σο υπάρχουν επιστήμες, υπάρχει και μελέτη του παρελθόντος. Της ιστορίας του κόσμου και της ανθρωπότητας. Τη λες και αρχαιολογία. Ζητούμενο είναι η κατανόηση του συνεχώς μεταβαλλόμενου φυσικού κόσμου, προκειμένου να γίνει καλύτερος προγραμματισμός του μέλλοντος. Αυτός δηλαδή, που θα κρατήσει ασφαλείς τους ανθρώπους -και ιδανικά τα υπόλοιπα ζώα, μαζί φυσικά με τον πλανήτη.
Όπως ανακαλύπτονται κουλτούρες, τάσεις και συμπεριφορές, γίνεται πιο ξεκάθαρο το από πού προερχόμαστε, αποκαλύπτονται τα μυστήρια της εξέλιξης μας και κάποια στιγμή ενδεχομένως να μάθουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.
Στην Ελλάδα έχουμε κάποιες επιπλέον ευκαιρίες να μάθουμε τα πάντα για την ιστορία μας. Μόνο την τελευταία διετία παρουσιάστηκαν, σε συνέδριο, δυο μοναδικά ευρήματα. Όχι μόνο για τον ελλαδικό κόσμο, αλλά για τον πλανήτη.
Αφορούσαν αρχαίες κλίνες νεκρών, που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για το είδος ζωής του αποθανόντα, την κοινωνία στην οποία έζησε, πολιτιστικές συμπεριφορές και για οποιαδήποτε αντικείμενα δημιούργησαν και τροποποίησαν οι άνθρωποι. Για όλους αυτούς -και πολλούς άλλους- λόγους, η αρχαιολογία (βλ. μελέτη αρχαίων πραγμάτων) χωρίζεται σε διάφορους κλάδους. Αλλά ας πάμε και στο θέμα μας.
ΤΗ “ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ” ΤΗ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΕΣΟ
Το Live Science είναι ιστοσελίδα που δημοσιεύει ιστορίες και συντακτικά σχόλια, για μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, ερευνητικά εγχειρήματα και περίεργα γεγονότα από όλον τον κόσμο. Συνήθως δημοσιεύσεις του αναπαράγονται από όλα τα μεγάλα media του πλανήτη. Ανήκει στο βρετανικό mediaκο όμιλο Future (των 50 περιοδικών, σχετικών με video games, τεχνολογία, κινηματογράφο, μουσική, φωτογραφία, γνώσεις κλπ) που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο, το 2021 είχε κέρδη 708.390.456 ευρώ και το 2018 έδωσε 124.000.000 ευρώ για να εξαγοράσει τον Purch Group Inc (με βάση στη Νέα Υόρκη), ο οποίος δημιούργησε το Live Science.
Όλα αυτά στα λέω για να καταλάβεις τι σημαίνει το γεγονός ότι μια αρχαιολογική ανακάλυψη που έγινε στην Μαυροπηγή του Δήμου Εορδαίας Κοζάνης (μεταξύ Πτολεμαΐδας και Κοζάνης), ήταν όλη την εβδομάδα στο Νο2 των δημοφιλέστερων θεμάτων του site -βάσει αναγνωσιμότητας.
Κατά τα φαινόμενα, o τάφος γυναίκας που έζησε πριν 2.100 χρόνια και ήταν ξαπλωμένη σε χάλκινο κρεβάτι, με διάκοσμο που παρέπεμπε στο Θεό Απόλλωνα είναι γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον πλανήτη.
Σίγουρα πολύ περισσότερο από ό,τι ενδιαφέρει τον μέσο Έλληνα, ο οποίος δεδομένα δεν ενημερώνεται για όσα μοναδικά ανακαλύπτονται στη χώρα μας -ενώ άλλα έθνη κάνουν ‘επιθετικό promoting’ ακόμα και αν βρουν μια κούπα. Και μετά κάνουν προορισμό για τους τουρίστες το μέρος στο οποίο βρέθηκε. Θα δώσω περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος (της αδιαφορίας), αφού πρώτα ασχοληθούμε λίγο με την ουσία του πράγματος.