Δεύτερες σκέψεις για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ευαίσθητη περιοχή των λιγνιτικών περιοχών φέρονται να κάνουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» οι εταιρείες αυτές, με κάποιες εξ αυτών να έχουν και πολυεθνική δραστηριότητα, αφενός αποθαρρύνονται από τις καθυστερήσεις του Ελληνικού Δημοσίου στην εφαρμογή των διοικητικών και πολεοδομικών αποφάσεων για τη χωροθέτηση των επενδύσεών τους στη Δυτική Μακεδονία και αφετέρου πιέζονται από τον διεθνή ανταγωνισμό.
Η Sunlight
Μία από τις επιχειρήσεις που κάνει δεύτερες σκέψεις είναι η Sunlight με τον CEO κ. Λάμπρο Μπίσαλα να έχει δηλώσει δημόσια πως για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής μπαταριών λιθίου – Gigafactory – ύψους 1,5 με 2 δισ. ευρώ υπάρχει πρόταση από τη γαλλική κυβέρνηση για την παροχή κινήτρων 700 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιήσει εκεί το project. «Οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την επένδυση στη Δ. Μακεδονία διαρκούν ενάμιση χρόνο, ενώ με τη Γαλλία σε ένα μήνα είχαμε πρόταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίσαλας στο περιθώριο υπογραφής σύμβασης χρηματοδότησης με την ΕΤΕπ για τη μονάδα παραγωγής της ελληνικής πολυεθνικής στην Ξάνθη.
Η Sunlight του ομίλου Olympia επιδιώκει να τοποθετηθεί εγκαίρως στον διεθνή ανταγωνισμό και ιδίως να αδράξει την ευκαιρία υψηλών κινήτρων που παρέχουν μεγάλες χώρες της Ευρώπης αλλά και οι ΗΠΑ σε επενδύσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία απόφαση της Ευρ. Επιτροπής να εγκρίνει κρατικές ενισχύσεις ύψους 902 εκατ. ευρώ της Γερμανίας προς τη σουηδική βιομηχανία Northvolt για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Η διαθέσιμη ισχύς του εργοστασίου ανέρχεται στις 60 GWh και θα ξεκινά να παράγει από το 2026.
Το project της Sunlight περιλαμβάνει εργοστάσιο παραγωγής στοιχείων λιθίου. Θα είναι ισχύος 80 GWh και θα δημιουργήσει περί τις 2.000 θέσεις εργασίας.
Ο CEO παραπέμπει για τις όποιες αποφάσεις των μετόχων της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
H Wonderplant
Κι άλλες ελληνικές εταιρείες φαίνεται να υπαναχωρούν από την αρχική τους επενδυτική ορμή.
Μία εκ των επιχειρήσεων που είχε αναγγείλει επένδυση στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ήταν και η Wonderplant. Το project των επιχειρηματιών κ.κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Μιχάλη Αραμπατζή, Αχιλλέα Φώλια, Σταύρου Νένδου και Θέμη Μακρή ήταν η ανάπτυξη θερμοκηπίων ύψους 200 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ντομάτας με την τεχνολογία της υδροπονίας.
Πηγές θέλουν οι επιχειρηματίες να προβληματίζονται ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές. Και αυτό καθώς, όπως αναφέρουν πηγές στο «Βήμα», απαιτείται μεγάλος χρόνος για την αποκατάσταση των εδαφών που ανήκαν στη ΔΕΗ, ενώ εκφράζουν και προβληματισμό ως προς τη συνταγματικότητα των όποιων παρεμβάσεων.
Η κυβέρνηση
«Το Βήμα» απευθύνθηκε και στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση για το θέμα της προόδου των διαδικασιών της μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Ωστόσο, ο κ. Παπαθανάσης δεν ανταποκρίθηκε.
Πηγές του «Βήματος» που βρίσκονται σε δημόσιες εταιρείες οι οποίες είναι αρμόδιες για την υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης υποστηρίζουν πως οι εργασίες αποκατάστασης των εδαφών των λιγνιτικών περιοχών προχωρούν και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025 οι εκτάσεις θα είναι έτοιμες να υποδεχτούν τις επενδύσεις. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουν εκδοθεί και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια.
Χρηματοδότηση
Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει επίσης και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση των εδαφών, ενώ έχει κλειδώσει και το επιχειρησιακό πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Πέρυσι προκηρύχθηκε και το ειδικό καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου με ενισχύσεις που φτάνουν έως και 100% για επενδύσεις στις περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Το ειδικό καθεστώς περιλαμβάνει κίνητρα ύψους 380 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτού, σε εξέλιξη είναι και προγράμματα επιδότησης επανακατάρτισης εργαζομένων στις λιγνιτικές περιοχές, ενώ μέσα στην περασμένη εβδομάδα προκηρύχθηκαν δύο προγράμματα συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κατά 70% επενδυτικών σχεδίων νέων και υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Το master plan για την απολιγνιτοποίηση, το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών όπου φιλοξενούν λιγνιτικά εργοστάσια ρεύματος (σταδιακά κλείνουν) παρουσιάστηκε πριν από 4 χρόνια και περιλάμβανε αναλυτικά το νομικό πλαίσιο καθώς και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ.
Το master plan
Η υλοποίηση του master plan για την προσέλκυση επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές τέσσερα χρόνια μετά την ανακοίνωσή του δεν έχει ολοκληρωθεί.
Και τα όποια εμπόδια και χρονοκαθυστερήσεις έρχονται να προστεθούν σε σειρά προβλημάτων που έχουν εντοπίσει φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες στην προσέλκυση επενδύσεων. Μεταξύ άλλων πρόκειται για πολεοδομικές διατάξεις, πολυνομία, ενεργειακό κόστος, απουσία εθνικής βιομηχανικής στρατηγικής, αδειοδοτήσεις κ.λπ
www.ot.gr
Αχρηστη τοπικοι πολιτικοί, αχρηστη χωρα
Στην υδροπονικη καλλιέργεια καλά είναι να ερωτηθεί ο κηφήνας γλωσσοπλαστης Παντελής Αποστολίδης και ο εταίρος τραμπούκος Θανάσης Ρούσος
Επιτρέπουν την επένδυση;
Αλλά δεν φοβάμαι ο Δήμαρχος θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα έρθει σε επαφές με τούς οικονομικούς παράγοντες και όλα θα έχουν αίσιο τέλος, πάντα με την άδεια του μπαμπά του…….
https://kozanimedia.gr/sunlight-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%BF/
Σε αυτό το άρθρο το συμπέρασμα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που παρουσιάζετε σε αυτό το άρθρο. Αποφασίστε επιτέλους τι θα δημοσιεύεται… Ο κόσμος μπερδεύετε και στο τέλος δεν έχει ιδέα το τι θα συμβεί