονιστης αποκεντρωμενης βγάζει ανακοινώσεις για αρκουδες(μεταφορικά)

 4. ΑΝώνυμος
  26 Ιουνίου 2019 at 12:46

  Είχαμε τους σκυλόφιλους τώρα μας προέκυψαν και οι αρκουδόφιλοι. Να φύγετε άνθρωποι να πάτε αλλού. Να κλειστείτε στα σπίτια σας και να μην καλλιεργείτε την γη, να μην είστε κτηνοτρόφοι, να μην έχετε κτήματα, αμπέλια κτλ. Θα σας φάνε οι αρκούδες και θα πληρώσετε και από πάνω, γιατί κάποιοι είναι εντελώς ΑΝΙΚΑΝΟΙ, μα εντελώς ΛΕΜΕ! και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ για τις ανθρώπινες ζωές!!
  Σε ένα μήνα εντοπίζετε τις 4-5 αρκούδες αφού έχετε ομάδα, τις ναρκώνετε και τις μεταφέρετε στον Αρκτούρο. Να ξέρετε ότι μετά από τόσες καταγγελίες για επιθέσεις έχετε ποινικές ευθύνες και να παρακαλάτε να μην συμβεί το παραμικρό, γιατί δεν σας βλέπω καθόλου καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.