Ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδότηση της Καστοριάς με φυσικό αέριο, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σε χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου Καστοριάς η πλήρωση του Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) που ανέπτυξε η Enaon EDA, με στόχο την έλευση του φυσικού αερίου στις περιοχές της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού.
Οι περιοχές αυτές θα είναι οι πρώτες στην Ελλάδα που η Enaon EDA θα τροφοδοτήσει με εικονική διασύνδεση μέσω του Σταθμού Αεριοποίησης (LNG station), ενώ θα ακολουθήσουν η Φλώρινα και η Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας μέχρι το τέλος του 2024.
Στην Καστοριά, η μεταφορά του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου έγινε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, μέσω ειδικού βυτίου (LNG truck) το οποίο διαθέτει δεξαμενή με μόνωση προκειμένου να διατηρείται το φυσικό αέριο σε υγρή κατάσταση.
Η συνεργασία των δύο εταιρειών προβλέπει την προμήθεια και μεταφορά LNG από τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας με στόχο να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινας, Καστοριάς, Άργους Ορεστικού ) και της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρας).
Ο ανεφοδιασμός αυτός είναι ένα ορόσημο στη στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας ώστε να φθάσει το φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα, ιδίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς, υποστηρίζοντας, την ενεργειακή μετάβαση και τους κλιματικούς στόχους της χώρας.
Η τμηματική ενεργοποίηση των δικτύων Μέσης και Χαμηλής Πίεσης για την τροφοδοσία Άργους Ορεστικού και Δισπηλιού προγραμματίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση των δικτύων Μέσης και Χαμηλής Πίεσης για την τροφοδοσία της περιοχής Μανιάκοι. Το δίκτυο στην πόλη της Καστοριάς εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου.
Το έργο στις περιοχές της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού προβλέπει επενδύσεις ύψους 11,76 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της Enaon και πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού
Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2014-2020». Η σύμβαση αφορά στην κατασκευή συνολικά 117 χλμ. δικτύου Mέσης και Xαμηλής Πίεσης μέσω του οποίου τη διετία 2025-2026 θα τροφοδοτηθούν τουλάχιστον 2.100 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.
Ήδη, εκδηλώνεται αυξημένο ενδιαφέρον για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου τόσο από νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και από δημόσια και δημοτικά κτήρια, μεταξύ των οποίων είναι το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, καθώς και το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί περίπου 50 χλμ δικτύου, ενώ το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025.
Με την έλευση του φυσικού αερίου μπαίνει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση αυτών των περιοχών, παρέχοντας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας. Τα δίκτυα αερίου θα είναι ψηφιακά και θα μπορούν να υποδεχθούν επίσης ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και, μελλοντικά, το υδρογόνο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των περιοχών και την ομαλή μετάβασή τους στη νέα ενεργειακή εποχή.