«The girl next door»: Dear Anxiety, Goodbye. (*Αγαπητό μου άγχος, Αντίο)

Aπό την Αργυρώ Ζυμάρα

Το θέμα που μου έχει ζητηθεί περισσότερο απ’όλα με μεγάλη διαφορά είναι το άγχος. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί στο παρελθόν μίλησα ανοιχτά για την εμπειρία μου με τις κρίσεις πανικού και για τον αγχώδη χαρακτήρα μου. Αυτή τη φορά δεν θα εστιάσω εκτενώς στο βιωματικό κομμάτι, αλλά θα γράψω για το άγχος με τη σκοπιά του ειδικού. Το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν θα μπορούσε φυσικά να πραγματοποιηθεί χωρίς την συμβολή της ψυχολόγου, Βίκυς Μάστορα, την οποία ευχαριστώ από καρδιάς που ανταποκρίνεται κάθε φορά με χαρά ώστε να δημιουργήσουμε ένα θέμα που μας απασχολεί όλους.

Ξεκινώντας λοιπόν είναι σωστό να απαντήσουμε στο τι ακριβώς είναι το άγχος και φυσικά στο αν μπορούμε να προσεγγίσουμε επακριβώς αυτό τον ορισμό. Τα συναισθήματα αποτελούν φυσιολογικές εκφάνσεις του ανθρώπινου ψυχισμού. Ένα γνώριμο συναίσθημα που δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το έχει βιώσει είναι το άγχος, όπως σαφέστατα τονίζει η Βίκυ Μάστορα. Ωστόσο, ο ακριβής ορισμός του όρου είναι δύσκολος καθώς το άγχος που βιώνεται ψυχολογικά ως ένα συναίσθημα χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα απαντήσεων του ατόμου.

Τι συμβαίνει λοιπόν μέσα μας όταν βιώνουμε το συναίσθημα του άγχους; Η ειδικός τονίζει ότι ο βασικός ρόλος του συναισθήματος του άγχους είναι εξελικτικός, αφού μέσω αυτής της φόρτισης, το σώμα λαμβάνει από τον εγκέφαλο προειδοποιητικά σήματα που το προετοιμάζουν ότι μια κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη και απειλητική για το ίδιο. Σύμφωνα με την ψυχολόγο μας, το άγχος χαρακτηρίζεται από συναισθήματα έντονης ανησυχίας, έντασης καθώς και συμπτώματα που προκαλούν ένα σύνολο αλλαγών στο σώμα όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρέμουλο, ζάλη, επιτάχυνση της αναπνοής και γαστρεντερική δυσφορία.

Ποιες είναι όμως οι μορφές του άγχους που μπορεί να βιώσει το άτομο; Η Βίκυ Μάστορα αναφέρει ότι το συναίσθημα βιώνεται σε δύο διαφορετικές μορφές και χωρίζεται σε “δημιουργικό/παραγωγικό” άγχος και “παθολογικό/δυσλειτουργικό” άγχος.  Συνήθως το άγχος είναι μια κοινή αντίδραση που σε κάποιο βαθμό απαντάται στους περισσότερους ανθρώπους με τη μορφή της υπερβολικής αντίδρασης σε ήπια στρεσογόνα γεγονότα όπως για παράδειγμα παραμονές εξετάσεων, αναμονή σημαντικών επαγγελματικών συναντήσεων κτλ.

 

Αντιθέτως, η ειδικός τονίζει ότι το άγχος που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου, στην επίτευξη επιθυμητών στόχων και στη συναισθηματική του ηρεμία θεωρείται παθολογικό. Οι άνθρωποι που πάσχουν από Αγχώδεις Διαταραχές διατηρούν αυξημένα επίπεδα παθολογικού άγχους. Η δυσλειτουργία δεν έγκειται στο ίδιο το συναίσθημα αλλά στις σκέψεις που προηγούνται και προσλαμβάνονται ως απειλή. (Δεν θα εμβαθύνουμε ωστόσο στις αγχώδεις διαταραχές, διότι δεν επιθυμούμε να υπάρξει κάποια σύγχυση των εννοιών από τους αναγνώστες).

Το άγχος λοιπόν, δεν έχει μόνο μία μορφή και φυσικά δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο από τον καθένα μας. Το σημαντικό είναι να εξωτερικεύουμε αυτά που νιώθουμε και να μη διστάζουμε να ζητήσουμε τη συμβουλή και τη βοήθεια του ειδικού. Δεν νοείται εν έτει 2019 να ντρεπόμαστε γι αυτό που βιώνουμε. Είναι θάρρος…ξεκάθαρο θάρρος να ζητάς βοήθεια γι αυτό που σε βασανίζει. Όπως προανέφερα στον πρόλογο, δεν θα αναφερθώ εκτενώς στη δική μου εμπειρία. Αλλά αν εσύ που διαβάζεις αυτό εδώ το κείμενο, περνάς το ίδιο, έχω να σου πω πως σε καταλαβαίνω.

Καταλαβαίνω τη δυσκολία σου να κοιμηθείς, το συναίσθημα του φόβου και της κομμένης ανάσας. Όλα ξεκινάνε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν δεν βοηθήσεις εσύ τον εαυτό σου, δεν θα το κάνει κανείς για σένα. Υπάρχουν πλέον πολλοί τρόποι για να το αντιμετωπίσεις. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Η ανάσα σου είναι η δύναμή σου.

Μίλα, μη ντρέπεσαι γι αυτό. Θα τα καταφέρεις!

Αν αυτό το κειμενάκι βοηθήσει έστω και έναν άνθρωπο, θα είμαι πολύ χαρούμενη! Όπως πολύ σωστά λέει και η Mabel στο παρακάτω τραγούδι… it’s ok not to be ok, you’re aloud to break. Είναι OK λοιπόν να μην είμαστε καλά κάποιες στιγμές, είναι ΟΚ να ξεσπάμε και να  νιώθουμε αδύναμοι. Αρκεί να βρίσκουμε το θάρρος και τη δύναμη να το αντιμετωπίζουμε!

Rise and shine..Tomorrow’s another day!

 

* Ευχαριστώ από καρδιάς τη Βίκυ Μάστορα, που πάντα ανταποκρίνεται με προθυμία όταν ζητάω τη βοήθειά της!   Εδώ θα βρεις όλα τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί της.

 

 

 

 

Η στήλη «The girl next door» είναι μια προσφορά από το «Μan Cave» εδώ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.