Ασφαλώς, ένα ιστορικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ δεν μπορεί να είναι 100% ακριβές. Ωστόσο, το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Μέγα Αλέξανδρο βρίθει ανακριβειών, διαστρεβλώσεων, παραλείψεων σε βαθμό που καταλήγει να αφορά έναν Ψευδο-Αλέξανδρο και όχι τον Μέγα Αλέξανδρο. Μερικές από τις ανακρίβειες είναι οι ακόλουθες:
1 ) Η σκηνή που η Ολυμπιάδα δίνει παραισθησιογόνο στον Αλέξανδρο είναι εντελώς φανταστική.
2 ) Η Ολυμπιάδα δεν ήταν παρούσα την ημέρα της δολοφονίας του Φιλίππου, όπως δείχνει το ντοκιμαντέρ, αλλά παρέμενε εξόριστη στην πατρίδα της, την Ήπειρο.
3 ) Κυρίαρχη θέση στο ντοκιμαντέρ κατέχει η ερωτική σχέση Αλεξάνδρου και Ηφαιστίωνα. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής ιστορική καταγραφή, ντοκουμέντο ότι Αλέξανδρος και Ηφαιστίωνας ήταν εραστές, πέρα από στενοί φίλοι. Η ερωτική τους σχέση είναι μία εικασία, ένα “προφανές” συμπέρασμα νεώτερων ιστορικών. Οπότε, ναι, μπορεί να ήταν ζευγάρι, αλλά το ζητούμενο είναι πόσο ιστορικά αληθές είναι κάτι τέτοιο, ενώ το ντοκιμαντέρ το παρουσιάζει ως σίγουρο.
4 ) Η εκστρατεία του Αλέξανδρου είχε πανελλήνιο χαρακτήρα, κάτι που αποσιωπάται στο ντοκιμαντέρ. Εκτός από τον βασικό πυρήνα του στρατού, που απάρτιζαν οι Μακεδόνες, συμμετείχαν και πολλοί άλλοι Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους ξεχώριζαν οι Θεσσαλοί ιππείς.
5 ) Εξάλλου, αποσιωπάται ο ρόλος της Μακεδονικής Φάλαγγας, που αποτελούσε το υπερόπλο του Αλεξάνδρου.
6 ) Υπερτονίζεται ο ρόλος του Πτολεμαίου, δίπλα από τον Αλέξανδρο. Ο Πτολεμαίος ήταν ναι μεν παιδικός φίλος του, αλλά ο Αλέξανδρος είχε άλλους, πιο στενούς φίλους εκτός από τον γνωστό Ηφαιστίωνα, για παράδειγμα τον Κρατερό. Επίσης, στην αρχή της εκστρατείας ο Πτολεμαίος είχε αναλάβει κατώτερες διοικήσεις. Αξίζει, άλλωστε, να αναφερθεί ότι ο Πτολεμαίος του Netflix μοιάζει με παίκτη ράγκμπι!
7 ) Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον Αλέξανδρο να αναπτύσσει ερωτική σχέση με την αιχμάλωτη σύζυγο του Δαρείου, Στάτειρα και να την αφήνει έγκυο. Ο Πλούταρχος, όμως, στη βιογραφία του Αλεξάνδρου είναι κατηγορηματικός ότι ο Αλέξανδρος σεβάστηκε τις αιχμάλωτες του. Μάλιστα, αργότερα νυμφεύθηκε την κόρη του Δαρείου και της Στατείρας, τη Βαρσίνη και ο Ηφαιστίωνας την αδελφή της, τη Δρυπέτη.
8 ) Ο Άτταλος παρουσιάζεται ως θύμα ενός ανελέητου Αλεξάνδρου. Ο Άτταλος, όμως, ήταν σαφώς εχθρός του Αλεξάνδρου, ανάξιος εμπιστοσύνης, τον είχε προσβάλει μπροστά στη μακεδονική βασιλική αυλή. Είχε αλληλογραφία με τον Δημοσθένη (και όχι με τον Δαρείο, όπως παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ) με σκοπό την υπονόμευση του Αλεξάνδρου.
9 ) Στο ντοκιμαντέρ μια ισχυρή περσική φρουρά αναμένει τον Αλέξανδρο στην Αίγυπτο. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι εκεί δε συνάντησε αντίσταση, καθώς η φρουρά ήταν εντελώς αδύναμη.
10 ) Κατά την ίδρυση της Αλεξάνδρειας φαίνεται στο ντοκιμαντέρ ο Αλέξανδρος να κρατά ένα σχεδιάγραμμα του Φάρου, αλλά ο Φάρος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε δεκαετίες αργότερα.
Και δε θα μιλήσω για τους ηθοποιούς, τις ενδυμασίες, τα σκηνικά και τις ακατάληπτες αμπελοφιλοσοφίες μιας πανταχού παρούσας Αιγύπτιας ιέρειας!
Ο Αλέξανδρος δεν ήταν άγιος, αλλά ήταν Μέγας, ένας χαρισματικός ηγέτης. Το συγκεκριμένο, όμως, ντοκιμαντέρ μοιάζει περισσότερο με σαπουνόπερα μιας καρικατούρας του!