Μαζικές διακοπές, που θα διαρκέσουν δυνητικά από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, διακόπτοντας το διαδίκτυο και άλλες τηλεπικοινωνίες για δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Μια ερευνήτρια προβλέπει ότι μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αποκάλυψη στο Διαδίκτυο» με «μπλακ άουτ» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η γεωμαγνητική καταιγίδα του Μαΐου 1921 ήταν το τελευταίο μεγάλο ηλιακό γεγονός, το οποίο έβλαψε σοβαρά τα τηλεγραφικά συστήματα, και από τότε κατά πολύ υψηλότερη τεχνολογία μας διασυνδέει και ταυτόχρονα μας χωρίζει από τις μέρες του… Τσάρλεστον. Και αν επρόκειτο να συμβεί ένα παρόμοιο γεγονός, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές διακοπές, που θα διαρκέσουν δυνητικά από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, διακόπτοντας το διαδίκτυο και άλλες τηλεπικοινωνίες για δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Η Sangeetha Abdu Jyothi, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ιρβάιν, παρουσίασε έρευνα στο συνέδριο επικοινωνίας δεδομένων SIGCOMM 2021, εκτιμώντας ότι μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «Αποκάλυψη στο Διαδίκτυο».
Η μελέτη της, με τίτλο “Solar Superstorms: Planning for a Internet Apocalypse” (Ηλιακές Υπερκαταιγίδες: Σχεδιάζοντας για μια Διαδικτυακή Αποκάλυψη), εξηγεί πώς αυτές οι καταιγίδες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύννεφα μαγνητισμένων ηλιακών σωματιδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν όλεθρο στα ηλεκτρικά δίκτυα και στα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν μεγάλο μέρος του διασυνδεδεμένου διαδικτυακού μας κόσμου.
Όπως αναφέρει το LiveScience, ολόκληρες χώρες θα έμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση για εβδομάδες ή μήνες. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και όταν επανέλθει το ρεύμα, το διαδίκτυο μπορεί να παραμείνει εκτός λειτουργίας.
Ευτυχώς, η έκθεση της Jyothi δεν είναι αποκλειστικά «μαύρη και άραχνη». Αναφέρει ότι οι τοπικές και περιφερειακές διαδικτυακές συνδέσεις δεν είναι πιθανό να υποστούν ζημιά λόγω της ανθεκτικότητας των καλωδίων οπτικών ινών έναντι των γεωμαγνητικά επαγόμενων ρευμάτων. Φυσικά, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια διακοπή ρεύματος. Αλλά τουλάχιστον, η τοπική και περιφερειακή διαδικτυακή υποδομή θα είναι άθικτη και έτοιμη για χρήση μόλις ανάψουν τα φώτα…
Πηγή: skai.gr