Η παραδοσιακή Συνταγή της Ημέρας: Κοζανίτικα Γιαπράκια!

giapraki 2της Αναστασίας Θεοχαροπούλουtasa

Τα γιαπράκια (ή «λαχανοντολμάδες» στα..πρωτευουσιάνικα) είναι το απόλυτο φετίχ της κοζανίτικης κουζίνας! Είναι χριστουγεννιάτικος μεζές γιατί συμβολίζει το φάσκιωμα του χριστού, έτσι όπως το λάχανο τυλίγει τον κιμά. Πόλεμος ξεσπάει ανάμεσα στις νοικοκυρές για το ποια θα κάνει τα πιο πετυχημένα, με τους απανταχού γιαπρακοφάηδες να ορμάνε στις γάστρες και να δοκιμάζουν. Ειδικά αν γιορτάζει το σπίτι κάποιον Χρήστο, Μανώλη κλπ, οι νοικοκυρές ξεκινούν 2 μέρες πριν την ετοιμασία φτάνοντας μέχρι και τα 300-400 κομμάτια, απο τα οποία δεν περισσεύει ούτε ένα!! Λόγω της αρμιάς διατηρούνται σε δροσερό μέρος μέχρι τα φώτα για να κερνιούνται οι καλεσμένοι στις γιορτές και ετσι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο σωστός κοζανίτης μπορεί να φάει μια κατσαρόλα στην καθισιά του χωρίς υπερβολή!

Υλικα:

Γέμιση:

500 γρ μοσχαρίσιος κιμας
500 γρ χοιρινός κιμάς
1 φλ ρύζιgiaprakia
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο στον τρίφτη
αλάτι
πιπέρι
κόκκινο πιπέρι
μπούκοβο
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
1 φλ του καφέ κρασί μαύρο ή κόκκινο
χυμό απο 1 λεμόνι ή 1 κουτ γλ ξινό (μπαχαρικό)
1 κουταλιά της σούπας φυτίνη

Αρμιά ή λάχανο ζεματισμένο
πελτές

Εκτέλεση:

1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ενα μεγάλο σκεύος
2. Παίρνουμε τα φύλλα απο το λάχανο και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα γιαπράκια
3. Βάζουμε γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά (σα ντομαδες)
4. Αραδιάζουμε τα γιαπράκια σε σειρές σε μια κατσαρόλα. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε το σκληρό μέρος απ το λάχανο, για να μη κολλήσουν τα γιαπράκια και απομείνουμε με την όρεξη!!
5. Διαλύουμε σε νερό πελτέ ντομάτας ανάλογα πόσο κόκκινα τα θέλουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
6. Στύβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε λίγη φυτίνη και λάδι.
7. Σκεπάζουμε τα γιαπράκια με φύλλα από το λάχανο, ρίχνουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Θα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν τα φύλλα απ το λάχανο

* Αν κάνουμε τα γιαπράκια με αρμιά, ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ το αλάτι και το ξινό μη μας βγουν λύσσα. Αντί για νερό ρίχνουμε αρμόζουμο για να τα βράσουμε

** Σερβίρονται κρύα με λεμόνι και μπούκοβο, ιδανικός μεζές για το τσίπουρο ή το κρασί

8 comments for “Η παραδοσιακή Συνταγή της Ημέρας: Κοζανίτικα Γιαπράκια!

  1. ν,β,ξνγωβλκ
    22 Δεκεμβρίου 2013 at 10:57

    τις φωτο τα γιαπρακια δεν ειναι κοζανιτκα ειναι χωριατκα … τα θκα μας ειναι βόμβες !

  2. Δωρα
    23 Δεκεμβρίου 2013 at 23:29

    Δεν σερβιρονται με λεμονι και μπουκοβο… την γευση την εχουν παρει ηδη απο το βρασιμο με την αρμια! Τουλαχιστον στα κοζανιτικα!

    • anastasia
      24 Δεκεμβρίου 2013 at 00:59

      Δώρα, πρόταση σερβιρίσματος είναι….. και στα κοζανίτικα, εγω θυμάμαι μια ζωή τους τρανούς να πασπαλίζουν με λιγο ακόμα μπουκοβο και λεμονάκι τα γιαπράκια και να τα χάφτουν…

  3. anon
    24 Δεκεμβρίου 2013 at 20:11

    ΑΛΛΟ ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ, ΑΛΛΟ ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ

    ΑΛΛΟ ΑΡΜΙΑ, ΑΛΛΟ ΖΕΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΛΑΧΑΝΟ

    ΑΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ

    • Touristas
      4 Φεβρουαρίου 2014 at 23:18

      Λοιπόν .
      πατάτες φούρνου , πατάτες γιαχνί είναι πατάτες με διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος.
      λάχανο με κιμά,ρύζι ΚΑΙ τουρσί λάχανο με κιμά,ρύζι …
      ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ με διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος … μην κολλάτε στην ονομασία που έχετε πάρει από τους προγόνους σούρδους και είναι απλά ένας διαφορετικός ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΣ!!!

  4. παπαβραμιδου
    29 Δεκεμβρίου 2013 at 19:22

    τα κανω κάθε χρόνο όπως τα έμαθα από την κοζανιτισα μητέρα μου. φέτος θα τα κάνω μαζί με την κόρη μου για να μάθει. όμως ποτέ δεν τα κατάφερα όπως τα οριτζιναλ κοζανιτικα της θείας μου Καλλιόπης.

    • παπαβραμιδου
      29 Δεκεμβρίου 2013 at 19:25

      τα κανω κάθε χρόνο όπως τα έμαθα από την κοζανιτισα μητέρα μου. φέτος θα τα κάνω μαζί με την κόρη μου για να μάθει. όμως ποτέ δεν τα κατάφερα όπως τα οριτζιναλ κοζανιτικα της θείας μου Καλλιόπης.επίσης τα ορίτζιναλ είναι σα γροθιά και όχι μακρόστενα

  5. μαρια παπαδοπουλου
    17 Δεκεμβρίου 2014 at 13:38

    αναστασια θεοχαροπουλου ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΑ ειναι αυτη που γραφεις!
    πηγαινε πρωτα σε μια κοζανιτισσα παραδοσιακη νοικοκυρα-μαγειρισα να σου την πει και ματα την γραφεις ΣΩΣΤΑ!
    α!και μην μα πεις οτι στην ειπε κοζανιτισσα γιατι θα πεις ψεμματα!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *