To αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες και το ρόλο της.
Ανάμεσα στις αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο είναι και το καθεστώς της μοριοδότησης των υποψηφίων για την κάλυψη των θέσεων που θα προκηρυχθούν.
Αμέσως μετά και μέχρι τις Αρχές Δεκεμβρίου θα εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, Εγκύκλιος που θα ενημερώνει τους Δήμους για τις θέσεις εργασίας που θα προκ΄΄υψουν στη Δημοτική Αστυνομία
Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, εντός του 2023 θα γίνουν 1.264 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία.
Το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, προβλέπει νέες αρμοδιότητες και νέο ρόλο για τους αστυνομικούς, με στόχο να βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης και αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου του συγκεκριμένου σώματος. Στη συνέχεια, θα γίνουν παρατηρήσεις επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από τους αρμόδιους φορείς, ενώ θα ακολουθήσει η τελική σύνταξη του νομοσχέδιου και θα ακολουθήσει η κατάθεση του στη Βουλή που εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.
Ήδη ορισμένοι δήμοι της χώρας έχουν καταθέσει αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωση της δημοτικής Αστυνομίας και αφορούν τις προσλήψεις του 2023. Ωστόσο οι δήμοι σε όλο αυτό το διάστημα θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν νέες αιτήσεις για την πρόσληψη προσωπικού για τη δημοτική αστυνομία. Η ηγεσία πάντως του υπουργείου Εσωτερικών είναι πεπεισμένη για τον ρόλο, την ενίσχυση και την αναβάθμιση της Δημοτικής Αστυνομίας με στόχο να συμβάλει στο «νοικοκύρεμα» των πόλεων και την καταπολέμηση της παραβατικότητας, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Για το λόγο αυτό, το ΥΠΕΣ επιθυμεί η Δημοτική Αστυνομία να αποκτήσει σαφείς αρμοδιότητες που θα αποβλέπουν στην ασφάλεια και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών.
Τα προσόντα
Στα νέα προσόντα για την κάλυψη των θέσεων σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο συγκαταλέγονται:
Οι υποψήφιοι να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί για τους κλάδους ΤΕ ΠΕ το 30Ο έτος και για τον κλάδο ΔΕ 26ο έτος.
Για τα φυσικά προσόντα των γυναικών προβλέπεται να έχουν ανάστημα χωρίς υποδήματα τουλάχιστον 1,67 μ. ενώ για τους άνδρες παραμένει το 1.70 μ.
Ως τυπικό προσόν απαιτείται η γνώση τουλάχιστον μιας εκ των γλωσσών Αγγλικής ή Γαλλικής ή Ιταλικής ή Γερμανικής ή Ισπανικής σε επίπεδο τουλάχιστον «Πολύ Καλά» η γνώση της οποίας θα πρέπει να πιστοποιείται.
Ως τυπικό προσόν συμπεριλαμβάνεται και η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι αποκλείονται από το διαγωνισμό όσοι δεν έχουν πιστοποίηση ξένης γλώσσας ή υπολογιστών
700 θέσεις στη δικαστική αστυνομία
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η δημιουργία της νέας προκήρυξης για την πρόσληψη 700 μονίμων στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι θέσεις αφορούν στο σύνολό τους τη Δικαστική Αστυνομία.
Ποιοι συμμετέχουν
Στην διαδικασία επιλογής μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.
Τονίζεται ότι θα γίνονται δεκτοί όλοι οι τίτλοι σπουδών. Δηλαδή, οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ και όλοι οι τύποι απολυτηρίων Λυκείου και διπλωμάτων ΙΕΚ.
Τα προσόντα (μόνο για θέσεις ενστόλων) που διασφαλίζουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό:
Όριο ηλικίας: για το πολιτικό προσωπικό από 21 και πάνω, για το αστυνομικό από 21 έως 30 ετών
Ανάστημα: για το πολιτικό προσωπικό δεν υπάρχει, για το αστυνομικό είναι πάνω από 1,70 για τους άνδρες και 1,63 για τις γυναίκες
Γνώση χειρισμού Η/Υ: αφορά τη γνώση σε τρία απλά αντικείμενα – επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, διαδίκτυο (φροντίστε από τώρα όσοι δεν έχετε)
Γνώση ξένης γλώσσας: πολύ καλή γνώση (Advance) για πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ και καλή (Β2) για αποφοίτους Λυκείου (φροντίστε από τώρα όσοι δεν έχετε). Σημαντικό: Για όσους επιλέξουν θέσεις Πολιτικού προσωπικού δεν
ισχύουν τα όρια ηλικίας και αναστήματος. Αυτά αφορούν μόνο το ένστολο προσωπικό
Πως θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων
Για το πολιτικό προσωπικό: Ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις – Γραπτές εξετάσεις – Προφορικές εξετάσεις
Για το αστυνομικό προσωπικό: Ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις – Αθλητικές δοκιμασίες – Γραπτές εξετάσεις – Προφορικές εξετάσεις
Οι βαθμοί
1. Οι βαθμοί του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας καθορίζονται ιεραρχικά, ως εξής:
α) Αστυνόμος Δικαστικής Αστυνομίας
β) Αρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας
γ) Υπαρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας
δ) Φρουρός Δικαστικής Αστυνομίας.
2. Αξιωματικοί της Δικαστικής Αστυνομίας είναι οι Αστυνόμοι Δικαστικής Αστυνομίας. Οι Αστυνόμοι Δικαστικής Αστυνομίας ασκούν, κυρίως, καθήκοντα Προϊσταμένου του Αστυνομικού Τμήματος της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας, καθώς και Προϊσταμένου περιφερειακής υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας αστυνομικού τομέα.
3. Εισαγωγικός βαθμός του Αστυνομικού Τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ο Φρουρός Δικαστικής Αστυνομίας και καταληκτικός βαθμός είναι ο βαθμός του Αστυνόμου Δικαστικής Αστυνομίας. Για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ εισαγωγικός βαθμός είναι αυτός του Υπαρχιφύλακα Δικαστικής Αστυνομίας. Για κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου, εισαγωγικός βαθμός είναι αυτός του Αρχιφύλακα Δικαστικής Αστυνομίας, στον οποίο κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη του Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας. Η παραμονή στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό διαρκεί υποχρεωτικά τρία (3) τουλάχιστον συναπτά έτη, ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που αποκτά ο υπάλληλος στο ενδιάμεσο διάστημα.