Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισαγωγικής τοποθέτησης του Βουλευτή Κοζάνης & Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρι Κουκουλόπουλου, στην ανοιχτή συζήτηση με τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων, την οποία διοργάνωσε χθες με θέμα την ενδυνάμωση των Υπηρεσιών στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι ο διάλογος διήρκεσε 4 ολόκληρες ώρες, έλαβαν το λόγο και αναλυτικά τοποθετήθηκαν 23 εκπρόσωποι εργαζομένων όπως από την ΑΔΕΔΥ, την ΕΜΔΥΔΑΣ, τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, την Υγεία, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο, τον ΕΦΚΑ, τους πολιτικούς υπαλλήλους του ΥΕΘΑ και από σειρά άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών, ενώ πλήθος εκπροσώπων εργαζομένων παρακολούθησε τη συζήτηση. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, επίσης, ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Κοκκαλιάρης, και η Επικεφαλής του Συνδυασμού Ελπίδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κα Ζεμπιλιάδου. Περίπου 2,5 ώρες από τον τετράωρο διάλογο βρίσκονται αναρτημένες και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στις επίσημες σελίδες του Βουλευτή σε facebook και youtube.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ:
« Ευχαριστώ από καρδιάς όλες και όλους που είστε απόψε παρόντες σε μια ανοιχτή συζήτηση που δεν είναι κομματική εκδήλωση, δεν είναι μια δική μου συγκέντρωση για να κάνω εγώ ομιλία, είναι ένας ανοιχτός ειλικρινής διάλογος επί ίσοις όροις όλων μας, για να ακούσουμε ο ένας τον άλλο, να ενώσουμε τις ανησυχίες και τον προβληματισμό μας, ώστε τελικά να συνθέσουμε τις προτάσεις και τις ιδέες μας.
Το σημαντικό είναι να ακουστεί η δική σας φωνή, σε εσάς ανήκει ο λόγος, οπότε θα μου επιτρέψετε να περιοριστώ σε μια σύντομη εισαγωγή.
Το θέμα είναι γνωστό, η συζήτησή μας αφορά το πως μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν έδρα στη Δυτική Μακεδονία, με τελικό στόχο
- την αξιοπρέπεια των εργαζομένων τους,
- την ποιότητα ζωής των κατοίκων
- και τελικά με στόχο να ορθώσουμε ανάχωμα στην εγκατάλειψη της περιοχής που όλοι ξέρουμε ότι πηγαίνει από τη μια αρνητική πρωτιά στην άλλη.
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Θα ξεκινήσω από το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης. Γνωρίζετε ότι για το θέμα έχω εξαντλήσει κάθε δυνατό κοινοβουλευτικό μέσο, έχω καταθέσει σειρά Ερωτήσεων αλλά και Επίκαιρη Ερώτηση.
Πριν περίπου ένα χρόνο πραγματοποίησα εκτεταμένη έρευνα για να μετρήσω τις κενές οργανικές θέσεις που έχουν έδρα στη Δυτική Μακεδονία, όπως αυτές αποτυπώνονται στα Ψηφιακά Οργανογράμματα που υπάρχουν δημοσιευμένα στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Απογραφής. Παρά τις δυσκολίες, βρήκα περί τις 2.700 κενές θέσεις. Για να ακριβολογώ, θα χρησιμοποιήσω την τεχνική ορολογία που χρησιμοποιεί και το Υπουργείο: στις 9.000 θέσεις που ήλεγξα, οι 2.700 ήταν κενές, οι 1.100 δεσμευμένες και μόνο οι 5.200 καλυμμένες.
Επισημαίνω ότι τα στοιχεία της δικής μου έρευνας τα επιβεβαίωσε εγγράφως το Υπουργείο. Στις 21 Μαρτίου μου απάντησε η Υφυπουργός Εσωτερικών, είχαμε μικρές αποκλίσεις στα νούμερα που δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα.
Θα χρησιμοποιήσω τα επίσημα στοιχεία που μου έδωσε η Υφυπουργός: στις 9.372 θέσεις, οι 2.410 είναι κενές και οι 878 δεσμευμένες.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στις 878 θέσεις που χαρακτηρίζονται δεσμευμένες, δεν υπάρχει κανένας να δουλεύει. Είναι θέσεις “καπαρωμένες” είτε για μετατάξεις μέσω Κινητικότητας είτε για διορισμούς, αλλά παραμένουν ακόμα και για χρόνια κενές, μέχρι τελικά να δεήσει να εμφανιστεί κάποιος να ορκιστεί. Στην απάντηση της Υφυπουργού, ανέφερε στους λόγους δέσμευσης το ότι οι θέσεις συμπεριλήφθηκαν ακόμα και σε παλαιότερους προγραμματισμούς προσλήψεων, ακόμα και εγκρίσεις του 2020 μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται δεσμευμένες.
Για να είμαστε ειλικρινείς ως προς την υφιστάμενη κατάσταση, λοιπόν, πρέπει να αθροίζουμε κενές και δεσμευμένες, δηλαδή συνολικά με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου σε 3.288 θέσεις δεν υπάρχει υπάλληλος.
Το Σάββατο έδωσα στη δημοσιότητα την απάντηση της Υφυπουργού για τις μόνιμες προσλήψεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για το 2026. Πιστεύω τα έχετε δει, δεν θα τα επαναλάβω, σας τα στείλαμε και ηλεκτρονικά για να είστε εγκαίρως ενήμεροι.
Δυστυχώς με την Κυβέρνηση μιλάμε άλλη γλώσσα στο συγκεκριμένο θέμα. Εγώ βλέπω κενές θέσεις. Το Υπουργείο βλέπει αιτήματα. “Ανατολή με Δύση” η διαφορά μας.
Τι προτείνω, το ξέρετε, θα το επαναλάβω σε μια φράση:
Στην Τροπολογία που κατέθεσα τον Ιανουάριο για τη θέσπιση και εφαρμογή Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης είχε ρητά συμπεριλάβει ειδική διάταξη, για να εφαρμόζεται υποχρεωτικά και διυπουργικά από όλους τους Φορείς η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης κατά την εκπόνηση του Προγραμματισμού Προσλήψεων, ώστε κατά προτεραιότητα να καλυφθούν οι κενές θέσεις στον τόπο μας.
Εάν ίσχυε αυτό δια νόμου, δεν θα μπορούσε το κάθε Υπουργείο να μας έχει τελευταία προτεραιότητα και ενώ ζητά εκατοντάδες θέσεις πανελλαδικά, να ζητά μονοψήφιο για εδώ. Θα υποχρεωνόταν: - στο 1ο στάδιο κάθε Υπουργείο να βάλει σε προτεραιότητα τα αιτήματα κάλυψης των κενών θέσεών του στη Δυτική Μακεδονία
- και μετά, στο 2ο στάδιο, το Υπουργείο Εσωτερικών θα υποχρεωνόταν να εγκρίνει κατά προτεραιότητα αυτά τα αιτήματα.
Δείτε τη διαφορά: Mας λέει το Υπουργείο Εσωτερικών ότι ικανοποίησε στο 57% τα αιτήματα του Υπουργείου Πολιτισμού. Κι όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε μόνο 7 για εδώ, ενώ συνολικά για όλη τη Χώρα ζήτησε 166. Τι συζητάμε δηλαδή, ότι εγκρίθηκαν οι 4 από τις ήδη ελάχιστες 7, στις οποίες 4 δεν υπάρχει ούτε ένα αρχαιολόγος. Αν ίσχυε η Ρήτρα, το Υπουργείο Πολιτισμού θα όφειλε να στείλει αίτημα να καλύψει κατά προτεραιότητα τις κενές θέσεις εδώ, όχι να ζητήσει μόνο 7.
Είναι σαφές ότι το κακό δεν είναι μόνο στις εγκρίσεις, ξεκινά από το ότι δεν είμαστε προτεραιότητα στα αιτήματα των Υπουργών της Κυβέρνησης. Άρα όλη αυτή η συζήτηση σημαίνει πως δεν εφαρμόζεται η Ρήτρα.
Μου απάντησε το Υπουργείο τον Ιανουάριο ότι είχαν εγκρίνει 110.000 προσλήψεις. Σε αυτές τώρα ήρθαν να προστεθούν οι 19.489 που εγκρίθηκαν για το 2026.
Πραγματικά, στις 129.500 εγκρίσεις προσλήψεων, δεν μπορούν να χωρέσουν τα 2.500 κενά της Δυτικής Μακεδονίας; Μόνο αναλογικά με τον πληθυσμό μας να παίρναμε το ποσοστό που μας αναλογεί, το πρόβλημα θα είχε λυθεί!
Συνεπώς, οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι και μαρτυρούν ότι: δεν υπάρχει “δεν μπορώ” για την Κυβέρνηση, υπάρχει “δεν θέλω”. Δεν θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα, δεν τους νοιάζει, απλά πράγματα.
Θα αναμένουμε να δούμε και τις κατανομές σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε αστυνομία, πυροσβεστική, εκπαιδευτικούς, μέλη ΔΕΠ, έχω καταθέσει ερωτήματα στη Βουλή για όλα αυτά, αλλά από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα έχουμε κάθε λόγο να μην είμαστε αισιόδοξοι.
Καθαρές κουβέντες: δεν γίνεται να εξαρτόμαστε από τις διαθέσεις του κάθε Υπουργού σαν επαίτες, εάν ίσχυε η Ρήτρα όλα αυτά θα ήταν εκ των προτέρων ρυθμισμένα με διαφάνεια και αντικειμενικότητα
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Το ζήτημα της στελέχωσης εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα γιατί το ζείτε καθημερινά, επηρεάζει άμεσα τους νυν εργαζόμενους.
Δεν θα επεκταθώ γιατί πιστεύω είναι αυτονόητο, η στελέχωση μιας Υπηρεσίας συνδέεται άρρηκτα με την αξιοπρέπεια των εργαζομένων της. Όταν κάνεις τη δουλειά για άλλους τέσσερις, όταν κάθε μέρα παίρνεις δουλειά στο σπίτι, όταν τρέχεις σαν το “Βέγγο” για να προλάβεις καθήκοντα που χρειάζονται όχι δύο αλλά οκτώ χέρια, όταν πρέπει να εκπαιδεύσεις συμβασιούχους που έρχονται για λίγο και φεύγουν και άντε πάλι απ’ την αρχή, τότε για ποια εργασιακή αξιοπρέπεια μιλάμε;
Μετά εξαντλείσαι, μετά έρχονται οι καθυστερήσεις, μετά χάνονται προθεσμίες, μετά έρχονται και τα λάθη, μετά διαμαρτύρονται οι πολίτες, οι καταστηματάρχες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατί κολλάνε οι υποθέσεις τους, και καταλήγεις να φταις εσύ και να τα ακούς κι από πάνω, ενώ κάνεις υπερπροσπάθεια.
Γνωρίζω προϊσταμένους που προΐστανται του εαυτού τους με κενές όλες τις θέσεις υφισταμένων τους, τι να συζητάμε περισσότερο, ή τι να πούμε για όσα τραβάνε οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στον αγώνα τους.
Η αξιοπρέπεια βεβαίως περιλαμβάνει και τη μισθολογική αξιοπρέπεια. Και αυτή αγνοείται. Λίγοι δυστυχώς γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τη Eurostat οι Έλληνες Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ξαναλέω γιατί κάποιοι αρέσκονται να κλείνουν τα αυτιά τους όταν το λέμε αυτό: οι χαμηλότερα αμειβόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι ως ΠΑΣΟΚ, το τόνισε και ο Πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ. Ξεκινάμε από τον 13ο μισθό στο Δημόσιο. Η πρότασή μας είναι απολύτως κοστολογημένη και ρεαλιστική. Είχα την ευκαιρία ως αρμόδιος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον Τομέα Ευθύνης των Οικονομικών να την επεξεργαστώ και να την προτείνω πολλές φορές από το βήμα της Βουλής στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
Το μεικτό κόστος της επαναφοράς του 13ου μισθού είναι 1,270 δις. Από αυτά, τα 500 εκατ. είναι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή χρήματα που επιστρέφουν πίσω στα κρατικά ταμεία. Τα 500 εκατ., λοιπόν, πρέπει να καταστούν μαχητά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή να μην τα μετράνε στο ανώτατο “ταβάνι” δαπανών που κάθε χρόνο επιτρέπεται να κάνει η Ελλάδα, με άλλα λόγια, η καθαρή δημοσιονομική δαπάνη του 13ου μισθού ανέρχεται σε 770 εκατ.
Έθεσα το θέμα της πραγματικής δαπάνης το Φεβρουάριο σε Διακοινοβουλευτική Συνέλευση στις Βρυξέλλες και δεχτήκαμε συγχαρητήρια από 17 εθνικές αντιπροσωπείες. Το έθεσα εκ νέου τον Οκτώβριο σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής με την παρουσία του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ. Ψάχνω να βρω μια αντίστοιχη κυβερνητική πρωτοβουλία, όπως οι επιστολές του Πρωθυπουργού στην Φον Ντερ Λαινεν για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δεν υπάρχουν.
Αυτή είναι μια μάχη την οποία αρνείται να δώσει η Κυβέρνηση για να μην πω ότι αδιαφορεί πλήρως.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ – ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
Και τελικά, ποιους αφορούν όλα αυτά;
Τους κατοίκους που έμειναν. Τους κατοίκους και τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που πρέπει να τα φέρουμε πίσω.
Γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση -πολύ σωστά κατά την προσωπική μου γνώμη- θέσπισε την ενίσχυση της εντοπιότητας, δηλαδή -για να το πούμε απλά- στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ο καθένας να παίρνει πολλά επιπλέον μόρια όταν επιλέγει μια θέση στον τόπο του. Αυτό δεν έγινε μόνο για τη Δυτική Μακεδονία αλλά για πλήθος Δήμων σε όλη την Ελλάδα.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εάν μας ακούσουν και ανοίξουν τις κενές θέσεις της Δυτικής Μακεδονίας, σε αυτές μέσω ΑΣΕΠ θα διοριστεί η νέα γενιά της Δυτικής Μακεδονίας. Θα φέρουμε πίσω τα παιδιά που τώρα έχουν φύγει για την Αθήνα και αγωνίζονται να τα φέρουν βόλτα συχνά με τον κατώτατο μισθό σε δουλειές άσχετες με τις σπουδές τους και πληρώνοντας εξωφρενικά ενοίκια εξαιτίας της στεγαστικής κρίσης. Και βεβαίως θα κρατήσουμε εδώ τα παιδιά που είναι στο τσακ να μαζέψουν τις βαλίτσες τους και να φύγουν κι αυτά
Και για να πάμε τη συζήτηση λίγο παραπέρα, επειδή κάποιοι αρέσκονται να θέτουν διαχωριστικές γραμμές. Η στελέχωση του Δημοσίου συνδέεται άμεσα με τον Ιδιωτικό Τομέα. Που θα πέσουν αυτοί οι επιπλέον μισθοί που θα δημιουργηθούν στην περιοχή μας; Στον ιδιωτικό τομέα, στην τοπική αγορά, στα μαγαζιά, σε υπηρεσίες, στους μάστορες και στα σπίτια τριγύρω μας δεν θα πέσουν; Ειλικρινά θλίβομαι γιατί πρέπει στο 2025 να εξηγούμε πάλι απ’ την αρχή τα αυτονόητα.
Στελέχωση σημαίνει ενίσχυση διοικητικής ικανότητας των Υπηρεσιών. Και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας σημαίνει: - απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα όλων,
- ποιότητα ζωής,
- αναπτυξιακή ώθηση, αυτό ακριβώς που λείπει από την περιοχή
Στελεχωμένος ΕΛΓΑ σημαίνει τάχιστη καταγραφή των ζημιών για τους αγρότες και γρήγορες εκθέσεις για αποζημιώσεις.
Στελεχωμένες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες στην πράξη σημαίνει ότι το Μουσείο της Αιανής δεν θα ανοίγει μόνο κατόπιν ραντεβού, αλλά θα πάρει άλλον αέρα λειτουργίας. Αύξηση της επισκεψιμότητας, διαμονές στα ξενοδοχεία, τζίρος στην εστίαση και στα μαγαζιά τριγύρω, “ένεση” ζωής σε μια περιοχή που σβήνει. Επιπλέον, όπως μας έχουν ενημερώσει οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, η πλήρης στελέχωση δίνει τη δυνατότητα για αξιοποίηση πεντακοσίων οκταμηνιτών το έτος στο χώρο των ανασκαφών.
Στελέχωση των φορέων σημαίνει πως οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να κυνηγάνε χρηματοδοτικά προγράμματα και συγχρηματοδοτούμενα έργα, να τρέχουν επενδυτικές αιτήσεις και διαδικασίες, να ξεμπλοκάρουν νόμιμες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα αιτήματα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας.
Στελεχωμένα Κέντρα Υγείας Νοσοκομεία και ΕΚΑΒ, στελεχωμένη Αστυνομία και Πυροσβεστική, όλα αυτά δεν συνδέονται απλά με την ποιότητα ζωής, είναι θέματα ζωής ή θανάτου στην κυριολεξία.
Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στα αυτονόητα που αξίζει η Δυτική Μακεδονία.
Δεν γίνεται να μην διεκδικούμε τα στοιχειώδη που δικαιούμαστε.
Δεν νομιμοποιούμαστε να βυθιστούμε στη μοιρολατρία περιμένοντας με σταυρωμένα χέρια το οριστικό τέλος.
Σ’ αυτό ακριβώς, δύο τελευταία παραδείγματα πριν κλείσω, τα οποία είναι απολύτως χαρακτηριστικά.
Πρώτο παράδειγμα, η πρωτοβουλία που ανέλαβα για τις υπό συγχώνευση σχολικές μονάδες. Με παρέμβασή μου στη Βουλή, κάλεσα την Υπουργό Παιδείας: - να σταματήσει κάθε κατάργηση/συγχώνευση/υποβιβασμό σχολικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία, με κατ’ εξαίρεση ειδικό μεταβατικό πλαίσιο σε εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης
- και ταυτόχρονα να στηρίξει και να αναβαθμίσει τα υφιστάμενα σχολεία της περιφέρειάς μας, με ένα ειδικό σχέδιο δράσης κατά προτεραιότητα αφενός μεν κάλυψης του συνόλου των κενών όλων των ειδικοτήτων με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, αφετέρου γενναίας ενίσχυσης των υλικοτεχνικών υποδομών τους.
Δεύτερο παράδειγμα, πιστεύω είστε ενήμεροι για τον αγώνα που έδωσα, όταν αποφασίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα η κατάργηση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας. Κάποιοι τότε μου έλεγαν «με τι ασχολείσαι;», «ήδη υπολειτουργούσε, σιγά τη διαφορά αν κλείσει» και άλλα παρόμοια. Είναι ακριβώς αυτή η άνευ όρων παράδοση στην αδικία, που δεν πρέπει να αφήσουμε να κυριαρχήσει. Για εμένα ήταν θέμα τιμής για την περιοχή, ήταν αδιανόητο από τις 13 Περιφέρειες της Χώρας, στις 12 να υπάρχει Ιατροδικαστική Υπηρεσία και μόνο η Δυτική Μακεδονία να μην έχει. Αδιανόητη τιμωρία, Αυτό ήταν το αντίστροφο της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, ήταν “ποινική ρήτρα” εις βάρος μας.
Δεν πρέπει να συνηθίσουμε στην καταδίκη της κατωτερότητας.
Μας έχουν ξεχασμένους. Ας μην ξεχάσουμε και εμείς οι ίδιοι πόσα αξίζει αυτός ο τόπος, ας μην υψώσουμε “λευκή σημαία υποταγής” στην αδικία.
Ο λόγος ανήκει σε εσάς. »


























