Δήλωση Σ.Φάμελλου-Π. Πέρκα για τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια
Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή απέδειξε ότι δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ακρίβειας στην ενέργεια και ότι δεν έχει τη βούληση να λάβει μέτρα για να την αντιμετωπίσει και να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Απορούμε πώς γίνεται ένας πρωθυπουργός να δηλώνει στη Βουλή ότι δεν έχει εκτιμήσει το ύψος των επιβαρύνσεων στο ρεύμα και να έρχεται, συνέχεια, εκ των υστέρων να ανακοινώσει έστω και κάποιες περιορισμένες επιδοτήσεις.
Δεν γνωρίζει άραγε ότι οι λογαριασμοί που έρχονται τώρα στους καταναλωτές επιβαρύνονται με ρήτρα που καθορίζεται από τη χονδρεμπορική τιμή του Οκτωβρίου, άρα το ύψος της είναι γνωστό εδώ και σχεδόν δύο μήνες; Δεν γνωρίζει ότι το κόστος των αυξήσεων για την ελληνική βιομηχανία, όπως δηλώνει η ίδια, είναι ήδη 150 εκατομμύρια ευρώ το μήνα;
Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης φαίνεται και από το ότι ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου (40%), ενώ ακόμη τρέχει να εφαρμόσει αναδρομικά την προηγούμενη εξαγγελθείσα έκπτωση (16%) και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά πως η ανατίμηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου φτάνει στο 180%!
Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να καλύψει τις αδυναμίες του αυτοθαυμαζόμενος ότι έλαβε μέτρα για την ενέργεια στις αρχές Σεπτεμβρίου. Απέκρυψε βέβαια ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε μόλις στα τέλη Νοεμβρίου και πρέπει ήδη να τροποποιηθεί.
Δεν είπε τίποτα για τη στήριξη των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και για την ελληνική βιομηχανία, όπου η αναστολή των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) είναι σαφέστατα ανεπαρκές μέτρο. Και φυσικά δεν έχει να πει τίποτα για το τι θα γίνει από τον Ιανουάριο του 2022 για όλους τους καταναλωτές γιατί το δόγμα του είναι «βλέποντας και κάνοντας».
Για το αγροτικό ρεύμα, από το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΝ, προκύπτει ότι η εξαγγελία κάλυψης του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής αφορά όσους έχουν επιλέξει ως προμηθευτή τη ΔΕΗ, αλλά δεν απαντά τι θα γίνει με τους αγρότες που έχουν επιλέξει άλλους παρόχους. Πάντως, η δυνατότητα της ΔΕΗ να ασκεί εκπτωτική πολιτική που φτάνει στο 42% σε όλη τη χαμηλή τάση και στο 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στους αγρότες επιβεβαιώνει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ύπαρξη αισχροκέρδειας που δημιουργεί αυτά τα περιθώρια, αλλά και για τη σημασία του να παραμείνει η ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο.
Όμως, ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση επιμένει να μη λαμβάνει κανένα μέτρο για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς που θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών, αλλά και για την εφαρμογή των μέτρων της εργαλειοθήκης της ΕΕ, όπως είναι η μείωση του ΕΦΚ, καθώς και μέτρα απαγόρευσης των ρευματοκοπών και εξασφάλισης της πρόσβασης στο ρεύμα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον κ. Μητσοτάκη. Ξέρουμε ότι προτεραιότητά του είναι μόνο τα deal.