Στις 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών.
Οπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα παιδιά 15-17 ετών ανοίγει την Πέμπτη.
H συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να κλείνει ραντεβού με το σκεύασμα της Pfizer.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους το ραντεβού για τον εμβολιασμό θα μπορεί να κλείνεται από την πλατφόρμα https://emvolio.gov.gr/ με χρήση των κωδικών taxis net. Το ραντεβού θα δύναται να κλείσει οποιοσδήποτε από τους δύο γονείς, αρκεί να ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.
Το ραντεβού επίσης μπορεί να κλείνεται και μέσω ΚΕΠ ή σε Φαρμακεία, αρκεί ο γονέας να προσκομίσει ταυτοποιητικά στοιχεία δικά του και του παιδιού. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.
Οι μικρότερες ηλικίες διασπείρουν τον ιό σε ευάλωτους ή ανεμβολίαστους
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει μετακινήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις μικρότερες ηλικίες και τόνισε πως τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους.
«Πριν μια εβδομάδα ανακοινώθηκε η θετική γνωμοδότηση για τον εμβολιασμό ατόμων 15 ως 17 ετών» θύμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τονίζοντας πως ο κίνδυνος από τη νόσηση αυτών των ηλικιών είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Άλλωστε, και σε αυτές τις ομάδες υπάρχουν άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών είναι η διασπορά του ιού στο περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να βρίσκονται ευάλωτα άτομα ή ανεμβολίαστα, πρόσθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήριο νέων μεταλλάξεων
«Μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να αναστείλουν την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού. Αντίθετα τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήριο νέων μεταλλάξεων, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα διασποράς» συνέχισε η κα. Θεοδωρίδου για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η πρόεδρος τόνισε πως ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη. Ωστόσο, τόνισε ξανά πως ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση. «Αυτή προσφέρει προστασία της τάξεως του 33%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται πάνω από 90% με τη δεύτερη δόση» είπε.
Να μην παραμελειται η δεύτερη δόση του εμβολιασμού
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε σε έρευνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε ότι ένα στα 10 άτομα δεν πραγματοποιούν τη δεύτερη δόση. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πιο έντονα στις νεότερες ηλικίες, τόνισε και επανέλαβε να μην ξεχνάμε αυτή τη δεύτερη δόση γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική.
«Στο κάλεσμα των συμπολιτών μας ηλικίας άνω των 60 ετών για εμβολιασμό υπήρξε μια θετική ανταπόκριση» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου που αναφέρθηκε σε μια σειρά από ανασταλτικούς παράγοντες, που κάνουν κάποιους πολίτες να διστάζουν.
«Να θυμίσω ότι ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς και μικρόβια. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να υπολείπεται αλλά επιτρέπεται να γίνεται και άλλα με θεραπείες, στις οποίες ο θεράπων ιατρός μπορεί να κανονίσει τον χρόνο της θεραπείας και του εμβολιασμού» είπε.
Δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Πολλοί περιμένουν το φάρμακο, συνέχισε η Μαρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Ατυχώς, μελέτες και έρευνες δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο».
Άλλο αίτιο που παραμένουν ανεμβολίαστοι κάποιοι είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις. Ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών. Η κα. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως ο εμβολιασμός συστήνεται για τις εγκύους σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους και επιβάλλεται και για τις θηλάζουσες. Άλλωστε το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα.
Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν και πάρα πολλοί από τον φόβο των παρενεργειών, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου που εξήγησε πως οι πιθανότητες νόσησης είναι πολύ υψηλότερες. «Χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει. Το 99% των ασθενών στις μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα» συνέχισε.
«Οι λαθρεπιβάτες της ανοσίας»
Ανεμβολίαστοι είναι και εκείνοι οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων. «Λαθρεπιβάτες της ανοσίας» τους χαρακτήρισε, διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει άλλοι.
Η Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε πως κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ έχουν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων. «Αυτό τα λέει όλα», είπε.
Η πρόεδρος της επιτροπής είπε κλείνοντας πως «οι νεαρές ηλικίες καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους».
Πηγή: iefimerida.gr