Οι διατάξεις του φορολογικού σχεδίου νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση είναι σύμφωνες με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που έγιναν στις 20-07-2019 (Του Γιώργου Τζέλλου)

Παρακολουθώ από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης της χωράς από τη Ν.Δ. την υλοποίηση των εξαγγελιών της για τα φορολογικά και ειδικά περί μειώσεων συντελεστών φόρων κλπ , την απόδοση των μέτρων που θα ψηφιστούν, την αναπλήρωση των εσόδων, που θα χαθούν, από άλλες πηγές και κυρίως την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Με ενδιαφέρει ο τομέας αυτός, γιατί εκτός των άλλων, ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα έχει πάντα αναπτυξιακή διάσταση , συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και πλούτου .
Τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τα φορολογικά είχα παρουσιάσει και σχολιάσει δημόσια στις 22 Ιουλίου 2019 με τη φράση « Οψόμεθα».

Στις 8 Νοεμβρίου 2019 λοιπόν τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τον εντυπωσιακό τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο»
Σύμφωνα με το Δ.Τ. του υπ. Οικονομικών έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:
«Με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη όσα είχε δεσμευθεί πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια:
• μειώνονται μαζικά φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αντί να αυξάνονται,
• επιβραβεύεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας,
• αντιμετωπίζονται ευνοϊκά δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και παροχές υπέρ των εργαζομένων,
• προσελκύονται ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα, αντί να διώχνονται, με κίνητρα να επενδύσουν στην Ελλάδα.
»

Το διήμερο 9 & 10 Νοεμβρίου 2019 διάβασα εξαντλητικά τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, έβγαλα τα συμπεράσματα μου και έλαβα μέρος με παρατηρήσεις και προτάσεις στη σχετική διαβούλευση στο Δικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων με τέσσερις προτάσεις-παρατηρήσεις.
Δεν θα σχολιάσω το σύνολο του σχεδίου νόμου. Δεν γίνεται.
Ορισμένα πρώτα συμπεράσματα μόνο.

Το πρώτο είναι ότι οι διατάξεις του φορολογικού σχεδίου νομού που τέθηκε σε διαβούλευση είναι περίπου σύμφωνες με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που έγιναν στις 20 07 2019.Είναι θετικό αυτό από την άποψη ότι αυτό που λέμε το κάνουμε.

Το δεύτερο είναι ότι αυτές κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων, -έστω και λίγο- μικρών και μεγάλων και των λεγόμενων ελεύθερων επαγγελματιών και ότι από την άλλη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι παραμένουν στα ίδια επίπεδα περίπου ή προβλέπονται μικρές μειώσεις . Για παράδειγμα, λόγω αλλαγής της φορολογικής κλίμακας, φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα για επίπεδο εισοδημάτων 10,20,30 & 40 χιλιάδων ευρώ θα έχει μείωση εισοδήματος από το φ.ε. 2020 κατά 1300-1300-1400 & 1500€ αντίστοιχα. Αυτό ταμειακά με την ισόποση μείωση της προκαταβολής σημαίνει 2600-2600-2800 & 3000€ αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι αντίστοιχες μειώσεις για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα θα εφαρμοστούν ένα χρόνο νωρίτερα-από φέτος φ.ε 2019- και η μείωση για το ίδιο επίπεδο εισοδημάτων θα είναι 500, 1000, 1500 & 2000€ αντίστοιχα καθώς μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής κατά 5% από 29% σε 24% και άρα σε συνδυασμό με την ισόποση μείωση της προκαταβολής θα υπάρξει αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων στο διπλάσιο. Είναι αρκετά αυτά; Οι επιχειρηματίες, μόνο, ξέρουν.

Όμως δεν μειώνονται απλά μόνο φόροι για τις επιχειρήσεις. Αυξάνονται και οι υποχρεώσεις τους  όπως φαίνεται παρακάτω.

Το τρίτο και πολύ σημαντικό είναι ότι επιτέλους θα υποχρεωθούν από το 2020 για φορολογικούς λόγους σε χρήση τραπεζικής κάρτας για τις οικογενειακές τους δαπάνες και οι λοιποί φορολογούμενοι-επιχειρηματίες, εισοδηματίες κλπ- πλην μισθωτών και συνταξιούχων και ότι το ποσοστό αυτό προσδιορίζεται στο 30% για όλους και σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις σε 20% . Αν δεν το κάνουν θα καταβάλουν φόρο επί της διαφοράς 22%. Αυτό ως μέτρο, παρότι με τη μεθοδολογία εφαρμογής του δεν συμφωνώ, θα αλλάξει νοοτροπίες και θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα.

Το τέταρτο, εξίσου σημαντικό, για την αναγνώριση των επιχειρηματικών δαπανών απαιτείται από το 2020 η πληρωμή τους με τραπεζικό τρόπο από 300€ από 500€ που είναι σήμερα. Μακάρι να πήγαινε και παρακάτω. Ειδικά δε για τα επαγγελματικά ενοίκια των επιχειρήσεων αν δεν πληρωθούν μέσω τράπεζας δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα κατά τον προσδιορισμό του καθαρού αποτελέσματος.Υπάρχει πρόοδος λοιπόν.

Τέλος αυτό που θα δημιουργήσει μια κινητικότητα στο χώρο της οικοδομής και των μηχανικών είναι η πρόβλεψη για την «εισαγωγή κίνητρων για την πραγματοποίηση εργασιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών.» Αν για παράδειγμα ξοδέψει κάποιος ως φυσικό πρόσωπο 20.000€ – για εργασίες μόνο- για ενεργειακή κλπ αναβάθμιση μιας οικοδομής θα ωφεληθεί 8.000€ από τον φόρο από 2.000€ ανά έτος στα έτη 2020 έως 2023.

Βέβαια στο σχέδιο νόμου υπάρχουν και άλλα σημαντικά, όπως για την -εθελοντική- αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή με άδεια από 01 01 2006 , για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που δημιουργούν την εντύπωση ότι μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα στο χώρο των επιχειρήσεων, σημαντικός ο ψυχολογικός παράγοντας και να επισπευσθεί η επιδιωκόμενη ανάπτυξη. Εύχομαι να προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα.

 

Κοζάνη 11 Νοεμβρίου 2019

Τζέλλος Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.