Δυσχερέστερη γίνεται χρόνο με το χρόνο η δημογραφική εικόνα της Ελλάδας, η οποία σύμφωνα και με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, αναδεικνύεται στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία γηράσκει ταχύτερα από κάθε άλλη εμφανίζοντας ρυθμό γήρανσης δραματικά επιδεινούμενο από το 2007.
Ωστόσο, παρότι το πρόβλημα είναι εθνικό, εμφανίζει σημαντικά στοιχεία «περιφερειακότητας», καθώς μπορεί η Ελλάδα να γερνά συνολικά, αλλά φαίνεται ότι γερνά διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή. Σε μεγάλο βαθμό – όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί – η ένταση του δημογραφικού προβλήματος ενός δήμου συνδέεται με την κατηγοριοποίησή του σύμφωνα με το Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ».
Ετσι, παρά τη γενικά αρνητική δημογραφικά εικόνα είναι εμφανής μια διχοτόμηση: οι μισοί σχεδόν από τους Μητροπολιτικούς και Μεγάλους Νησιωτικούς Δήμους αντιστέκονται ακόμα στην πληθυσμιακή μείωση. Αντίθετα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Ηπειρωτικοί Δήμοι, πρωτίστως οι μικροί και σε σημαντικό βαθμό και οι μεσαίοι παρουσιάζονται σχεδόν στο σύνολό τους γηρασμένοι και ερημωμένοι.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να παίξουν ένα κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού που εμφανίζει αυξανόμενο μέσο όρο ηλικίας, αλλά και σημαντική μείωση.