ε έναν συνεχή αγώνα δρόμου για την διεύρυνση της παρουσίας τους στις ΑΠΕ βρίσκονται οι μεγάλοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι, με στόχο τις υψηλές αποτιμήσεις που θα τους προσδώσουν τα πράσινα κέρδη, αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.
Προχωρούν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων, και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη με το μικρότερο κόστος.
Όλοι πλέον στρέφονται στο εξωτερικό όπου οι τιμές ανά MW είναι χαμηλότερες και οι δυνατότητες μεγαλύτερες.
Η μεγαλύτερη συμφωνία ανάπτυξης ΑΠΕ εκτός Ελλάδας ήταν η συμφωνία της ΔΕΗ στα Βαλκάνια για την απόκτηση της Enel Romania. Σνάπτυξη των ΑΠΕ εκτός Ελλάδας στην Αφρική, προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου και συνομιλεί με την Infinity Power (κοινοπραξία της Masdar και της Egypt’s Infinity), με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το νέο ηλεκτρικό καλώδιο GREGY που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Αίγυπτο.
Ο όμιλος Mytilineos από την πλευρά τους είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας με ένα χαρτοφυλάκιο 12,1 GW εκτός Ελλάδας καθώς αναπτύσσει έργα για τον ίδιο τον όμιλο και για τρίτους. Ο όμιλος Myilineos πραγματοποίησε επίσης μια μεγάλη συμφωνία εκτός Ελλάδας, στον Καναδά ύψους 1,16 δισ. ευρώ για την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,9 GW.
ΔΕΗ: Έμφαση στα Βαλκάνια
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ διαθέτει σήμερα 669 MW σε λειτουργία. Ήδη από το Μάιο έχουν προστεθεί σε λειτουργία 228 MW, ενώ ακόμη 451 MW αναμένεται σύντομα να μπουν σε κατασκευή, όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Επιπλέον, 100 MW συμμετέχουν στο διαγωνισμό αποθήκευσης ενέργειας, 250 MW έχουν πάρει όρους σύνδεσης και 640 MW έχουν εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση και αναμένουν όρους σύνδεσης. Σε έξι μήνες από σήμερα η ΔΕΗ θα έχει σε λειτουργία 814 MW και σε 18 μήνες θα φτάσει τα 2 GW.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δίνει έμφαση στην ανάπτυξη εκτός Ελλάδας παράλληλα με την ανάπτυξη του μεγάλου χαρτοφυλακίου της στη χώρα. Στο τέλος του 2022 συμφώνησε με την MYTILINEOS την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση ενός χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας περίπου 210MW στη Ρουμανία. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024. Και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη MYTILINEOS, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή